2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#32 MGMT – Electric Feel (2008)

Kuvateksti.

MGMT, nuo elektroindien liukkaat ankeriaat.

Jännitettä.

”Bläm bläm tom tum
tum tum tum töm
Bläm bläm tom tum
tum tum tum töm”

Yritin yksinkertaistaa MGMT:n Electric Feelin hakkaavan rytmin onomatopoeettiseksi mölinäksi mielessäni. Siirtäessäni noita äänteitä tekstinkäsittelyohjelmaan huomasin, että nyt jotakin jää puuttumaan.

Siispä laitoin blämien ja tumien väliin muutaman sarkaimenpainalluksen. Ehkäpä tyhjä tila iskujen välillä toimittaa hyvin sen jännitteen virkaa, jonka Electric Feelissä voi aistia. Tuo jännite on mielestäni ainutlaatuista sorttia.

Oikeastaan, kappaleen rytmi on se jännite. Rytmi on väkevä, mutta väljä. Tömähdyksien välissä on tilaa, johon kuulijana voin sijoitella niitä tuntemuksia, joita musiikki välittää. Ääniä ei ole liikaa, vaan juuri sen verran, että voin muodostaa kappaleesta oman tarinani.

Rumpujen ja basson marssiva tamppaus yhdistyy unenomaiseen tunnelmaan. Electric Feel soi tiukkana, mutta siltikin hiukan viipyilevänä. Kitarat ja syntetisoijat ja kaiutettu laulu muodostavat harson.

Tuo harsoinen äänimaisema saa laulun kuulostamaan siltä, kuin se ei soisi tässä hetkessä. Laulu on muistuma nukutuista hetkistä. Valveilla ollessani uni puskee läpi todellisuuteeni ja tekstin alkuun kirjatun tumtumin päälle putoaa keskeneräisiä lauseita.

”I said ooh girl
Shock me like an electric eel
Baby girl
Turn me on with your electric feel”

Merestä tuleva tyttö diilaa yössä kyntävälle hämylle ekstaattisia tuntemuksia. Tuo tarina on kehys niille tulkinnoille, jotka luovat kokemani jännitteen kappaleessa. Mitä tuo jännite sitten on?

Onko tämä laulussa esitetty Ahdin tytär laulun kertojalle pakkomielle? Palaako tarinan kokija ilta illan jälkeen tämän meritytön luokse aistiakseen uudelleen tuon maailmansa mullistavan sähköisen tunteen? Tuo pakko saa miehen marssimaan naisen luokse.

“BLÄM BLÄM TOM TUM, TUM TUM TUM TÖM”

Koko kaupunki tietää miehen olevan taas liikkeellä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
MGMT – Electric Feel (ohj. Ray Tintori)

Bonus!

MGMT:ltä äänestettiin myös kappaleita It’s Working, Kids ja Time to Pretend.