Leevi and the Leavings Top 40

#21 Onnelliset (1980)

MiesJoka

Onnelliset on Gösta Sundqvistin ironinen oodi miehiselle materialismille.

“Vaimo, älä ole onneton
meillä melkein kaikki laitteet on
jotka kehitys on tuonut tullessaan
vaikka kaikki eivät niistä piittaa”

On ihmisiä, jotka saattavat laittaa vaikkapa Facebook-sivuilleen kuvia upouudesta 80-tuumaisesta taulutelevisiostaan tai stereojärjestelmästään. Erittäin harvoin kyseessä on nainen.

Onnelliset kertoo tästä miehen ja tekniikan erityissuhteesta sekä yleisemmin kulutushysteriasta. Vuonna 1980 julkaistu kappale ennakoi taitavasti uuden vuosikymmenen tunnelmaa: vaurastumisen ja kulutuksen vuosia, jolloin suomalaiset vihdoin irtautuivat aikaisempien sukupolvien niukasta sodanjälkeisestä askeetisuudesta ja alkoivat hamuta onnellisuutta ostamisen ja omistamisen kautta.

Sanaa “juppi” ei vielä tunnettu, mutta juuri nämä nuoret ammattilaiset menestyjät saattoivat olla inspiroimassa Gösta Sundqvistin kirjoittamaa lyriikkaa.

“On meillä stereot, televisio, mikroaaltouuni ja videonauhuri
on pakastin, kahvinkeitin, mikroprosessori ja pölynimuri”

1980-luvun mainosten onnelliset ihanneihmiset laskettelivat uudet korvalappustereot korvillaan, kävivät solariumissa ja valmistivat ruokansa, kuten vaikkapa juuri markkinoille tulleen eksoottisen pakastepizzan, tehokkaasti mikroaaltouunissa.

Gösta Sundqvist itse ei ollut laisinkaan kiinnostunut statussymboleista tai omaisuudesta. Valtavan määrän rahakkaita keikkatarjouksia (parhaimmillaan 600 000 mk) uransa aikana tyrmännyt mies kritisoi harvoissa haastatteluissaan kulutushysteriaa ja vastusti esimerkiksi yksityisautoilua.

Sundqvist käsitteli kuluttamisen teemaa myös radio-ohjelmissaan. Esimerkiksi Koe-eläinpuisto sijottui usein erilaisiin kuvitteellisiin tavarataloihin ja niiden “hulluillepäiville”, joissa kaupattiin kalliilla kaikenlaisia turhakkeita, kuten vaikkapa “miesten meikkisarja Seesamia” tai “oikean hevosen kokoisia SpacePony-leluja”.

Vuoden 1981 Mies joka toi rock’n’rollin Suomeen –albumille levytetty Onnelliset oli ilmeisestä hittipotentiaalistaan huolimatta hieman yllättäen alun perin vain Pojat tanssimaan -singlen b-puoli. Vuonna 1997 tämä vääryys korjattiin, kun Onnelliset julkaistiin uudestaan, nyt kokoelman Keskiviikko – 40 ensimmäistä hittiä promosinglenä.

Onnelliset-kappaleen vaimon laulusuorituksen muuten hoitaa pirtsakan iskelmäpimumaisesti Gösta Sundgvistin sisko Harriet “Haije” Sundqvist. Haije oli mukana melkein kaikilla Leevi & The Leavingsin levyillä ja veti myös kymmenen vuotta ansiokkaasti “matkaemäntä ja muovivaatemannekiini Tarja Loposen” roolia veljensä kirjoittamassa ja luotsaamassa Koe-eläinpuisto-ohjelmassa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!