2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#40 Kent – Dom andra (2002)

Tähän kuvateksti.

Varför har jag så stora fötter, Joakim Berg ihmettelee.

Pakkoruotsi kannattaa jo siitä syystä, että se auttaa ymmärtämään Kentiä paremmin.

”Men plåtarna till himlen
Var slut när vi kom dit
Och priset vi betalat
För att klassas som elit
Var att vi blev som dom andra
Vi blev som dom andra
Vi blev som dom andra”

Opettaja tuijotti jokaista oppilasta vuorotellen tiukasti silmiin. Hän esitteli itsensä ruotsiksi, piti katsekontaktin ja kysyi jokaiselta saman kysymyksen.

”Vad heter du?”

Vuoroni tuli. Vastasin hieman epäröiden mutta kuuluvalla äänellä.

Ja näin loistokkaasti alkoi muistikuvieni mukaan ruotsin kielen opiskelutaipaleeni seitsemännellä luokalla. Mikä onni se onkaan ollut! Epäsäännöllisten verbien tankkaus ei aina välttämättä ollut erityisen hauskaa, mutta se kannatti, sillä kouluvuosien varrella opin kohtalaisen hyvin hallitsemaan uuden, kauniin kielen.

Muistan, miten hymyillä-verbi taipuu (le, ler, log, lett), mutta se ei ole ruotsin kielen osaamisessa palkitsevinta. Palkitsevinta on ymmärtää Kentiä paremmin.

Ihan ensimmäisenä kuuluu ikään kuin huohotusta, sitten vasta tulee vihellys. Se vihellys.

Dom andran vihellyksen kaikuessa tulee nykyään hieman nostalginen olo. Siinä on haikeutta, joka liittynee siihen, että vaikka Kent tekee vielä uutterasti uutta musiikkia, yhtyeen bäst före -päivämäärä on jo mennyt. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä Dom andra ja monet muut yhtyeen valiokappaleet korvaavat kyllä nykyisen, vähän mitäänsanomattomamman tuotannon.

Vihellyksessä on myös jotain aavemaista, kun sävelten välissä Joakim Berg laulaa kuolemasta, ihmisen typeryydestä ja riittämättömyydestä, raukkamaisuudestakin. Dom andra voi olla kuvaus luokkayhteiskunnan raapivista eroista tai se voi kertoa siitä, kun yksilö tajuaa luopuneensa arvoistaan ollakseen jotain, mitä ei ole. Selkeää juonta ei piirry, mutta sävy on selvä: se on pettymyksestä raskas.

”En undran vem som svek vem först
Och jag blir gärna en martyr
Vi behöver nog en ny
Sälj dig, sälj dig dyrt”

Säälimättömässä Dom andrassa periaatteet ovat kauppatavaraa. Kappaleessa heittäydytään marttyyriksi, palataan lähtöpisteeseen ja antaudutaan. Jos myyt itsesi, myy kalliilla, Berg laulaa. Ajatus on totuudessaan karmiva.

Ruotsintunneilla opin paljon, mutta yhtä suurenmoista sanaa siellä ei tullut vastaan. Onneksi Dom andra korjasi asian. Makustelkaapa tätä: kärlekstörst. Siinä yksi lisäsyy ihailla tätä synkeää kappaletta yhtä enemmän.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Kent – Dom andra (ohj. Adam Berg)

Bonus!

Kentiltä äänestettiin myös kappaleita 400 slag, FF, Palace & Main, Socker, Sömnen ja Vinternoll2.