Kuukauden albumi

Huhtikuu 2013 – Kurt Vile: Wakin on a Pretty Daze

Nuorgam valitsee jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä päättyneen kuukauden parhaan levyn. Valintaa edeltävänä päivänä esittelemme lyhyesti viisi kotimaista ja viisi ulkomaista albumia, joiden joukosta voittaja löytyy.

Kuukauden albumin arvonimen saa vain yksi albumi. Mikäli kuukauden albumi on kotimainen, valitsemme lisäksi kuukauden parhaan ulkomaisen albumin. Mikäli kuukauden albumi on puolestaan ulkomainen, valitsemme lisäksi kuukauden parhaan kotimaisen albumin.

Kuukauden albumin valitsee Nuorgamin toimitus ja avustajakunta.

Kuukauden albumi, huhtikuu 2013

Kurt Vile – Wakin on a Pretty Daze (kuuntele)

Vileaknsi

“Hetkinen. Eiväthän levyt enää ole tällaisia: pitkiä, hitaita, uskomattoman nätisti sävellettyjä kaupunkihipin meditaatioita? Kurt Vile, senkin imbesilli, olet tehnyt juuri tuollaisen levyn.” (Joni Kling, 80/100)

Kuukauden kotimainen albumi, huhtikuu 2013

Riitaoja – Mantereelle (kuuntele)

RiitaojaKansi

Mantereelle on hypnoottinen levy. Se rakentaa hitaasti purkautuvia, lähes sietämättömiä jännitteitä; kiire ei ole mihinkään.” (Niko Peltonen, 84/100)

Muut ehdokkaat:

Ehdokas 1: Black Lizard – Black Lizard (kuuntele Soundcloudista)

“Periaatteessa Black Lizardilla on kaikki kohdallaan, ja luultavasti heidän esikoisalbuminsa kuulostaa juuri sellaiselta kuin he halusivatkin, mutta valitettavasti tämä kaikki on kuultu jo kovin monta kertaa, paljon mieleenpainuvammin ja karismaattisemmin esitettynä.” (Antti Lähde, 62/100)

Ehdokas 2: Charli XCX – True Romance (kuuntele)

“Charli pukeutuu kivasti, näyttää hyvältä ja saa kauniit ihmiset tanssahtelemaan keikalla, mutta niin poplaulajan pitääkin.” (Markus Hilden, 70/100)

Ehdokas 3: Deathchain – Ritual Death Metal

“Kesä tulee, mökillä on mukavaa. Haulikonperällä veneen pohjalle kolkattu kasitoistakiloinen hauki savupönttöön miettimään tekosiaan, sytykkeeksi Metal Hammer Magazine. Korjaussarjaa eteen ja kolmen vartin jalluflinda vierelle selustaa suojaamaan. Deathchainin Ritual Death Metal soimaan.” (Tapio Reinekoski, 80/100)

Ehdokas 4: The Flaming Lips – The Terror (kuuntele)

“Tämä levy vaatii aikaa. Minut se ainakin palkitsi – kymmenen kuuntelun jälkeen kaikki alkaa vaikuttaa toimivalta ja sympatiaa herättävältä.” (Antti Piirainen, 83/100)

Ehdokas 5: French Films – White Orchid (kuuntele)

Eurooppalaistenkin noteeraaman indiepopyhtyeen kakkosalbumia ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa.

Ehdokas 6: The Knife – Shaking the Habitual (kuuntele)

“Joko The Knife tahkoo rakentamaansa noidankehää lopunaikoihin asti tai tyrmää vielä tavalla, jonka ennustamiseen meidän muiden shamaaninlahjat eivät riitä. Nyt se kuitenkin pakenee alitajunnastaan aivan liian turvallisiksi tallottuja ja viitoitettuja reittejä pitkin.” (Tapio Reinekoski, 76/100)

Ehdokas 7: Orchestral Manoeuvres in the Dark – English Electric (kuuntele)

“Siinä nyt vain kävi niin, että yhtäkkiä havahduin Orchestral Manoeuvres in the Darkin tehneen yhden parhaista poplevyistä moneen aikaan. Jäljelle jäi vain yksi kysymys: mikä vuosi nyt on?” (Antti Lähde, 87/100)

Ehdokas 8: Panssarijuna – Haistoin kerran näätää (kuuntele Bandcampista)

Helsinkiläisen punk-country-blues-rillumarei-mikä-lie-retkueen esikoisalbumia ei ole vielä arvioitu Nuorgamissa, mutta myöhemmin tällä viikolla yhtye esiintyy Kaikki huomisen bändit -juttusarjassa.

Ääniä saivat myös seuraavien artistien ja yhtyeiden maaliskuussa julkaisemat albumit: Aivovuoto, Amorphis, Barn Owl, James Blake, Charles Bradley, British Sea Power, Cold War Kids, Faarao Pirttikangas, Haxan Cloak, The Heliocentrics, Håkan Hellström, Hero Dishonest, Howl, Husky Rescue, Jenny Hval, Kari Ikonen Trio, Iron & Wine, Junip, Lapalux, Loost Koos, Major Lazer, Miles, Neon Neon, No Joy, Jim O’Rourke, Oren Ambarchi & Keiji Haino, The Ocean, Paramore, Martti Servo & Napander, Thee Oh Sees, Tyler the Creator, White Mystery, Arttu Wiskari, Wou, Yeah Yeah Yeahs ja Rob Zombie.