Mitäs menit kysymään

Osa 2 – “Mikä mahtaa olla in?”

Suomalaisen rockmuusikon uteliaisuutta ei voi koskaan täydellisesti tyydyttää. Kyselykausi on ikuinen.

Nuorgamin Mitäs menit kysymään -sarjan toisessa osassa rockhenkilöiden tiedusteluihin vastaavat Iida Sofia Hirvonen, Visa Högmander, Joonas Kuisma, Antti Lähde, Aku-Tuomas Mattila, Oskari Onninen, Timo Pennanen, Arttu Tolonen, Anton Vanha-Majamaa ja Tuomo Yrttiaho.

Kuva0

#1 Onko meiltä kuulunut meteliä? (Absoluuttinen nollapiste)

Todennäköisesti, sillä kuuntelen usein musiikkia yöaikaan. Mutta en sentään biletä, katso urheilua kovaäänisesti tai harrasta räppäämistä. Jos meteli häiritsee, tule koputtamaan. Samoin silloin, jos jokin levyistäni kuulostaa hyvältä, etkä saa tunnistettua kappaletta seinän läpi edes Shazamin avulla. (OO)

#2 Missä oot Vicky Lee? (Mikko Alatalo)

Mahdoton sanoa, sillä kukaan ei tiedä, kuka hän on tai onko häntä edes olemassa – eivät edes kappaleen kynäilleet Mikko Alatalo ja Harri Rinne. Kaksikko sai idean vuoden 1978 Syksyn sävel -voittajaan kirjeestä, jonka Rinne sai verotoimistosta. Kirjeessä väitettiin, että Rinne olisi naimisissa Vicky Lee -nimisen amerikkalaisnaisen kanssa. Ei ollut. (AL)

#3 Poistuisitko mun elämästäni? (Apulanta)

Teinivuosien taakse jääminen sekä yhtyeen musiikillinen suunta 2000-luvulla varmistivat sen, että pyyntö on turha. (TY)

#4 Minne paha haudattiin? (CMX)

Ei voi kertoa, koska muuten pahan palvojat tekisivät paikasta pyhiinvaellusretkiensä kohteen. (ATM)

#5 Onko Marsissa lunta? (Diandra)

Marsin pohjoista ja eteläistä napaa peittävät ns. napalakit. Ne koostuvat vesi- ja hiilidioksidijään kerroksista, ja niiden sisällä saattaa tosiaan tuntua siltä, että sataisi lunta. Hiilidioksidi myös tiivistyy Marsissa ajoittain kuuraksi. Eli joo, Diandra, Marsissa on lunta. (AVM)

Kuva5

#6 Milloin vaimonne viimeksi sai kukkasen? (Ernos)

Vähältä piti, ettei hiljattain nimipäivänään. Ehdin jo tiedustella mieluista lajiketta, mutta sitten kuitenkin unohdin. Vastaus lienee: vuonna 2012. (AL)

#7 Mikä tilanne? (Ezkimo)

Livescores-verkkopalvelun mukaan Moskovan Lokomotivin kakkosjoukkueen ja FC Dolgoprudnyn välinen ottelu Venäjän jalkapallon toisen divisioonan länsilohkossa on tätä kirjoittaessa 0–0. Vaikka ruuti onkin ollut toistaiseksi märkää, ei toivoa kannata heittää. Ottelua on nimittäin pelattu vasta 13 minuuttia. (AL)

#8 Mistä kymysys?! (Hector)

Nuormigan artiklisketa, josa toitamitjat vasvattaa rock-muukoisiden etäsitmiin kymysyksiin. (JK)

#9 Kuka teki minusta tän naisen? (Jippu)

Äitisi nimeä en tiedä, isäsi on oopperalaulaja Jorma Elorinne. Kun olit kuusivuotias, vanhempasi erosivat ja jäit asumaan äitisi sekä tämän uuden miehen kanssa. Olet julkisuudessa puhunut isäpuolesi alkoholinkäytöstä, ja hän on varmasti muokannut sinua äitisi rinnalla paljon. Kysymykseesi olet tosin vastannut naistenlehdissä niin moneen otteeseen, etten taida jatkaa pidemmälle. (AVM)

