Agnetha Fältskog – A

Universal

Vaikeneminen on kultaa, tietää Agnetha Fältskog.

Vaikeneminen on kultaa, tietää Agnetha Fältskog.

Joskus parasta promootiota on se, kun ei sano tai tee yhtikäs mitään.

Agnetha_A_CoverAgnetha Fältskog nähtiin mielellään jo ABBAn aikoihin hieman traagisena, surusilmäisenä blondina, ja sellaiset hitit kuin The Winner Takes It All tai The Day Before You Came eivät ainakaan oikoneet tätä käsitystä.

Tehtyään “ihan mukavasti menestyneen” englanninkielisen soolouran vuosina 1982–87, Agnetha jättäytyi määrittelemättömälle tauolle musiikkibisneksestä. Imagonsa kannalta laulajatar tuskin olisi voinut tehdä ovelampaa siirtoa, vaikka olisi yrittänytkin.

Julkisuuden välttelystä tuli nopeasti näkökulma Agnethasta kertoviin juttuihin mediassa. Jos ABBAsta kirjoitettiin jotain, muistettiin aina mainita tämä omaan yksityisyytensä hautautunut salaperäinen blondi, joka eli eristäytyneenä omalla saarellaan, jossain Tukholman lähistöllä.

Lehdistö ei malttanut olla tekemättä Agnethasta vaikka väkisin Ruotsin toista myyttistä supertähti-erakkoa, Greta Garbon rinnalle

Kun Agnetha sitten yhtäkkiä vuonna 2004 julkaisi uuden albumin, cover-kokoelman My Colouring Book, söi lehdistö tähden kädestä. Ilman kunnon haastatteluja, live-esiintymisiä tai juuri mitään muutakaan promootiota levy nousi listoille ympäri maailmaa, ja esimerkiksi Britanniassa korkeammalle kuin kenenkään muun ABBAn jäsenen sooloprojektit. Sitten Agnetha katosi taas.

“The Girl With The Golden Hair” ei kuitenkaan ollut vielä ihan valmis jättämään popkarusellia.

Agnethan omien sanojen mukaan hänet houkuteltiin uudestaan mukaan leikkiin hyvillä lauluilla. Moisia hänelle tyrkytti yksi Ruotsin menestyneimmistä nykypopin säveltäjistä, Jörgen Elofsson, jonka kappaleita ovat levyttäneet muun muassa Britney Spears, Kelly Clarkson ja Celine Dion.

A on hyvin varovainen kokoelma miellyttävää, aikuista radiopoppia. Tähden tuottajat Elofsson ja Peter Nordahl ovat selvästi olleet kieli keskellä suuta, ettei 63-vuotias Agnetha vaikuttaisi vahingossakaan naurettavalta tai epätoivoiselta. Tempo säilyy siis maltillisena, ja mitään basson tiputteluja ei levyllä ole luvassa, onneksi.

Villeimmillään mennään hienostuneella mummodiscoilulla á la Dance Your Pain Away, jonka kertosäkeen “d-d-d-dance” tuo mieleen melkoisesti erään ruotsalaisen megabändin discohitit, kuten Voulez Vous’n. Muuten levyn yleissävy on melko haikea, ja se heijastelee epäilemättä artistin omia mieltymyksiä. Agnethan oma mielikappale ABBAn tuotannostahan on viiltävä The Winner Takes It All.

Levyn avaava The Ones Who Loves You Now on hieno, klassinen iskelmä erittäin tarttuvalla kertosäkeellä. Valitettavasti ihan samanlaisia korvamatoja ei ole kuitenkaan odotettavissa kaikkien kymmenen kappaleen kohdalla. Gary Barlow’n kanssa vedetty duetto I Should’ve Followed You Home on tyylikäs, yllättävän reipas hölkkä ja epäilemättä tarkoitettu levyn hittitäkyksi Britanniassa. Sievä I Keep Them On the Floor Beside My Bed taas muistuttaa kuinka taitava säveltäjä Fältskog itsekin on.

A tekee selväksi minkä elementin Agnetha toi aikanaan ABBAan. Tämä suloisen traaginen keitos kuitenkin kaipaisi muitakin mausteita mukaansa. ABBAn hienoushan oli juuri sen vokalistien Agnethan ja Fridan erilaisissa, toisiaan täydentävissä persoonissa. Pitää olla kuitenkin melkoinen mököttäjä, jos kiukuttelee A:n hampaattomuudesta. Sen, että levy julkaistaan äitienpäivän kynnyksellä, pitäis olla riittävän selkeä vinkki: tätä levyä ei ole tarkoitettu perheen pienimmille.

Ainoa asia, josta tekee mieli motkottaa, on Agnethan liian käsitelty laulusoundi. Auto-tunen käytöllä on luultavasti haettu modernia äänimaailmaa, mutta Agnethan tyttömäisen heleänä säilynyttä laulua kuuntelisi mieluiten ilman sen ympärille kiedottua elektronista vaippaa.

Tuottajille pitää kuitenkin myös nostaa hattua. Levy on selvästi tehty rakkaudella, ei kruununkuvat silmissä. Kaikesta välittyy, että levyllä työskentelevät muusikot ovat lähteneet tekemään vilpitöntä tribuuttia kaupalliselle ruotsipopille ja yhdelle sen suurimmista tähdistä.

81 A jättää miellyttävän fiiliksen ja halun heittää Agnethalle hyvin, hyvin rauhalliset ja kivat yläfemmat.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!