16 BND JTK SRSTN RKSTVT KNSNNTTJ

Kuvassa Bnjmn Gldwssr and Ndrw VnWngrdn.

Nuorgamilla ei ole mitään varaa valittaa, jos joku yhtye tai artisti päättää perata nimestään vokaalit – niin monta kertaa mekin olemme NRGM:nä maailmalla liihotelleet.

Haluamme kuitenkin omalta osaltamme rankaista näitä a-, e-, i-, o-, u-, y-, ä- ja ö-kirjaimia halveksuvia kielenpilaajia. Siksi päätimme listata 16 vokaalivammaista nykyartistia ja rankata heidät kauhistuttavuusjärjestykseen virhepisteiden perusteella.

Otimme mukaan vain edelleen aktiivisia yhtyeitä, joten vaikkapa XTC:n puuttumisesta listalta on turha rutista. Myöskään nimensä sanojen ensimmäisistä kirjaimista lyhentävillä bändeillä (CSS, LCMDF) ei näihin pirskeisiin ollut asiaa.

Ensin laskimme virhepisteet. Niitä jaettiin näillä perusteilla:

  • Puuttuva vokaali, 1 p
  • Puuttuva konsonantti, 2 p
  • Kirjaimen muuttaminen toiseksi, 2 p

Sen jälkeen jaoimme virhepisteet yhtyeen nimeen jäljelle jääneiden kirjainten lukumäärällä ja selvyyden vuoksi kerroimme tuloksen sadalla.

Esimerkkitapaus: Nuorgam / NRGM

Virhepisteet: 3 (U + O + A)
Jäljelle jääneet kirjaimet: 4
Laskukaava: 3 / 4 x 100 = 75

#16 TNGHT

Mikä: Hiphoptuottajien Hudson Mohawken ja Lunicen muodostama duo. Warpin heinäkuussa julkaisema esikois-EP sisältää vokaaleja hyljeksivän kappaleen Bugg’n, mutta toisaalta myös niitä syleilevän raidan Goooo.

Nimen alkuperä: Tonight – vokaalit saivat mennä, koska muuten nimi olisi ”liian korni”.

Virhepisteet: (O + I) / 5 x 100 = 40

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#15 CHLLNGR

Mikä: Amerikan-tanskalainen Steven Jess Borth II, jonka esikoisalbumi Haven ilmestyi viime vuonna. The xx:lle tekemästään Islands-remixistä tunnettu artisti tekee dubstepia – siinä mielessä kuin esimerkiksi Burial – mutta dubilla ja r&b:llä höystettynä.

Nimen alkuperä: Challenger eli haastaja ”siinä mielessä kuin se on vastakohta vakiintuneelle”. Mihin katosivat vokaalit, sitä ei tarina (eikä googlaus) kerro.

Virhepisteet: (A + E x 2) / 7 = 43

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#14 DWNSTRS

Mikä: Fullsteam Recordsin talliin kuuluva helsinkiläinen post-hardcoreyhtye, joka pudotti vokaalit nimestään vuonna 2009 ilmestyneen DWNSTRS-kakkosalbumin yhteydessä.

Nimen alkuperä: Downstairs, jona bändi tunnettiin vielä Oh Father -esikoisalbuminsa (2008) aikaan. Näin laulaja-kosketinsoittaja Asmo Palteisto kertoi Soundin Tero Alangolle viime vuoden joulukuussa: ”Downstairs ja DWNSTRS ovat eri bändejä. Tarkoitus ei ole kieltää tai unohtaa mitään. Kitaristin vaihtumisen johdosta yhtye vaan muuttui todella paljon. Jatkossakin tullaan varmaan lisäämään tai poistamaan kirjaimia.”

Virhepisteet: (O + A + I ) / 7 x 100 = 43

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#13 WZRD

Mikä: Hiphoptuottajien Scott ”Kid Cudi” Mescudin ja Oladipo ”Dot Da Genius” Omishoren vaihtoehtorockyhtye. Ei likimainkaan yhtä hyvä kuin N*E*R*D.

Nimen alkuperä: Wizard – Black Sabbathin samannimisen kappaleen mukaan. Miksi.

Virhepisteet: (I + A) / 4 x 100 = 50

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#12 MNDR

Mikä: Newyorkilainen elektropopduo (kappas), jonka muodostavat Amanda Warner ja Peter Wade. Esikoisalbumi Feed Me Diamonds ilmestyi elokuussa.

