2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#33 Burial – Archangel (2007)

Kuvateksti.

Burial. Ehkä.

”my names will bevan, im from south london…”

”Holdin’ you
Couldn’t be alone
Couldn’t be alone
Couldn’t be alone
Lovin’ you
Couldn’t be alone
Couldn’t be alone
Couldn’t be alone
Kissin’ you”

Elokuussa 2008 Burialin Myspace-sivulle ilmestyi viesti, joka ainakin hetkeksi pysäytti ”dubstepin Banksyn” henkilöllisyyden ympärillä pyörineen huhumyllyn.

Kiinnostus vanhan koulun junglesta ja UK garagesta inspiraationsa ammentanutta Burialia kohtaan oli kasvanut huippuunsa viimeistään, kun vuoden 2008 Mercury-palkintoehdokkaat julkistettiin. Pian Burialin vuotta aikaisemmin julkaistusta Untrue-albumista povattiin voittajasuosikkia yli Radioheadin In Rainbowsin, Robert Plant & Alison Kraussin Raising Sandin ja voiton lopulta napanneen Elbow’n The Seldom Seen Kidin.

Spekuloinnin käydessä kiivaimmillaan oltiin tyhjiötä nimeltä Burial täyttämässä muun muassa sellaisilla nimillä kuin Kode9, The Bug, Aphex Twin ja jopa Fatboy Slim.

Kun totuus lopulta tuli ilmi, oli paljastus melkoinen antikliimaksi. Burial olikin joku Will Bevan -niminen nevahööd-jannu etelä-Lontoosta, joka halusi vain tehdä biisejä ja pelata pleikkaria rauhassa.

Vaikka Burial lopulta kertoi maailmalle nimensä, ei hän oikeastaan paljastanut itsestään juuri mitään. Mitä merkitsee nimi Will Bevan, jos kukaan ei tiedä kuka Will Bevan on?

Etäisyys, jonka Burial jättää persoonansa ja yleisön väliin pitäytymällä visusti omissa oloissaan, on myös läsnä hänen musiikissaan. Se on kuin sankka sumuvalli lähettäjän ja vastaanottajan välissä, joka estää saamasta kunnollista otetta tekijän tarkoitusperistä.

Archangelilla tämä epämääräisyys manifestoituu selkeimmin lyriikoiden kohdalla. Kotoaan kauas eksyneiden vokaalisamplejen viesti on kuultu lukemattomilla eri tavoilla, ”couldn’t be alonesta” ”good at being aloneen” ja ”let it be aloneen”. Virallista tulkintaa ei kai ole.

Archangel on tunnelmaltaan aavemaisen haikea kappale, jossa kaikuvat vihlova lontoolainen tihkusade ja tyhjyyttään kumisevat tehdashallit. Kaiken alla jauhaa napakka ja rönsyilevä UK garage -poljento, vaimean tehdaskoneen lailla hurisevan basson kannatellessa reverb-ämpärissä liotettua jousimattoa.

2000-luvun pophelmeksi Archangelin kuitenkin nostaa sen ylivoimaisen tarttuva vokaalikoukku. Burial vääntää Ray J:n One Wish -kappaleesta poimimansa R&B-sametin solmuille ja rakentaa siitä oman ensiluokkaisen sitkeän korvamatonsa.

Se kaivautuu syvälle pääkoppaan ja jää sinne kummittelemaan, kuuli lyriikat sitten miten päin tahansa.

http://youtu.be/IlEkvbRmfrA
Burial – Archangel

Bonus!

Burialilta äänestettiin myös kappaletta Distant Lights.