2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#27 Editors – Smokers Outside the Hospital Doors (2007)

Kuvateksti.

Editors, eivät oikeasti toimittajia.

Editors suodatti debyyttialbuminsa post-punk-vaikutteet toisen levynsä ensisinglellä Coldplay-henkiseksi, liki sokerisen pakahduttavaksi indiepop-tunnelmoinniksi.

”I can’t shake this feeling I’ve got
My dirty hands, have I been in the wars?
The saddest thing that I’d ever seen
Were smokers outside the hospital doors”

Smokers Outside the Hospital Doors hämmensi The Back Roomin (2005) vahvasti joydivisionmaisen äänimaiseman jälkeen. Kappale oli hitti ja tuntui hyvin pitkälti jopa suuren yleisön kosiskelulta.

Mielleyhtymiä Coldplayhin ei voi edelleenkään välttää. Piano. Loppusoiton kuorolaulut. Rumpukomppi, jonka voisi siirtää sellaisenaan Clocksiin. Tom Smithin matala baritoni on suurin erottava tekijä, mutta kyllä Chris Martin voisi ehdottaa omalle bändilleen tästä valmista lainakappaleideaa, joka menisi yhtyeensä muun materiaalin joukossa moitteetta läpi.

Editorsin kakkoslevy An End Has a Start (2007) oli kurkotus valtavirran pyörteisiin. Ensisinglen jälkeen kappaleen nimibiisi ja Racing Rats tuntuivat vielä pitävän bändin toisen jalan post-punk-oven välissä, mutta levyn singleistä Push Your Hands Towards the Air nykäisi jalan jälleen pois astuen valtavirtaiseen vesilätäkköön.

Smokers Outside the Hospital Doorsin sanoituksessa haikaillaan menneisiin ja toivotaan uutta alkua. Kappale on kaikkiaan hyvä esimerkki siitä, millainen täydellinen popkappale 2000-luvulla on. On haikeaa melodiaa, on piano, on korkealta soitettua kitarateemaa, on kuoro-osuuksia, on mahtipontista loppusoittoa.

Editors olisi voinut maksimoida hittipotentiaalin lisäämällä Smokers Outside the Hospital Doorsiin vielä jousisektion ripottelemaan lisää sokeria kappaleen sovitukseen, mutta yhtye ja tuottaja Jacknife Lee tekivät viisaasti jättäessään tämän tekemättä. Jousien myötä Editorsin toisen levyn avaussingle olisi muuttunut erittäin imeläksi, mutta nyt Smokers Outside the Hospital Doors pysyy vielä hyvän maun rajoissa.

Tuon hyvän maun vuoksi kappale on yksi 2000-luvun toimivimpia poplauluja.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Editors – Smokers Outside the Hospital Doors (ohj. Siggi Kinski & Stefán Árni Þorgeirsson)

Mitä muuta?

Editorsilta äänestettiin myös kappaleita An End Has a Start, All Sparks ja Munich.