2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#29 Kanye West – Jesus Walks (2004)

"Miten niin "marttyyri"?!"

“Miten niin ‘marttyyri’?!”

Kanye ja Kanyen paasauskohtaukset. Kanye ja Kim Kardashian. Kanye ja Jay-Z. Kanye ja Kanyen viimeisin mestariteos. Kanye ja North West.

Kanye, Kanye, Kanye.

Mitä Kanye Westista ei olisi kirjoitettu? Onko mitään järkeä toistaa tässä taas kertaalleen hänen äkkiävääriä mediatempauksiaan, isopeppuisia tyttöystäviään (jotka saattavat nekin olla tai olla olematta mediatempauksia) ja musiikillisia voittojaan?

Kanye lienee nykypoppareista se, josta on kirjoitettu Lady Gagan ohella eniten. Se on Kanyen kannalta sikäli huutava vääryys, että Kanyen musiikillinen vertailu Gagaan on kuin rinnastaisi Picasson entiseen aerobic-ohjaajaan, joka on päättänyt ryhtyä maalaamaan ”vähäks rajuja hei” postikortteja.

Vuonna 2004 ensilevyllään Jesus Walks -kappaleen julkaissut Kanye Omari West oli varsin erilainen hahmo kuin nykyinen hybriksen, lahjakkuuden, julkisuuden ja taiteen teemoja käsittelevä monitaideteos, millennial-sukupolven muistomerkki.

Tai ei ehkä ollut, mutta hänellä ei ollut siinä vaiheessa riittävän isoa lavaa esitellä hurmaavan persoonallisuutensa kaikkia sävyjä.

Ennen esikoisalbumia West oli puuhannut isojen räppärien luottotuottajana. Hänen tuottamansa kappaleet olivat nostaneet ainakin omat debyyttiin liittyvät odotukseni taivaisiin. Ei Kanye pettänyt, mutta ei aivan lunastanutkaan niitä.

College Dropout ei ole mikään uusia uria aukova neronleimaus, vaikka erinomainen hiphop-albumi onkin. Tuotanto kuulostaa toki omaleimaisesti Kanyelta, mutta albumi on enimmäkseen varsin perinteinen soul-sämplekeitos.

Jos albumilla olisi enemmän Jesus Walksin tavoin musiikilliseen peruskallioon uusia uria räjäyttäviä kappaleita, se olisi kaiketi eräs kaikkien aikojen hiphop-levyistä.

Jesus Walks ei kuulosta muilta levyn kappaleilta. Vielä vähemmän se kuulostaa kenenkään muun räppärin tuotokselta. Se on ainoa lajissaan; täysin omaleimainen popkappale, jossa on ainutlaatuinen tunnelma ja äänimaailma.

Sanoituksessa Kanye rakentaa tavoilleen uskollisesti itselleen marttyyrin asemaa, sillä kaikesta muusta kuin Jeesuksesta saa kuulemma laulaa tai listat jäävät haaveeksi. Mutta hän sen kun laulaa vain, koska on Kanye West – urhea Jumalan soturi eikä kuka tahansa vitun maallikko.

No, eiväthän listat tietenkään haaveeksi jääneet, vaan kappale oli itse kyhäämäänsä olki-Jeesusta selässään raahaavan Westin suurin siihenastinen hitti.

Kappaleeseen – ja etenkin sen kertosäkeeseen – mahtipontisessa uskonnollisessa marttyyriudessa kieriskely kuitenkin sopii täydellisesti.

Jesus Walks päätyi alhaiselle sijalle Rolling Stonen kaikkien aikojen kappaleiden listalla ja vähän satasen huonommalle puolelle Pitchforkin listatessa 2000-luvun kappaleita. Nuorgam on luonnollisesti ketterämpi kuin kumpikaan näistä jähmeän mediavallan edustajista, joten meidän listallamme kappale pääsee lähemmäs ansaitsemaansa sijoitusta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Kanye West – Jesus Walks (ohj. Michael Haussman)

Mitä muuta?

Kanye Westiltä äänestettiin myös kappaleita All of the Lights, Gold Digger, Gorgeous, Heartless, Power, Runaway ja Street Lights sekä Jay-Z-duettoa Ni**as in Paris.