Nimen alkuperä: Amanda Warner on käyttänyt nimestään lyhennettyä versiota (lausutaan ”mandar”) taiteilijanimenään jo vuodesta 2005 – eli vuosia ennen kuin MNDR-yhtye perustettiin.

Virhepisteet: (A x 2) / 4 x 100 = 50

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#11 RNDM

Mikä: Laulaja-lauluntekijä Joseph Arthurin, Pearl Jam -basisti Jeff Amentin ja rumpali Richard Stuverudin muodostama trio, jonka esikoisalbumi Acts julkaistiin tällä viikolla.

Nimen alkuperä: ”Random” viittaa tapaan, jolla kolmikko vuonna 1999 tapasi: sattumalta. Joseph Arthur oli buukattu lämppäämään Amentin ja Stuverudin Three Fish -yhtyettä sen New Yorkin keikalla ja loppu – kuten sanotaan – ”oli historiaa”. Miten tämä selittää a- ja o-kirjaimen poissaolon? Ei mitenkään!

Virhepisteet: (A + O) / 4 x 100 = 50

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#10 SRKKPJT

Mikä: Myös Ceebrolisticsista ja Murmurecordingsista tuttujen Janne ”Pijall” Hyttisen ja Roope ”RoopeK” Kinnusen muodostama hiphop-duo. Jo kymmenen vuotta sitten esikoisalbuminsa Tulitus, tilitys, tiputus julkaisseesta kaksikosta ei ole liiemmin kuultu Mestarisoundi – Soundcheck 2007 -kokoelmalla ilmestyneen Hä? (Mitä aiot tehä) -kappaleen jälkeen – ja tuskinpa kuullaankaan. Kinnusen vokaalivihaa kuvaa, että hän on sittemmin tehnyt musiikkia nimellä RPK.

Nimen alkuperä: Bändi tunnettiin aluksi nimellä Serkkupojat – jollaisia Hyttinen ja Kinnunen toisilleen ovat. Suloista!

Virhepisteet: (E + U + O + A) / 7 x 100 = 57

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#9 MSTRKRFT

Mikä: Kanadalaistuottaja Alex Puodziukasin ja Death from Above 1979 -basisti Jesse F. Keelerin elektropunkduo, joka on tehnyt kahden albumin lisäksi lukemattomia remixejä muun muassa Justicelle, Bloc Partylle, Gossipille, Usherille ja Katy Perrylle.

Nimen alkuperä: Mastercraft – liekö c-kirjaimen muuttaminen k-kirjaimeksi kunnianosoitus Kraftwerkille?

Virhepisteet: (A x 2 + E) + (C–>K) / 8 x 100 = 63

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#8 PVT

Mikä: Australialainen indiepsykedeliayhtye, jonka kolmas albumi Church With No Magic ilmestyi elokuussa 2010 Warp Recordsin kautta.

Nimen alkuperä: Pivot, jona bändi tunnettiin 2000-luvun ensimmäiset kymmenen vuotta – kunnes samanniminen amerikkalaisyhtye alkoi uhkailla raastuvalla. Laulaja Richard Pike: ”Meillä ei ollut varaa hävitä oikeustaistelua, joten muutimme nimeä. Se oli lopulta pikku juttu.”

Virhepisteet: (I + O) / 3 x 100 = 67

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#7 SBTRKT

Mikä: Muun muassa Jessie Waren ja Little Dragonin kanssa levyttänyt lontoolainen Aaron Jerome, jonka viime vuonna ilmestynyt nimetön esikoisalbumi kuuluu 2010-luvun arvostetuimpien elektronisen musiikin julkaisujen joukkoon.

Nimen alkuperä: Subtract eli ”vähentää”, josta Jerome on onnistunut vähentämään vielä kaksi vokaalia. Taitavaa! Taiteilijanimellä hän haluaa korostaa anonyymiyttään: ”En ole luonteeltani sosiaalinen. Haluan, että musiikkini puhuu puolestaan. Nimellä pyrin häivyttämään itseni koko prosessista.”

Virhepisteet: (U + A) + (C–>K) / 6 x 100 = 67

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 JMSN

Mikä: Usherin hehkuttama ja The Weekndiin verrattu detroitilainen R&B-artisti Christian Berishaj, jonka esikoisalbumi †Priscilla† ilmestyi kuluvan vuoden tammikuussa. Soitti aiemmin kitararockia Love Arcade -yhtyeessä ja teki elektronista poppia Christian TV -nimellä.

