Popklassikot 2000

#1 OutKast – Ms. Jackson

"Sori hei."

“Sori hei.”

Tämä on erään matkan loppu. Se matka alkoi vuoden 1976 popkappaleilla, kun Nuorgam otti ensi askeleensa vuoden 2011 huhtikuussa.

Julkaisimme saitin synnystä alkaen yhden popklassikkotekstin per päivä. Matemaattisesti suuntautuneet lukijat ovatkin jo päätelleet, että se kattaa 25 vuoden kappaleet: 30 biisiä kuukaudessa eli yhteensä 750 popklassikkoartikkelia. Se on aika paljon.

Ensimmäisen popklassikkovuoden tekstit olivat yleensä vain muutaman lauseen mittaisia kuvailuja kappaleista ja niiden syntyyn vaikuttaneista seikoista.

Pikku hiljaa tekstien mitta ja kunnianhimoisuus paisui nykytasolleen. ”Popklasareista” tuli kappaleiden syntyhetken kulttuuri-ilmastoa ja popmusiikin trendejä kartoittavia tutkimusmatkoja musiikkiin. Niistä tuli kirjoittajien välillä massiivisiin mittoihin yltäneitä trippejä omaan nuoruuteensa ja rakkauskirjeitä suosikkibiiseilleen.

Niissä nähtiin myös hauskoja muotokokeiluja, jotka ovat osaltaan olleet tekemässä Nuorgamista sitä mitä se on. Meidän mielestämme suomalaisessa musiikkijournalismissa ei oltu aiemmin nähty mitään vastaavaa.

Kuten kaikki hyvä, myös popklassikkosarja loppuu aikanaan. Ja se aika on nyt.

* * *

Vaikka muiden listalle päässeiden biisien perusteella ei ehkä siltä vaikuta, vuosi 2000 ei ollut hyvää aikaa valtavirran popmusiikille. Listoja hallitsivat Limp Bizkit, 98 Degrees, Creed ja Ricky Martin.

Tähän ympäristöön OutKast laskeutui ikonisen mustavalkoisen tähtilipun koristaman Stankonia-albuminsa kera. Levyn musiikki oli kaleidoskooppista, kokeellista avaruusräppiä, garage-hiphopia ja psykedeelistä 2000-luvun funk-odysseiaa.

Siinä joukossa Ms. Jackson oli kuin seurapiiridebytantti hippien love-in-ringissä. Huoliteltu ja siisti ja aika helposti lähestyttävä.

Se on silti tai pikemminkin juuri siksi yksi niistä kappaleista, joista Outkast laajemmalti muistetaan. Kappaleen valtteja ovat poikkeuksellisen itsepintaisen takiaisen lailla mieleen takertuva kertosäe (”Uuuh!”), jännästi päässä pimpottava pianokoukku ja ääniloopit, jotka kuulostavat siltä kuin niitä imuroitaisiin lattialta miksauspöydän sisuksiin.

Kappaleen tunnelma on poikkeuksellisen lämmin ja omalaatuinen. Se erottuu joukosta. Siksi Ms. Jacksonista tulikin monessa mielessä OutKastin lopullinen läpimurtohitti Yhdysvalloissa ja myös meillä Suomessa.

Biisi oli muun muassa Jay-Z:n ja Pharrellin Excuse Me Miss -kappaleen sekä Ja Rulen ja Ashantin Always On Timen ohella esittelemässä pehmeämpää, popahtavalta r&b:ltä sokerinsa lainaavaa soundia, jonka avittamana hiphop löi tosissaan läpi 2000-luvun alun listoilla. Nellyn ja Kelly Rowlandin Dilemma vei tämän soundin ilokaasuiseen, hattarahuuruiseen huippuunsa.

Ms. Jackson on toki parempi ja omaperäisempi kappale kuin sitä seuranneet popräpsinglet. Se vain oli osaltaan auraamassa niille tietä.

Sanoituksessa André 3000 puhuttelee ex-tyttöystävänsä, soul-avaruusolento Erykah Badun, äitiä – titulaarista Ms. Jacksonia. Andre pyytelee Jacksonin rouvalta kunnioittavasti anteeksi, surkuttelee että suhde ei toiminut ja lupaa huolehtia yhteisestä jälkikasvusta erosta huolimatta.

Duon toinen jäsen Big Boi puolestaan on sitä mieltä, että hänen baby mamansa mama – siis lapsensa mummo – elää hänen siivellään, käyttää lapsenlastaan kuin shekkiä konsanaan ja muutenkin hankaloittaa kaikin tavoin hänen elämäänsä.

Yhtenäistä merkitystä kappaleelle voi etsiä jostain näiden näkökulmien välistä. Mutta en tiedä, kuinka kiintoisaa se lopulta on.

Paljon kiintoisampi on kappaleen video. Siinä kuvatussa talossa asuu nimittäin leppoisasti jammaavia koiria, kissoja ja pöllöjä. Ja kiva pianoa soittava koiranpentu.

Nuorgamin metkut tuntien pelkkä pianoa pimpottava koiranpentu olisi saattanut riittää kaikkien aikojen viimeisen popklassikkovuoden ykköstilaan. Vaan sitä emme tule koskaan saamaan selville.

* * *

Nillä uskollisille lukijoille, jotka surevat popklassikkosarjan loppumista, kerrottakoon lopuksi ilouutinen. Tänä kesänä Nuorgam nimittäin panee proverbiaalisiin yksiin kansiin koko 2000-luvun kansainväliset popklassikot! Mukana pelkkää helmiäishohteista briljanssia ja kuninkuusluokan poplaulunkirjoitustaitoa. Lisätietoja pian!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!