Leevi and the Leavings Top 40

#25 Tikapuut taivaaseen (1991)

LeeviRaparperi

Isi, mitä oli ATK?

”Teen sulle temput ja paskannan porealtaaseen
ja näillä terrori-iskuilla sut hulluksi teen
Kun säädän ATK-laitteiston epävireeseen
ja syötän koiralle NMT:n”

Vuonna 1994 tai 1995 isäni hankki kotiimme cd-soittimen. Yksi ensimmäisiä cd-levyjä taloudessamme oli perhetutulta lahjaksi saatu Leevi and the Leavingsin Suomen parhaat -niminen kokoelma. Taisin veljeni kanssa kuunnella levyä enemmän kuin isäni.

Tuon kokoelman parissa tuli tutustuttua rumiin sanoihin, ja puolivahingossa opin lausumaan päiväkotikaverini Kristianin nimen oikein kuunneltuani Leevejä. Se on kuitenkin ihan toinen tarina. Joka tapauksessa, minulla on lämpimiä muistoja tuon kokoelman kuuntelemisesta.

Yksi riemastuttavimpia kappaleita levyllä oli Tikapuut taivaaseen Nyt voitte kuvitella mielessänne kuusivuotiaan, joka hihittää stereoiden vieressä kuunnellessaan sen sanoituksia.

Kuusivuotiaan keskittymiskyky menee täysin ensimmäisen säkeistön hulvattomuuden ja käsittämättömyyden sulatteluun.

1) Paskantaminen

HAHAHAHHAHAAAAAAAAAA, PASKA, HIHIHIHIHIHIHI POREALLAS PASKA HAHAHHAHA.

2) Terrori-isku

”Äiti, mikä on terrori-isku?”

3) ATK-laitteisto

”Isä, mikä on ATK-laitteisto?”

4) NMT

”MIKÄ SE SEMMOINEN NMT ON?”

Porealtaaseen paskantaminen pyöri pienen pojan mielessä usein huvittavana heittona. Lähes 20 vuotta myöhemmin Gösta Sundqvistin temput aiheuttaisivat omalle kohdalle sattuessa kaikkea muuta kuin kimeää hihittelyä ja spontaania iloa. Vitutuksen määrää ja syvyyttä olisi vaikea kuvailla, jos joku sörkkisi tietokoneeni toimintakelvottomaksi tai hajottaisi puhelimeni.

Sundqvist on asetellut rivien väliin kysymyksen siitä, ovatko tälläiset pienet kotitalouskatastrofit laisinkaan merkittäviä ja huomionarvoisia? Mätänevät emolevyt ja matkapuhelimen rikkinäiset näppäimet vievät huomiomme pois siitä, että valinnoillamme rakennamme tuleville sukupolville ikävää elinympäristöä.

Omiin ongelmiinsa on helppoa etsiä ratkaisuja. Maapallon pelastaminen on huomattavasti vaikeampaa.

”Jos joltain toiselta tähdeltä katsella vois
kuinka ihminen itseltänsä päätä syö pois
Ken silloin itkisi krokotiilinkyyneliään
Maapallo lahjaksi lapsille jää”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!