Leevi and the Leavings Top 40

#1 En tahdo sinua enää (1982)

LeeviKadonnut

Paljon on tehty lauluja jätetyksi tulemisesta, paljon vähemmän on tehty lauluja jättämisestä.

En tahdo sinua enää on Nuorgamin Leevi and the Leavings top 40 -listan voittaja.

”En tahdo sinua enää
nyt on aika lähteä kauas pois
junan ikkunasta katsoin sua silmiin”

Kappale on siis paitsi Leevi and the Leavingsin paras kappale, niin myös Suomen kaikkien aikojen paras synapop-kappale ja yksi maailman hienoimmista lauluista.

Toki vuonna 1982 julkaistussa laulussa kuuluu edellisenä vuonna ilmestyneiden pophittien Soft Cellin Tainted Loven sekä etenkin Human Leaguen Don’t You Want Men vahva vaikutus, mutta mitä sitten.

Gösta Sundqvist oli nero. Tämä laulu on nerouden tuotos.

En tahdo sinua enää kuulostaa helposti syntyneeltä ja vaivattomasti tallennetulta taideteokselta, joka elää ikuisesti. Toisin kuin tämä teksti.

Miten kirjoittaa Leevin parhaasta kappaleesta jotain sellaista, mitä ei ole jo lausuttu Nuorgamin 39 aiemmassa erinomaisessa Leevi-analyysissä?

Sen ainakin voi todeta, että En tahdo sinua enää on Leevin yksi huumorintajuttomimmista kappaleista. Se on vakava, suoraviivainen, konstailematon ja kaunis erolaulu, jonka lopussa ei ole bändin uralla lähes tavaramerkiksi muuttunutta lopputwistiä, joka kääntää kaiken päälaelleen.

En tahdo sinua enää on vain laulu parisuhteen päättymisestä. Mutta millainen!

Paljon on tehty lauluja jätetyksi tulemisesta, paljon vähemmän on tehty lauluja jättämisestä. Hyvin harvassa ovat laulut, joissa myös jätetyksi samaistuva voi kokea sympatiaa lähtijää kohtaan. En tahdo sinua enää on sellainen.

Lyriikoiltaan niukassa kappaleessa ei kerrota, mitä oikein on tapahtunut. Kuka jättää kenet ja miksi?

Junamatka kertoo kauas lähtemisestä. Lähtijän valinta vaikuttaa tietoiselta. Hänen on mentävä. Päätös on raskas. Jätetty tietää. Hän on asemalla hyvästelemässä. Päätöksen jälkeen jättäjä ei enää haluaisi enää edes elää. Hän tietää ratkaisun murskaavan myös kaiken aiemman:

“Ja nyt se kaikki mitä sinulle annoin on kylmää jäätä”

Tiedättekö sen tunteen, kun jonkun teon myötä kaikki muuttuu merkityksettömäksi?

Tuossa laulun avainlauseessa kiteytyy se tunne. Taustalla pumpsuttaa 1980-luvun alun trendikäs, kolea synabiitti – kuin juna, jota ei voi enää pysäyttää.

Göstalle tyypillisesti sanoitus ei tarjoa kuulijalle rautalangasta väännettyä valmista selitystä, vaan jokainen voi upottaa annettuihin kehyksiin oman tulkintansa.

Onko kyseessä teinirakkauden päätös toisen osapuolen junailessa muualle opiskelemaan? Pitkän avioliiton lohduton loppu? Vai lyhyen, mutta kiihkeän salaromanssin huipennus?

Tulkinnan tekee haastavaksi laulun tasavahva duetto. Kumman ajatuksista säkeistöt kertovat, Göstan esittämän miehen vai hänen siskonsa Harriet ”Haije” Sundqvistin esittämän naisen?

En tahdo sinua enää on versioitu Leevi-biisiksi poikkeuksellisen monta kertaa, ainakin neljästi ja ainakin kolmella kielellä.

Marion teki tuoreeltaan jo vuonna 1983 version nimeltä Nu vill jag mer inte ha dig. Kemopetrolin versio kuultiin muutaman vuoden takaisella Melkein vierassa -tribuuttilevyllä.  Tuorein cover on turkulaisyhtye Burning Heartsin englanninkielinen versio I Don’t Want You Anymore.

Harvinaisin versio on suomalaisen Finn-Duo-yhtyeen (joissain yhteyksissä kirjoitettu ”Finnduo”) cover-vuodelta 1983. Kappale on julkaistu ainoastaan kasetilla.

Turha kai sanoa, ettei yksikään versioista – vaikka hyviät ovatkin (Finn-Duon tapauksessa kuulematta tämä mielipide) – ole alkuperäisen, Kadonnut laakso -levyllä julkaistun veroinen. Ei tietenkään ole.

Nuorgamin vastaavan toimittajan ominaisuudessa olen iloinen, että juuri En tahdo sinua enää jää historiaan Nuorgamin kaikkien aikojen viimeisen juttusarjan huipentumana eikä esimerkiksi se, jossa ajetaan rekan alle.

Ehkä Enkä tahdo sinua enää -kappaleen pariskunta palaa vielä yhteen?

Tuskin. Mutta on se teoriassa mahdollista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!