Mitäs menit kysymään

Osa 1 – “Tahdotko mut tosiaan?”

Suomalaisen rockmuusikon uteliaisuutta ei voi koskaan täydellisesti tyydyttää. Kyselykausi on ikuinen.

Nuorgamin Mitäs menit kysymään -sarjan ensimmäisessä osassa rockhenkilöiden tiedusteluihin vastaavat Visa Högmander, Juuso Janhunen, Samuli Knuuti, Joonas Kuisma, Hannu Linkola, Mikael Mattila, Santtu Reinikainen, Arttu Tolonen, Anton Vanha-Majamaa ja Tuomo Yrttiaho.

Mussolini, 169 cm, oli pieni fasisti.

Mussolini, 169 cm, oli pieni fasisti.

#1 Mistä on pienet fasistit tehty? (Aivolävistys)

Kirurgisesta teräksestä, vettyneestä nahasta, viinietikasta, paperiliittimistä, hapankaalista, vaseliinista, näädistä, valkosipulinhajuisesta hengityksestä ja otsarypyistä. (SK)

#2 Miten kauas mopolla pääsee? (Liisa Akimof)

Mopojen klassikko on Suzuki PV50. Siinä on tilavuudeltaan 3,4-litrainen bensatankki. Pv-foorumi.org-keskustelupalstalla yleinen käsitys on, että yhdellä tankillisella voi ajaa keskimäärin 100 kilometriä. Ajetun matkan pituuteen vaikuttavat luonnollisesti ajotapa, mopon asetukset ja mahdolliset viritystoimenpiteet. (JK)

#3 Vieläkö on villihevosia? (Hanna Ekola)

Riippuu siitä, lasketaanko villihevonen vielä villihevoseksi silloinkin, kun se asuu Lidlin pakastealtaassa jauhelihapizzan päällysteenä. (SK)

#4 Missä on lepakot talvella? (Ella ja Aleksi)

Kysymys on poikkeuksellisen epätarkka. Lepakkojen sijainti talviaikaan riippuu täysin siitä, mistä lepakkolajista ja maanosasta on kyse. Kysyjät eivät ole tarkentaneet, tarkoittavatko he hedelmä-, hiirenhäntä-, siankuono-, hauta-, valkopää-, madagaskarinimujalka-, lyhythäntä-, lehtiposki-, kalastaja-, raivotar-, imujalka-, pitkäjalka-, vai doggilepakoita tai hevosenkenkäyökköjä, kaviokuonoyökköjä, valevampyyreja taikka leikkoja, tai jotakin näiden lepakkoheimojen sadoista eri lajeista. Pyydän kysyjiä tarkentamaan ulosantiaan. (JJ)

#5 Kuka ön Pertti Ström? (Eppu Normaali)

Pertti Ström syntyi vuonna 1947 Anjalassa, iisalmelaisen kauppasaksan ja Torniosta Kymenlaaksoon muuttaneen kirjanpitäjän kolmantena poikana. Jo nuorena hän huomasi olevansa erilainen kuin muut, mutta tätä eivät hänen vanhempansa pitäjän ilmapiirin mukaisesti kyenneet ymmärtämään. Siksi Pertti pakeni jo nuorena Helsinkiin alumiinia ajavan ystävänsä avustuksella. Siellä hän tutustui muuan Heikki ”Hector” Harmaan, johon Pertin erilaisuus teki vaikutuksen. Pertin hapuileva seksuaalinen kasvu tarttui mukaan myös Hectorin klassikolle Ake, Make, Pera ja mä. Siinä ”Kaijan” rintsikoiden riisuminen osoittautuu Pertille hyvin traumaattiseksi kokemukseksi, mutta sen myötä hän omien sanojensa mukaan lopulta löysi todellisen itsensä. Ei ole sattumaa, että biisi ilmestyi Hectorock I -albumilla juuri vuonna 1974, sillä samana vuonna perustettiin myös Seta ry. Pertin nykyisistä liikkeistä ei ole tarkempia tietoja, mutta kuuleman mukaan hän asuu pitkäaikaisen miesystävänsä kanssa Punavuoressa, Hectoriin yhä yhteyttä pitäen. (MM)

Kuvan hahmoilta oletettavasti heruisi.

