2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#25 The Roots feat. Cody ChesnuTT – The Seed (2.0) (2002)

Kuvateksti.

Cody ChesnuTT kirjoitti kappaleen, josta The Roots sai suurimman hittinsä.

Panolaulussa on Rock’n’Rollin siemen.

”I push my seed in her bush for life
It’s gonna work because I’m pushin’ it right
If Mary dropped my baby girl tonight
I would name her Rock’n’Roll”

Rock’n’Roll on alun perin ollut laivan liikettä aallokossa kuvaava ilmaisu, joka omaksuttiin sittemmin kuvaamaan jumalanpalvelusten kiikeää hurmosta – sekä seksiä.

Näistä viimeinen lienee ollut Little Richardin mielessä, kun hän vertasi 1950-luvun musiikillista vallankumousta lisääntymiseen: ”Rhythm and blues had a baby and they named it Rock’n’Roll.”

Muddy Waters mukaili ilmaisusta oman kappaleensa The Blues Had a Baby And Somebody Named It Rock ’n’ Roll. Mutta parhaan – ja irstaimman – tulkinnan sille antoivat The Roots ja Cody ChesnuTT puoli vuosisataa myöhemmin.

Hedelmöitys ei sujunut mutkitta. Ensiksi Cody teki siemenen soolona, kappaleena The Seed. Sen ensiluokkainen perimä oli vähällä hukkua Headphone Masterpiece -levyn hätäisesti toteutettuun versioon, joka luultavasti tuotti enemmän iloa tekijälleen kuin muille.

Vaikka kappaleen ydin – riffi, yhtä aikaa kiimaisesti mutta oudon viattomasti kerrottu petostarina ja jopa loppuhuipennusta edeltävä breikki – ovat kuultavissa jo sooloversiossa, estää halpa konekomppi laulua tavoittamasta lopullista kliimaksia.

The Seed olisikin voinut jäädä vain yhdeksi rytistetyksi nenäliinaksi, mutta onneksi The Roots kuuli kappaleen ja tajusi sen mahdollisuudet.

Versiossa 2.0 ei meinata vaan mennään. Jo Questloven ensimmäinen rummunisku kertoo, että nyt painetaan loppuun saakka.

On lähes sivuseikka, kuinka Black Thoughtin kirjoittamat uudet säkeistöt linkittävät rock’n’rollin näppärästi niin neosouliin kuin hiphopiinkin. Makuuhuonepuheen lailla sisältöä tärkeämpää on se, kuinka säkeistöt antavat tilaa ChesnuTTin himokkaille kertosäkeille, joiden tarkempi kuunteleminen saa herkempien korvat punottamaan. Tämä on sitä rock’n’rollia, josta äidit tyttäriään varoittavat.

Lopulta kiihko kasvaa liian suureksi jopa tulevalle isälle, ja tyttären nimi kuulostaa hyvältä jo pojallekin:

”I push my seed somewhere deep in her chest
I push it naked ’cause I’ve taken my test
Deliver it Mary, it don’t matter the sex
I’m gonna name it Rock’n’Roll”

Se on seksiä. Ja se on rock’n’rollia, koska ne ovat aina olleet sama asia. Ja siksi The Seed 2.0 on 2000-luvun paras rock’n’roll-kappale.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
The Roots – The Seed (2.0) [feat. Cody ChesnuTT] (ohj. Lynn Pateman)

Mitä muuta?

The Rootsilta äänestettiin myös kappaletta Don’t Say Nuthin’. Kupongeissa mainittiin myös Cody ChesnuTTin alkuperäinen The Seed sekä Chips Down (In No Landfill).