2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#39 Hot Chip – Over and Over (2006)

Tähän kuvateksti.

Hot Chip vaatii sinulta leipää.

Nörttitrusti yhdisti tanssimusiikin alkukannan ja indien slipoveriuden saaden aikaan hohkaavaa listaviileyttä.

“Over and over and over and over and over
Like a monkey with a miniature cymbal
The joy of repetition really is in you”

Postpunkin mukailu oli vuonna 2006 jo menneisyyttä, eikä uuden vuosituhannen myötä skenessä parveilevilla kitaraindiebändeillä ollut enää liiemmin uusia ideoita musiikkinsa pippuroimiseen.

Diskorummut jauhoivat yhä laiskaa rytmiään retropoppareiden taustalla, yrittäen tuoda letargiseen tylsyyteen sen kaivatun tanssilattia-aspektin. Indiebuumi ja väitetty Rockin Ylöstempaus olivatkin jättäneet jälkeensä popmusiikin viimeisimmän b-divarin.

Over and Over teki hetkessä pesäeron tanssittavan indiemusiikin sisällöttömyyteen. Se on diskoa olematta retroa, pehmoa olematta twee, seksikäs yrittämättä olla vaarallinen. Sen kitarasoolokin (vaiko syntetisaattori?) on ironinen artefakti, väärään paikkaan heitetty viittaus instrumenteista sovinistisimpaan. Se käskee heittämään rockkliseet romukoppaan, tarttumaan koneeseen, antamaan sille hikiotsaista insinöörirakkautta.

Biisi oli lähtölaukaus yhtyeen tähän päivään saakka timanttiselle uralle. Hot Chipin heltymätön menestys osoittaa, että popin muotokielen uudistamiseen tarvittiin epätodennäköisempiä sankareita kuin vaikka The Strokesin rehvastelijat. Sellaisia olivat juuri Hot Chipin aidot nörtit. Samoin DFA-kollega James Murphy avokonttoriorjan olemuksineen. Oli kyse sitten klassisesta housesamplesta tai romanttisen popin kliseiden taksonomisesta luokittelusta, nämä tyypit osoittavat sadan prosentin keskittymiskykyä ja harrastuneisuutta.

Nimenomaan harrastuneisuutta. Nörttiyden ydin on olla äärimmäinen harrastelija. Miniatyyrejään keräävä apina. Ammatikseen kukaan ei tällaista tekisi yhtä perusteellisesti. Hot Chipiä kuunnellessa tuntuu, että spontaaniutta ja välittömyyttä yliarvostetaan. Musiikin ei aina tarvitse olla jalkapallomatsi, se voi olla myös Scrabble-ottelu: pelin syvin anti on lopulta siinä herkullisessa väittelyssä juuri keksimäsi uudissanan puolustamiseksi.

” K I S S I N G S E X I N G C A S I O P O K E Y O U M E”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Hot Chip – Over and Over (ohj. Nima Nourizadeh)

Bonus!

Hot Chipiltä äänestettiin myös kappaleita Boy from School ja Ready for the Floor.