2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#28 Girls – Lust for Life (2009)

Kuvateksti.

Girls, eivät oikeasti tyttöjä.

Kaksi ja puoli minuuttia, jossa ei ole mitään ylimääräistä.

”Oh, I wish I had a boyfriend
I wish I had a loving man in my life
I wish I had a father
Maybe then I would’ve turned out right
But now I’m just crazy, I’m totally mad”

Lust for Life vaikutti jo ensimmäisellä kuuntelukerralla elviscostellomaisen nostalgiselta ja tuoreelta, kuin olisin kuunnellut sitä vanhasta radiosta enkä Youtubesta. Girlsin musiikin tunnelma muistutti sekavuudessaan Ariel Pinkiä, sillä erotuksella, että länsirannikkokollegan tekeleisiin verrattuna sen kappaleet “pysyivät kasassa”, eivätkä poukkoilleet kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Videosta julkaistiin sekä perusversio, jossa tytöt tanssivat näteissä vaatteissa, että “NSFW”-versio, jonka alastomuus oli “liian rajua” Youtubeen.

Kuten kaikki Girlsin parhaat biisit, Lust for Life vaikuttaa päällepäin hyvän mielen popkappaleelta. Aurinkoisen pinnan alta paljastuu kuitenkin synkempiä tunteita – yksinjäämisen pelkoa, traumoja ja epätoivoa.

Christopher Owens sanoi thenewgayn haastattelussa kirjoittaneensa biisin, koska häntä riivasi hänen ex-tyttöystävänsä onnelliselta vaikuttava elämä. Hän listasi, että poikaystävä, rusketus, pizza, viinipullo ja rantatalo tekisivät varmasti hänenkin olostaan hienompaa, mutta “hulluuden” vuoksi nämä unelmat eivät voi koskaan toteutua.

Pitääkö selitys paikkaansa, sillä ei ole väliä, mutta Christopher kuulostaa koko kappaleen ajan sekä vilpittömän haaveelliselta että ironisen vittuilevalta. Biisi on kuin revitty high school -leffan kesälomakohtauksesta, jossa nuoret juoksevat sydänsuruistaan huolimatta rannalle, hiukset hulmuten ja mielet päihteistä keveinä. Tai kohtauksesta, jossa nistirokkari makaa verhojen takana unelmoiden tällaisista kesäisistä visioista.

Lust for Lifen kahteen ja puoleen minuuttiin ei mahdu sekuntiakaan ylimääräistä – ne ovat täynnä juuri sellaista elokuvallista eskapismia, jota ihmiset pophiteiltä yleensä odottavat.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Girls – Lust for Life (ohj. Aaron Brown)

Mitä muuta?

Girlsiltä äänestettiin myös kappaletta Hellhole Ratrace.