Nimen alkuperä: Uusi tyyli, uusi nimi – miksei sitten irlantilaisen viskimerkin mukaan? Kuten †Priscilla†-albumin kappaleessa Jameson lauletaan: ”I’m drinking Jameson, by myself / Thinking about what we could have had / Because nothing else seems to help / Everything just makes me sad”.

Virhepisteet: (A + E + O) / 4 x 100 = 75

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 DLRN

Mikä: Kalifornialainen hiphop-duo, jonka muodostavat Sean Lamarr ja Jon Reyes. Julkaisi pari vuotta sitten The Bridge -esikoisalbumin ilmaisena verkossa. EP The Awakenings tulossa.

Nimen alkuperä: Bändin ensimmäinen julkaisu tuli nimellä Delorean, Paluu tulevaisuuteen -elokuvista tutun automerkin mukaan. Nimen tiivistäminen oli luultavasti hyvä idea: espanjalaisen indie-elektrobändi Deloreanin ja portlandilaisen countryrockryhmän Doloreanin erottamisessa toisistaan on jo riittämin päänvaivaa.

Virhepisteet: (E x 2 + O + A) / 4 x 100 = 100

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 DFRNT

Mikä: Skotlantilainen dubstep-artisti Alex Cowles. Kakkosalbumi Fading ilmestyi syyskuun alussa.

Nimen alkuperä: Cowles teki musiikkia nimellä Alex C, mutta päätti ristiä itsensä uudestaan välttääkseen sekoittumasta samannimiseen saksalaiseen trance-tuottajaan. Inspiraatio vokaalittomaan nimeen tuli MSTRKRFT:lta. Oli miten oli, Cowlesin toimiala on hänen verkkosivujensa mukaan ”web design, front end development, digital marketing, email, branding, photography & creative services”, joten nimen lyhentäminen on hänen synneistään vähäisin.

Virhepisteet: (I + E x 2) + F / 5 x 100 = 100

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 BLK JKS

Mikä: Punkia, dubia, skata, reggaeta ja indierockia vapaamielisesti sekoittava kvartetti, jota on kutsuttu snadisti alentavasti ”Afrikan TV on the Radioksi”. Etelä-Afrikan Johannesburgista ponnistavan ja arvostetulle Secretly Canadian -levy-yhtiölle levyttävän yhtyeen debyytti After Robots ilmestyi vuonna 2009.

Nimen alkuperä: Black Jacks oli mustista koottu turvallisuusjoukko, joka toimi poliisin rinnalla apartheid-ajan Etelä-Afrikassa – ja joutui usein taistelemaan omiaan vastaan. Ja koska bändin laulaja Linda Buthelezi (nimestään huolimatta mies) on ammatiltaan graafinen suunnittelija, ei hän tietenkään voinut olla ronklaamatta bändin nimeä logomyönteisemmäksi.

Virhepisteet: (A x 2) + (C x 2) / 6 x 100 = 100

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 HTRK

Mikä: Australialainen postpunk-yhtye, jonka toinen albumi Work (Work, Work) ilmestyi viime vuoden syyskuussa – puolitoista vuotta bändin basistin Sean Stewartin itsemurhan jälkeen.

Nimen alkuperä: Hate Rock, joka viittaa kaksijakoiseen tapaan, jolla bändin jäsenet suhtautuvat rockmusiikkiin. Aivan mainio nimi no wave -rytyytyksestä ammentavalle ja edesmenneen Birthday Party -ikonin Rowland S. Howardin ”löytämälle” yhtyeelle – ja vielä astetta tylympi vokaaleista riisuttuna.

Virhepisteet: (A + E + O) + C / 4 x 100 = 125

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#1 MGMT

Mikä: Kanadalainen indie-elektroduo, joka dominoi muutama vuosi sitten klubien tanssilattioita megahiteillään Kids, Electric Feel ja Time to Pretend – kunnes keksi seuraavalla albumillaan psykedelian ja vaipui ainakin väliaikaisesti unholaan.

Nimen alkuperä: Management – The Management -niminen bändi oli jo olemassa.

Virhepisteet: (A x 2 + E x 2) + (N x 2) / 4 x 100 = 200

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!