Kuvan hahmoilta oletettavasti heruisi.

#6 Heruux? (Fintelligens)

Riippuu siitä, onko lehmä poikinut ja siitä, onko heruvan lehmän utareet herutettu tyhjiin. (SR)

#7 Milloin elämä alkaa? (Joel Hallikainen)

Ihmiselämän alkuhetki on vaikeasti määriteltävissä. Siitä on tullut pitkäti etiikan kysymys, joka nousee toistuvasti esiin esimerkiksi aborttikeskusteluissa. Joidenkin mukaan elämä alkaa siittiön yhtyessä munasoluun ja muodostaessa hedelmöittyneen tsygootin. Toisten mukaan elämä alkaa alkionkehityksen siinä vaiheessa, jossa sikiöllä on jo selvästi ihmismäisiä piirteitä. Erään tulkinnan mukaan elämä alkaa vasta lapsen syntyessä. (JK)

#8 Sataako huomenna, Padam? (Hector)

Kyllä. On hyvin todennäköistä, että huomenna lauantaina ainakin jossain päin maapalloa ripsauttaa. Ilmatieteenlaitoksen mukaan kuitenkin esimerkiksi Nuorgamissa näyttäisi olevan luvassa pilvipoutaa. (TY)

#9 Miksi ovet ei aukene meille? (Hortto Kaalo)

Syitä voi olla monia. Ovien saranat tai avausmekanismit voivat olla vioittuneet. Jos kyseessä on sähköllä toimiva ovimekanismi, voi ovien jumiutuminen johtua myös sulakkeen palamisesta tai huonosti asennetuista johdoista. Oven lukossa voi myös olla purukumia, tai muuta ainesta, joka estää avaimen käytön. Jos kyseessä on sisäänpäin aukeava ovi, voi sen toisella puolella olla esteenä jotain niin raskasta, että oven avaaminen ilman mittavia fyysisiä voimia on mahdotonta. Mikäli kyseessä ovat ovet, joiden avaaminen tai kauttakulku vaatii kulkulupaa tai muuta tunnistautumista (esimerkiksi julkishallinnon tai yksityisen yrityksen toimitila), kannattaa tarkistaa kyseisten ovien kulkuluvista vastaavalta henkilöltä, että tunnistautumiseen käytettävän välineen käyttöoikeus on voimassa ja että väline on toimintakelpoinen. Jos ovien aukaisemisesta on vastuussa hovimestari, portieeri tai muu henkilö, mutta tämä ei syystä tai toisesta suostu avaamaan ovia teille tai seurueelleenne, on kyseinen henkilö tiukkapipo tai sitten hänellä on sangen ikäviä, ulkonäöstänne tai käytöksestänne johtuvia ennakkoluuloja teitä kohtaan. (JJ)

#10 Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin? (Juliet Jonesin sydän)

Samasta syystä kuin miehet rakastuvat vamppeihin, strippareihin, huoriin, vaimonsa parhaimpiin ystäviin ja vihanaisiin, itseään puolitoista sukupolvea nuorempiin toimistoapulaisiin. Jos ihminen olisi rationaalinen olento, eläisimme vieläkin luolissa. (SK)

Anssi Kelalle tiedoksi, tuleviakin kappaleita varten.

Anssi Kelalle tiedoksi, tuleviakin kappaleita varten.

#11 Miten sydämet toimii? (Anssi Kela)

Sydän on lihasseinäinen ontto elin, joka jakautuu neljään onteloon: kahteen eteiseen ja kahteen kammioon, jotka sijaitsevat eteinen-kammio-pareittain oikealla ja vasemmalla puolella sydäntä. Näiden kammioiden supistuminen ja laajentuminen saavat aikaan paine-eroja, jotka luovat sydämen toimintakierron. Tärkeässä roolissa ovat myös läpät, jotka estävät veren kulun väärään suuntaan. Eteisiin laskevien laskimoiden välillä ei ole läppiä, sillä eteisissä oleva paine on suhteellisen pieni, ja niiden supistuminen pienentää laskimoiden tuloaukkoja. Kaikilla kehittyneemmillä lajeilla on sydän. (JJ)