#10 Mikä mahtaa olla in? (J. Karjalainen)

Ysäri, millennium, rastat, pikkuletit, lävistykset, nu-metal ja likaiset hiukset. Freesattu grunge. Kukkakuosit. Eläimelliset kuosit. Tiikerinraidat. Tiikeri voi syödä vaikka kokonaisen krokotiilin tai karhun. Armeijakuosi. Aito meininki. Sota. Menneisyys. Nostalgia. Uhanalaiset eläimet. AAAAAAAA kuolleet lemmikit. Vanhentunut ruoka ja karmeat yllätykset annoksissa. Pizza-laatikosta löytyi elävä rotta – katso järkyttävät kuvat. 3D-printtaus, ranttaus, kloonaus, rääkkäys, uhraus, latinot. Paasto ja ryyppäys. Lintsaus ja anafylaktinen shokki. Nahkatakki, Jeesus, kuume, Elvis. (ISH)

Kuva10

#11 Kuka kynsi minun aivojani (Sami Kukka)

On mahdollista, että kynsit aivojasi ihan itse! Karmea kertomus: Yhtenä aamuna eräs amerikkalaisnainen heräsi piinalliseen päänahan kutinaan. Pään syyhy jatkui viikkokausia, vaikka lääkärit yrittivät estää naista raapimasta päätään. Hän kynsi päänahkaansa silti yhä pakkomielteisemmin, etenkin unissaan. Eräänä aamuna nainen heräsi ja huomasi, että vihreä ”aivoneste” valuu pitkin hänen otsaansa… Hän oli kynsinyt kalloonsa reiän ja porannut tiensä aivoihin asti! Nainen sai tästä aivovamman, mutta pakottava raapimistunne palasi silti takaisin. True story! (ISH)

#12 Mitä sä intät? (Ville Leinonen)

Inttämisen vaikutelma syntyy kahdesta syystä. Inttäjä luulee, että intettävä ei tajua hänen pointtiaan, vaikka tajuaakin. Tai sitten intettävä luulee tajuavansa inttäjän pointin, vaikka ei tajuakaan. (TP)

#13 Mikähän on kolmanneks yleisin koirannimi Kongossa? (Liimanarina)

Voidaan melko turvallisesti väittää, ettei koirien nimiä tilastoida Kongon tasavallassa erityisellä tarkkuudella. Valtiossa, joka kärvisteli 1990-luvun lopun sisällissodassa ja jonka bruttokansantuote on vain 1,5 prosenttia Suomen vastaavasta, on varmasti tähdellisempääkin tehtävää. Meillä koirien nimien tilastoimiseen on sen sijaan voimavaroja. Hyvä, me! Suomen kennelliiton mukaan maamme kolmanneksi yleisin koirannimi on Rita. Suosituin on Bella. Äh. (AL)

#14 Onko sateenkaaren päässä kultaa? (Pelle Miljoona)

Ei. Sateenkaari on ilmakehän optinen ilmiö. Se on auringon valoa, joka heijastuu ilmakehässä olevista vesipisaroista. Sateenkaaren sijainti riippuu aina siitä, missä sen havaitseva ihminen on. Sateenkaarta ei voi siis tavoittaa. Jos havaitsija yrittää siirtyä paikkaan, josta sateenkaari näyttäisi ”alkavan”, hän ei löydä sieltä sen paremmin sateenkaaren päätä kuin kultaakaan. Havaitsijan siirtyessä myös sateenkaari siirtyy – ellei sitten katoa kokonaan. Mikäli sateenkaarien päistä alkaisi yllättäen löytyä kultaa, kuten ilmeisesti irlantilaiset ovat saaneet meidät uskomaan, siitä ei olisi ihmiskunnalle kovinkaan suurta iloa. Rikastumisesta haaveilevan pitäisi kerätä ja myydä kulta mahdollisimman nopeasti, sillä jalometallin arvo romahtaisi silmänräpäyksessä eksponentiaalisesti kasvaneen tarjonnan takia. Sateenkaaria esiintyy kaikkialla maailmassa – jopa Savossa! (AL)

