2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#37 Rihanna – Umbrella (2007)

Kuvateksti.

Rihanna, big in Nääksyä.

Rihanna toistaa Umbrellan aikana “ellan” 24 kertaa ja sitä seuraavan nasaalin “een” yhteensä 45 kertaa. Tiedän, koska laskin ne. Umbrellan koukku löytyy epäilemättä tästä kombosta, mutta se ei ehkä ole pääsyy sen menestykseen.

”When the sun shines, we’ll shine together
Told you I’ll be here forever
Said I’ll always be a friend
Took an oath I’ma stick it out till the end
Now that it’s raining more than ever
Know that we’ll still have each other
You can stand under my umbrella
Ella ella eh eh eh”

Umbrella on kunnon vanhanaikainen mahtiballadi. Juuri sellainen jonka Diana Ross olisi laulanut 1970-luvulla. Tai Roxette 80-luvulla. Miettikääpä nyt; hiljainen dramaattinen pianointro, räjähtävä kertosäe, Marie Fredriksson antamassa kaikkensa: “Now that it’s raining more than ever”…

Umbrella on niitä kappaleita, jotka voivat tehdä tähtiä melkein kenestä tahansa, mutta Rihannapa oli jo valmiiksi sellainen. Ainakin keskisuuri. Kolmannen levynsä ensimmäisellä sinkulla Riri muuttuu kuitenkin kuin taikaiskusta yhdestä tavallisesta r&b-laulajattaresta Britney Spearsin tai Beyoncén vertaiseksi ilmiöksi.

Umbrella on rakennettu huolellisesti niin, että Rihannan jo olemassa oleva urbaani ydinkohderyhmä ja r&b-radiot eivät pelästyisi. Jay Z:n päälleliimattu räppäys harhauttaa kuulijaa juuri sopivasti, jottei Umbrella tuntuisi liian lässyltä.

Umbrellalla Rihanna onnistuikin sekä pitämään vanhat faninsa että voittamaan miljoonia uusia ympäri maailmaa. Kappaletta hoilattiin niin Nääksyän kirkonkylän yläasteen discossa kuin Jamaikan twerkkaus-illoissa.

Sanoituksella on asian kanssa paljon tekemistä. Juuri näin kirjoitetaan hyvä pop-lyriikka. Otetaan joku yleisinhimillinen viesti (“en jätä sinua pulaan”) ja kerrotaan se hieman uudella, nokkelalla, tavalla, kuitenkin niin selkeästi, että metaforan tajuaa hieman hitaampikin, tai vaikkapa lapsi. Auttaa myös, jos kappaleen voi laulaa sekä pubissa että rippileirillä.

Umbrellan universaalista viehätyksestä kertoo lukuisat erityyliset cover-versiot. Ainakin Taylor Swift, All Time Low, McFly, OneRepublic ja The Baseballs ovat esittäneet omat tulkintansa kappaleesta.

The-Dreamin, Tricky Stewartin ja Thaddis Harrelin kirjoittama Umbrella kiersi ympäri levy-yhtiöitä tovin ennen kuin sen hittipotentiaali tajuttiin. Loppujen lopuksi kappaleesta käytiin kiivasta huutokauppaa eri levy-yhtiöiden välillä. Kappale oli sävelletty ihan alun perin Britney Spearsin tummanpuhuvalle Blackoutille, mutta ilmeisesti Spearsin levy-yhtiö päätti, ettei se ole riittävän hyvä, ja Britney-parka ei saanut Umbrella-demoa koskaan kuuleviin korviinsa.

Umbrella oli päätyä parin mutkan kautta myös Mary J. Bligen tekeillä olevalle albumille, mutta siinä vaiheessa tuottaja-moguli L.A. Reid, eli Rihannan levy-yhtiön pomo, astui peliin ja käytti kaiken vaikutusvaltansa varmistaakseen Umbrellan sisällyttämisen Rihannan jo melkein purkissa olleelle Good Girl Gone Bad -albumille. Kappaleesta tuli levyn avausraita ja sen lanseeraava tuikitärkeä ensimmäinen single.

Rihannan esittämänä Umbrellasta tuli massiivinen hitti. Se nousi ykköseksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja ympäri maailmaa ja on myynyt maailmanlaajuisesti noin seitsemän miljoonaa kappaletta.

Umbrellalla on myös potentiaalia muuttua ikivihreäksi. Luultavasti vuonna 2042 jossain Suomenkin tuhansista karaokebaareista joku keski-ikäinen nainen laulaa kaihoisasti “Now it’s raining more than ever”, kyyneleen tipahtaessa silmäkulmasta, ja muistelee sitä nuoruutensa sateetonta kesää vuonna 2007.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Rihanna – Umbrella (ohj. Chris Applebaum)

Bonus!

Rihannalta äänestettiin myös kappaleita Diamonds ja Only Girl in the World.