2010-luvun popklassikot

#94 Rihanna – Work feat. Drake (2016)


Miehet. Tsk. Aina puhumassa tunteistaan ja draamailemassa.

”No badda text me in a crisis”

Work on suurin hitti terapiasta sitten Tears for Fearsin primal scream -terapiaa käsittelevän, vuonna 1985 julkaistun megahitin Shoutin. Se on kuin puolen vuoden pariterapiaprosessi tiivistettynä muutamaan säkeeseen. Toiseen mennessä olemme jo pisteessä, jossa kertojakin myöntää käytöksessään olevan parantamisen varaa, mutta ongelman painopiste on toisessa osapuolessa.

Olen pitkään elätellyt teoriaa, jossa romanttisten komedioiden kaikki hahmot ovat oikeasti miehiä, paitsi toista pääosaa näyttelevän naispuolinen paras kaveri. Se hahmo on yleensä oikeasti nainen.

Muut ilmentävät miehisyyden eri puolia, ideaalista siihen, mikä tilanne oikeasti on. Se sopisi Hollywoodin luonteeseen, koska siellä on aina helpompi saada rahoitus tarinoille miehistä. Vastoin yhteiskunnallisia stereotyyppejä, ehkä miehet ovat niitä ailahtelevaisia draamakuninkaita, jotka haluavat aina jotain enemmän?

Kaarina Hazardin ja Leea Klemolan käsikirjoittama tv-sarja Myrskyn jälkeen lähti pitkälti samasta ajatuksesta ja onnistui luomaan aika järkeenkäyvän skenaarion, koska siinä ei loppujen lopuksi liioiteltu kovin paljoa.

Emme ole se stoalaisen rationaalisuuden linnake, joksi itseämme kollektiivisesti luulemme. Miehinen hysteria on jatkuvasti kasvava kulttuurinen voima, varsinkin räpin saralla.

Work on laulu miehelle, joka potee kriisiä toisensa perään ja pitää puolisoaan itsestäänselvyytenä. Drake on täydellinen aisapari emoiluun. Kukapa meistä ei haluaisi Draken kanssa pariterapiaan? Sillä olisi vähintäänkin sairaan kova viihdearvo eikä homma menisi niin överiksi kuin vastaavaa vaikka Yung Leanin tai Lil Peepin kanssa yrittäessä.

Draken räpissä mennään välillä metsään tavoilla, joista on varmasti saatu aikaan huutomatsi terapeutin toimistossa. Miksi se, että valitsee parinsa, vaikka tällä olisi kaksoissisko, on muka romanttinen kohteliaisuus? Räppi sisältää myös viitteen siihen, miten kaikki tunteet on tullut vuodatettua, englanniksi spill-verbi… ehkä läikyttäminen on tarkempi ilmaisu? Siinä toinen osapuoli voi saada päälleen ämpärin hysteriavitaminoitua ja hiilihapotettua emootiovettä. Hyvää iholle?

Mutta älä ala tekstailemaan, kun sulla on kriisi päällä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!