#15 Kuka näkee? (Lasse Mårtenson)

Kotimaassamme melko moni. Suomessa asui Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2012 lopussa 5 426 674 henkilöä. Näkövammaisten keskusliiton tietojen mukaan tästä määrästä noin 80 000 on näkövammaisia ihmisiä, joista 10 000 on sokeita ja loput eri tavoin heikkonäköisiä. (VH)

Oval shaped brown coconut

#16 Kuinka saisin rikki kookospähkinän? (M.A. Numminen)

Nuorgam suosittelee kookospähkinää avattavaksi lyömällä sitä kahdella sormella, kuten Paul Hogan tekee Flipper-elokuvassa. (JK)

#17 Voiko koskaan tulla toista? (Georg Ots)

Toista ei ole olemassa ilman ensimmäistä. Jotta toisen tuleminen olisi ylipäätään mahdollista, on ensin tultava ensimmäinen. Sen jälkeen myös toisen tuleminen on ainakin teoreettisesti mahdollista, joskaan ei varmaa. Tämän tietävät muun muassa monet yhden hitin ihmeet, joihin Georg Ots ei tosin kuulunut. (TY)

#18 Tuu rokkaa mun tanssilattiaa – mitä sä vaiheilet? (Pariisin kevät)

Koska on pakko vaiheilla! Jos en ole humalassa, en uskalla tai ei muuten vain huvita tanssia, ja jos olen humalassa, olen arvaamaton! Ja jos ne soittaa Pariisin kevättä, en ainakaan ”rokkaa”… (ISH)

#19 Kuka kertoisi minulle? (Pepe & Paradise)

Kysymykset ovat välillä hankalia Pepelle, mutta ainakin joihinkin niistä osaa vastata ihan kuka vaan. Kuten tähän. (JK)

#20 Kuka on tuo mies? (Regina)

Hän on Visa Högmander, Iisa. Pyysit häneltä yösijaa viikko sitten tämän artikkelisarjan ensimmäisessä osassa. (JK)

Kuva20

#21 Onko paha uni nyt päättynyt? (Risto)

James Joycen Odysseus-romaanin tunnetussa kohtauksessa Stephen Dedalus määrittelee historian ”painajaiseksi, josta yritän herätä”. Joten ei, Risto. Paha uni vain jatkuu. (JK)

#22 Palaaks lusikka? (Ruger Hauer)

Jos palaa, niin sä teet sen väärin. Pahinkaan tapaus ei taida keittää aineita kertakäyttölusikalla. Tai suomalaiskansallisella puulusikalla, joka välittää lämpöä harvinaisen huonosti – niin kuin Ruger Hauerkin. (AT)

#23 Mikä sä oot arvosteleen mua? (Kauko Röyhkä)

Tätä kysymystä ei pidä esittää ääneen, vaan vain pohtia itsekseen. Arvosteleminen ja arvostelun kohteena oleminen ovat joko kaikkien tai eivät kenenkään oikeuksia. (TP)

#24 Pitääxunaina? (Suurlähettiläät)

Pitäämunaina. Jaxuhali! Kyseisessä tilanteessa joku voisi aloittaa breinstormauksen, laittaa kenkulit jalkaan, sanoa ”moikkuli” avokin masuasukille isännän tavoin elikkä aloittaa voimaantumisen, kreata, pitää päräyttävät kalvosulkeiset ja lähteä toimarin kanssa Thaikkuihin viimeistelemään sopparia. Parhautta! (Lähde: Helsingin Sanomat) (VH)

#25 Käykö täällä Visa Electron? (Sydän, sydän)

Visa Electron käy Suomessa useimmissa jollain tapaa virallisenoloisissa vähittäismyyntiä harjoittavissa paikoissa. Jotkin pikkuliikkeet ja ravintolat saattavat ilmoittaa lapulla, ettei Electron kelpaa. Huomionarvoista on myös, että VR päätti kokeilun jälkeen olla hyväksymättä Electronia junissa. Lisäksi helsinkiläisessä Bar Loosessa kortin käyttöön saatetaan suhtautua nihkeästi. (OO)

