Leevi and the Leavings Top 40

#12 Tuhannen markan seteli (1980)

LeeviSuuteleminen

Se Urheiluruudun tunnari.

Vuonna 1980 suomalaisissa lompakoissa ei vielä majaillut Anders Chydeniuksen kuvia tuhannen markan seteleissä (seteli). Käytössä oli aiemmin ollut tonnin seteleitä, mutta vuosina 1963–1985 niitä ei käytännössä ollut. Leevi and the Leavingsin instrumentaalikappale Tuhannen markan seteli (biisi) albumilta Suuteleminen kielletty saa mielessäni uusia merkityksiä tämän tiedon myötä.

Tuhannen markan setelissä (biisi) on mielenkiintoinen tunnelma, jota kappaleen nimi alleviivaa oivasti. On helppoa kuvitella kappaleen diskoiloittelulle tarina, jota säestetään.

Joku tyhjentää tavarataloa ostoskoriinsa ripeään tahtiin. Hänellä on tuhannen markan seteli (seteli seteli). Eihän sellaisia ole missään, mutta nyt on. Käsissä polttelee maailman ainoa tuhannen markan seteli (no se seteli). Nyt ostetaan kaikki, nekin tavarat, joita ei ole.

Tuhannen markan seteli (biisi) kertoo epätodellisista onnen hetkistä. Kapppale kertoo siitä, kun jääkaapissa on puolentoista litran pullo muumilimsaa. Ehkäpä se kertoo siitä, kun ihastuksesi on kulman takana juuri silloin, kun toivot näkeväsi hänet.

Rummut alkavat vakaan rytmin soimisen. Kitara alkaa rapsuttaa. Basso ja toinen kitara tulevat mukaan. Jotakin hienoa on tapahtunut.

Alkaa se kitaranrimputus, joka kuulostaa kesken jääneeltä lottoarvonnan tunnusmusiikilta. Aina välillä kuuluu valtavan nautinnon täyteinen huokaus. Sellainen ääni lähtee, kun ottaa ensimmäisen huikan puolentoista litran muumilimsasta. Minä en edes pidä muumilimsasta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!