Leevi and the Leavings Top 40

#29 Elämänmeno (1978)

LeeviMenestyksen

Leavingsit koukkaavat huoltoaseman kautta.

“Mä vaihdan ylle puhtaan kalsarin
ja yhä puvun tietenkin, sen oranssin
Sitten diskoon lähden selvinpäin
ja laulan bussissakin näin
Kuin raikulipoika”

Elämänmeno julkaistiin jo vuonna 1978 tuplasinglellä – siinäpä anakronistinen esine – Sadan vuoden yksinäisyys. Göstan tyyli ei ollut vielä kypsynyt ihan huippuvuosien tasolle; kappaleissa oli rock’n’roll-pastissia, hakua ja tyhjäkäyntiä. Sinänsä se on outoa, että täyteläisen leevistinen Mitä kuuluu Marja-Leena? julkaistiin jo aiemmin samana vuonna.

Elämänmeno onkin siitä erikoinen Leevi-kappale, että siinä keinahdetaan normaalia vahvemmin suomalaisen huoltiskasettimusiikin puolelle. Kappaleen ”ylämäki, alamäki” -jankkaus on silkkaa jaakkoteppoa, melkein lentävää kalakukkoa. Kohta, jossa luvataan lopettaa pilsnerin juominen, on puolestaan tahallisen tönkkö verrattuna Sundqvistin yleensä viljelemään lempeän fatalistiseen ironiaan. Välissä kuullaan jopa vittumaisella Irwin-soundilla ölisty ”Kuin raikulipoika!”.

Nämä elementit loivenevat kuitenkin lennosta Leavingsin surumielisesti helkkyvään popsoundiin. Muissa kappaleen osissa kuullaan sitä tutumpaa Göstaa: kertoja ei pääse diskoihin, vaan päätyy katsomaan telkkaria kotona ja tanssimaan luudan kanssa.

Teboilin kahvio -elementit saavat kappaleen kuulostamaan melkein sarkastiselta. Kuin sen tarkoitus olisi ironisoida juurikin suomalaisugrien patetiaan taipuvaista laulelmaperinnettä. Sitä kun naiset ja lapset ja työt karkaavat kuokkajussilta, joka päätyy mölisemään elämäntuskaa pimeän tukkimökin nurkkaan Koskenkorva-pullon pohjaa etsien. Pakkasessa.

Yleensä Sundqvistin ironia oli lempeämpää ja samalla pistävämpää, ja se otti kohteekseen koko suomalaisen, no, elämänmenon. Voisimme kysyä Göstalta, mitä hän itse tarkoitti, mutta maailmanhistorian ensimmäinen ja viimeinen espoolainen nero ennätti valitettavasti poistua ns. parempiin lavatansseihin ennen kuin meillä oli siihen mahdollisuus.

Kukin voi siis antaa kappaleelle vapaasti omat merkityksensä. Kunhan muistaa laulaa mukana.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!