#12 Kuka pelkää Paulaa? (Paula Koivuniemi)

Kysymys esitetään perinteisessä, yleensä alakouluikäisten lasten leikkimässä hippaleikissä, joka tunnettiin ennen nimellä ”Kuka pelkää mustaa miestä?” Koska leikin nimeä on historian saatossa alettu pitää rasistisesti arveluttavana, on ”musta mies” korvattu sittemmin esimerkiksi Mustanaamiolla, mustekalalla – tai Paulalla. Tyypillisesti esitettyyn kysymykseen vastataan ”En minä ainakaan!” On kuitenkin epäselvää, alkavatko hipan saalistamat kilpailijat pelätä Paulaa ja välttyykö tämän pelkäämiseltä ainoastaan leikin voittaja. (JK)

#13 Kuka keksi rakkauden? (Kaija Koo)

Useiden lähteiden – muun muassa Standfordin yliopiston professori Marilyn Yalomin – mukaan romanttisen rakkauden käsitteen keksivät ranskalaiset runoilijat 1100-luvulla. Sacre bleu! jne. (SR)

#14 Mikä mun päässä nykii? (Maho Neitsyt)

Diagnoosin tekeminen potilasta näkemättä on aina riskaabelia hommaa, mutta tässä emme oikein voi muuta. Kaikki Pexiin ja muihin kouvoloideihin littyvät legendat tuntien luulisin, että päässä nykii delirium tremens eli Aperitan ja/tai kiljun nauttimiseen sattuneen tauon aiheuttama psykofyysinen sairaustila. Tämä voi tosiaan iskeä päälle krapulan jälkeen, esimerkiksi telkkaria katsellessa tai mopolla ajaessa. Salaa viiniä nauttiessa pään sisäistä ”nykimistä” voi aiheuttaa alkoholiaistiharhaisuus. (AT)

#15 Miltä meno maistuu? (Lasse Mårtenson)

Normaalisti ”menon” voi kuulla tai nähdä, muttei maistaa. Synesteetikko voi kuitenkin sekoittaa aistien tuntemukset keskenään ja maistaa menon. Uskomme, että kappaletta kuunnellessa meno maistuisi synestesiasta kärsivän mielestä hapankorpulta, jonka päällä on Kalles kaviar -mätitahnaa. (SR)

Tosiaan?

Tosiaan?

#16 Tahdotko mut tosiaan? (Popeda)

Niin vastustamattomana kuin ikurilais-turbiinilaista ukkometson vetovoimaasi pidänkin, Pam Pam Pauli vaan, en voi hyvällä omallatunnolla väittää haluavani kanssasi suhteeseen vakavaan, elinkautistani seurassasi päivästä päivään lusimaan. (SR)

#17 Kuka on se oikea? (Ressu Redford)

Jos tykkää uransa lopettaneista tsekkiläisistä jalkapalloilijoista, niin Pavel Kuka saattaa todella olla oikea vastaus. Hyökkääjänä Tsekin joukkueessa muun muassa Englannin EM-kisoissa 1996 sekä Belgian ja Hollannin kisoissa vuonna 2000 pelannut Kuka toimii nykyään pelaaja-agenttina. (VH)

#18 Saanko jäädä yöksi? (Regina)

Kyllä, Iisa, saat toki! Mutta nukut patjalla lattialla, ainakin pari ensimmäistä yötä. (VH)

#19 Voisitsä rakastaa asfalttisoturii? (Ruudolf)

Mel Gibson on tehnyt alkuperäisen asfalttisoturin rakastamisesta tavattoman vaikeaa. Jäätyään kiinni rattijuopumuksesta vuonna 2006 hän toitotti poliiseille: ”Vitun juutalaiset ovat syyllisiä kaikkiin maailman sotiin.” Pari vuotta sitten hän ilmoitti ääniviestissä naisystävälleen, että tämä sietäisi saada mailasta päähän, ja uhkasi polttaa tämän talon ja haudata tämän ruusutarhaan. (SR)

