2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#34 Jay-Z – 99 Problems (2004)

Kuvateksti.

Rick Rubin tuottajana + Jay-Z mikrofonissa = hiphop-klassikko.

”If you’re having girl problems I feel bad for you, son
I’ve got 99 problems but a bitch ain’t one”

Nuo Jay-Z:n 99 Problems-kappaleen mieleenpainuvimmat rivit eivät ole hänen itsensä kirjoittamia. Hän on lainannut ne Ice-T:n yli kymmenen vuotta aikaisemmin tekemästä kappaleesta, joka on nimeltään – yllätys, yllätys – myös 99 Problems.

Jay-Z:n ja Ice-T:n kappaleiden kertosäkeet ovat siis tekstillisesti identtiset, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Jay-Z:n 99 Problems on kaikessa yksinkertaisuudessaan kuin oppikirjaesimerkki siitä, mitä on hiphop.

”I’m like fuck critics, you can kiss my whole asshole
If you don’t like my lyrics, you can press fast forward”

Jay-Z:n 99 Problems on kappaleena niin riisuttu ja iskevä, että sitä kuunnellessa on mahdotonta pysytellä aloillaan. Jos ei lähde kaduille polttamaan autoja, niin ainakin kädet alkavat huomaamattomasti rummuttaa sen tahdissa.

Se on Rick Rubinin – siis sen videolla esiintyvän moottoripyöräjengiläiseltä näyttävän partaukon – tuotannon ansiota. On samplet esimerkiksi Billy Squierin The Big Beatista (1980), Mountainin Long Redistä (1972) ja Wilson Pickettin Get Me Back On Time, Engine No.9:sta (1970).

Mutta se noista yksityiskohdista. 99 Problemsia ei pidä teoretisoida ja purkaa sanoiksi. Jay-Z ja Rick Rubin tekivät vuonna 2004 ajattoman hiphop-klassikon.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Jay-Z – 99 Problems (ohj. Mark Romanek)

Bonus!

Jay-Z:ltä äänestettiin myös kappaletta Izzo (H.O.V.A.) sekä Kanye West -duettoa Ni**as in Paris ja Alicia Keys -duettoa Empire State of Mind.