Popklassikot 2000

#28 Britney Spears – Oops!… I Did It Again

Tästä se kaikki alkoi. …Baby One More Time oli oman aikansa Call Me Maybe: yliluonnollisen tarttuva popkappale, josta tuli ilmiö ja vuoden kohutuin biisi.

britney24

Kappaleen video oli tarkkaan laskelmoitu Lolita-fantasia pornahtavaan koulupukuun sonnustautuneesta koulutytöstä, joka laulaa monitulkintaisesti: “hit me baby one more time”. Se oli avainasemassa luotaessa Britneyn imagoa, joka rakentui raivoisaan ristivetoon äärimmäisen viattomuuden…

britney19

… ja suorasukaisen seksikkyyden välillä:

britney2

Seuraavana vuonna julkaistun Oops! …I Did It Again -kappaleen ja samannimisen albumin oli tarkoitus toistaa kieliopin vastaisen pisteiden käytön lisäksi debyytin menestys. Albumi teki sen hien kohoamatta pintaan, mutta single petti hienoisesti odotukset edellisvuoden kultaturbohittiin verrattuna.

britney8

Kappale ammensi suoraan samasta Max Martinin vuosituhannen vaihteen muotista, jonka lihaksikkaasti tamppaavat kompit, jyrähtelevät synaiskut ja synteettistä siirappia vuotavat lauluharmoniat kuulostivat Backstreet Boysin käsittelyssä aivan sietämättömältä. Britney teki narisevine äänineenkin soundista nautittavaa kuultavaa.

britney25

Kappaleessa Britney pyöräyttää pelimies-kliseet päälaelleen: herttaiselta vaikuttanut tyttö onkin se, joka on leikkinyt miehen tunteilla ja joutuu nyt myöntämään, ettei ole vakavissaan mukana.

Britneyn imagon kannalta oleellisesti kappale alleviivaa lausetta ”I’m not that innocent”.

britney13

Tämä kaikki tapahtui kauan ennen kemikaalien ja surun ja julkisuuden ja ties minkä ruokkimaa kaaosta. Ja ennen tätä herraa, mutta mitä vähemmän hänestä puhumme, sen parempi.

kevin2


britney15

Pääasia on, että popin kuningatar on tehnyt viime vuosina näyttävän paluun. Se lämmittää mieltä erityisen paljon siksi, että yhä useampi nuorena aloittanut naistähti tuntuu sekoavan lopullisesti median ympärivuorokautisen tarkkailun, millintarkan vartalosyynin, kaksinaismoralismin ja bailukulttuurin kiirastulessa.

Luojan kiitos, Britney sen sijaan vaikuttaa tasapainoisemmalta kuin koskaan.

Se on hienoa, sillä Nuorgam ♥ Britney.

britney14

 

 

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!