#20 Kuka teki huorin? (Sielun veljet)

Äkkiseltään voisi luulla kysymyksenasettelun liittyvän aviorikokseen tai prostituutioon, mutta tosiasiassa kappaleessa kysytään ihan muuta. Kysymykseen tai sarjaan kysymyksiä koskien maailman tilaa ja miten siihen päädytiin tarjoaa osittaisen vastauksen folklaulaja, runoilija ja ay-aktiivi Utah Phillips, joka sanoi: ”Maapallo ei kuole – se tapetaan. Ja tappajilla on nimet ja osoitteet.” Kiertolaisfilosofi Phillips ei kuitenkaan kerro konkreettisia nimiä tai osoitteita. Ne löytyvät uutisista. (AT)

Etelä-Haaga?

Etelä-Haaga?

#21 Missä on taksi joka ajaa ympyrää? (Se.)

Shell HelmiSimpukka Etelä-Haaga sijaitsee Helsingissä osoitteessa Vihdintie 21. Ympärivuorokautisen aukiolonsa, suotuisan sijaintinsa ja hiilihydraatteja kaihtamattoman ruokavalikoimansa ansiosta huoltoasema on profiloitunut ammattiautoilijoiden suosimaksi taukopaikaksi. Varsinkin aamuyön verkkaisina tunteina sen parkkipaikalla vilkkuu monta valopilkkua kuljettajien hakiessa energiaa vuoronsa viimeisille hetkille. Huoltoaseman vieressä on Haagan liikenneympyrä, Suomen ensimmäinen kiertoliittymä. Kun huoltamon pihasta ajaa pois, päätyy lähes vääjäämättömästi osaksi tämän liikenne-elementin päättymätöntä kiertokulkua. Niinpä valtaosa tauolta palaavista taksareistakin imeytyy suoraan ympyrän hypnoottiseen nieluun. Todennäköisesti tuon sentrifugin reunalla on tälläkin hetkellä mittariauto; taksi, joka ajaa ympyrää. (HL)

#22 Mikä on kun ei taidot riitä? (Martti Servo & Napander)

Ensin on syytä miettiä, onko tavoite ylipäätään mahdollista saavuttaa. Eräs selitys saattaa löytyä liian korkealle asetetusta rimasta. Toisaalta, harjoitus tekee mestarin. Onnistumisen mahdollisuutta lisää huomattavasti, jos on valmis lisäämään harjoittelua. Tällöin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota myös treenien laatuun. Huippuja yhdistää usein tietyn lahjakkuuden lisäksi ennen kaikkea omistautuneisuus harjoittelulle. Mietitäänpä esimerkiksi Jari Litmasta: tuhannet toistot ja omatoiminen harjoittelu kylmässä kuplahallissa tasoittivat aikoinaan hänenkin tietään oman alansa huipulle. On siis kaksi mahdollisuutta: joko harjoitella lisää ja entistä päättäväisemmin tai hyväksyä oma keskinkertaisuutensa ja oppia elämään sen kanssa. (TY)

#23 Enkeleitä onko heitä? (Aki Sirkesalo)

On. Nimittäin Yhdysvaltain länsirannikolla, jossa kaikkien aikojen hämmentävimmin nimetty urheilujoukkue Los Angeles Angels of Anaheim pitää majaansa. Helvetin enkeleitä löytyy myös lähempää, Suomestakin. (SR)

#24 Haaveissa vainko oot mun? (Riki Sorsa)

Jos kyse on toiveenomaisesta kuvitelmasta, se on hyvinkin mahdollista, koska ”tämä unta olla saattaa”. Jos taas ”haaveilla” tarkoitetaan pussimaisisia tai suppilomaisia, tavallisimmin varrellisia pyydystämis- tai keruuvälineitä, niin harva toivoo päätyvänsä kenenkään sellaisiin. (VH)

#25 Kuka pysäyttäisi kellot? (Suurlähettiläät)

Kysymys on typerä. Jos esimerkiksi rannekellon pysäyttää sen pariston irrottamalla, ei tämä keskeytä ajan vääjäämätöntä etenemistä, sillä aika on fysiikan abstrakti perussuure, joka määritellään tapahtumien välisenä etäisyytenä aika-avaruuden neljännellä akselilla. Kello on pelkkä mekaaninen väline ajan likiarvoiseen mittaamiseen. (JK)

Lempi-filosofi Platon on monen lempifilosofi.