Kuva 25

#26 Onko kuu juustoa? (Sleepy Sleepers)

Ei. Kuu koostuu kevyiden kivilajien ja metallien muodostamista kuoresta ja vaipasta sekä sulasta ytimestä. (JK)

#27 Vieläkö soitat banjoa? (Scandinavian Music Group)

Vastaus on laulun protagonistin kohdalla ei, mikä on harmi. Banjon soittaminen pimeän jälkeen tai ennen sitä, valoisan aikaan, on suunnilleen parasta, mitä ihminen voi tehdä housut jalassa. Tai ilman. Banjo on käytännössä rumpu, jossa on kielet. Se johdattaa meidät kauas musiikilliseen menneisyyteemme rotuna, jolloin pitkätukkaiset ja karvarintaiset machot eivät olleet vielä keksineet, että kielisoittimen tulee soida laulavasti ja olla ”lämmin”. Ja tämän yhteyden, tämän hauraan rihman olemisemme alkujuurille laulun kertoja rikkoo jonkun luisuhartiaisen, Pariisiin muuttaneen pojan vuoksi. Ei voi tajuta. (AT)

#28 Haluanko siivota kaapit? (Tero-Petri)

Tuskin. Suurin osa ihmisistä ei sanottavammin nauti siivoamisesta vaan kokee sen ikävänä, jopa vastenmielisenä askareena. Siivoojan työ on tärkeää, mutta ei erityisen arvostettua; ammatinharjoittajan minipalkka Suomessa onkin vain noin 1 280 euroa. Siivoamisen piiriin kuuluvista askareista kaapin siivoaminen on kuitenkin usein huomattavasti kiinnostavampaa ja palkitsevampaa kuin esimerkiksi imuroiminen tai pölyjen pyyhkiminen. Ylimääräisen tavaran poistaminen erilaisista säilytystiloista tuo lähes ihmiselle kuin ihmiselle suurta tyydytystä. Usein kaapeista löytää jotain sellaista, jonka on jo luullut kadottaneensa. Osa itselle tarpeettomista tavaroista saattaa puolestaan löytää uuden omistajan esimerkiksi kirpputorilta. ”Kaappien siivoaminen” voi olla myös kielikuva. Silloin sillä tarkoitetaan omassa elämässä epämiellyttäviksi tai kiusallisiksi koettujen asioiden kohtaamista ja käsittelemistä. Vastaus on silloinkin sama: tuskin. ”Kaappien siivoaminen” kysyy rohkeutta; on paljon helpompaa sulkea silmät oman elämän ongelmilta ja jatkaa entiseen malliin. (AL)

#29 Tuuttis tulee, oletko valmis? (Tuuttimörkö)

En usko, että kovin moni oli valmis. Tuuttis ei tainnut itsekään olla valmistautunut tulemiseensa, koska alun perin suunnitelmana taisi olla lähinnä elbaaminen. Myös Jeesus tai ainakin hänen edustajikseen julistautuneet kysyvät usein olemmeko valmiita hänen tulemiseensa. Jeesuksen tuloa on odoteltu jo pari tuhatta vuotta, mutta tuntuu, ettei kukaan ole siihen vielä valmis. Tältä kantilta katsottuna on aika epärealistista odottaa meidän olevan valmiita Tuuttiksen tulemiselle, joka on minkäänasteisena eventualiteettina ollut psykofyysisellä kartallamme vasta muutaman vuoden. (AT)

#30 Kuka pelkää raakaa lihaa? (YUP)

Kasvissyöjät ja raskaana olevat nyt ainakin välttelevät raakaa lihaa, mutta pelkääminen on ehkä turhan voimakas ilmaisu. Kenties raakaa lihaa pelkäisi raskaana oleva kasvissyöjä, joka olisi odotuksen lomassa kehittänyt itselleen raakaan lihaan liittyvän neuroosin itsensä sekä lähipiirinsä piristykseksi. (TY)

Mihin suomirockin esittämiin kysymyksiin haluaisit vastauksen? Kerro jutun kommenteissa.

Lue myös: Mitäs menit kysymään, osa 1: Tahdotko mut tosiaan?