Lempi-filosofi Platon on monen lempifilosofi.

#26 Onko rikos rakastua? (Suvi Teräsniska)

Kysymys on sekä filosofinen että lainopillinen. Platon jakoi rakkauden kolmeen eri lajiin: eros (eroottinen rakkaus), agape (jumalallinen rakkaus) sekä filia (veljellinen rakkaus). Näistä ensin mainittu lienee problemaattisin: oikeusjärjestelmämme puitteissa on kielletty eritoten alaikäisiin ja toisiin eläinlajeihin kohdistuva (eroottinen) lempi. Käytännössä voimme kuitenkin puuttua vain konkreettisiin tekoihin tai niiden suunnitteluun, ajatuksia ja tunteita ei ole kriminalisoitu. Abstraktimmat rakkauden tai läheisyyden muodot tässä kontekstissa pyritäänkin kitkemään pitämällä yllä normeja, joihin ne eivät istu. Elottomina pidettyihin objekteihin (objektiseksuaalisuus, agalmatofilia jne.) kohdistuvaa eroottista rakkautta ei ole lainsäädännöllä sinänsä rajoitettu, mutta sitä pidetään suurena tabuna. Rakkauteen monen mielestä kuuluva avioliitto on myös instituutiona monia rakkauden muotoja ulossulkeva. Viimeaikoina tapetilla on Suomessa ollut samaa sukupuolta edustavien oikeus avioliittoon. (AVM)

#27 Mitä jää? (Tiktak)

Jää on veden kiinteä olomuoto. Normaalipaineessa vesi jäätyy 0 celsiusasteessa, mutta myös veden suolaisuus vaikuttaa asiaan. itämeren vähäsuolainen vesi jäätyy n. 0,3 miinusasteessa. Jäästä on ihmiselle sekä haittaa että hyötyä: toisaalta se vaikeuttaa merenkulkua (viinaralli Tallinnaan hidastuu, kun pika-alukset lasketaan talvitelakalle), toisaalta järven- ja merenjäällä on kiva pilkkiä ja Martini-lasia on vaikea kuvitella ilman muutamaa jääpalaa. (AVM)

#28 Mitä tapahtui Hokkasen Timolle? (Vesterinen yhtyeineen)

Fonecta löytää Suomesta 75 Timo Hokkasta, joiden kaikkien tekemisistä ei varmaa tietoa ole. Eräs Timo Hokkanen kuitenkin harrastaa voimailua Huittisten Voimailijoissa. Vuonna 2012 hän voitti Suomen mestaruuden maksimivoimapunnerruksessa sekä raw-penkkipunnerruksessa. Penkkipunnerruksesta tuli samaisena vuonna peräti MM-pronssia. Miettiä voi, psyykkaavatko vastustajat tätä Hokkasta munansaannoksilla? (AVM)

#29 Kannattaako tunnustaa jos pettää? (Zen Café)

Kyllä. Ei. Piru vasemmalla olkapäällä vastaa: ei! Jos olet avoimessa parisuhteessa, jossa pettäminen on molemmille osapuolille sallittua ja molemmat ovat tietoisia siitä, että näin saattaa tapahtua, ei välttämättä kannata tunnustaa. Pyhimys oikealla olkapäällä vastaa: kannattaa! Jos olet vakavassa parisuhteessa, jossa luotat mielitiettyysi ja mielitiettysi luottaa sinuun ja todella välität hänestä, kannattaa miettiä, miltä tuntuisi, jos kumppanisi pettäisi sinua. Pystyisitkö petettyäsi enää ikinä katsomaan häntä suoraan silmiin omantunnontuskissasi? (VH)

#30 Miltä nyt tuntuu? (Haloo Helsinki!)

Miltatuntuu

(SR)
Mihin suomirockin esittämiin kysymyksiin haluaisit vastauksen? Kerro jutun kommenteissa.