2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#24 Britney Spears – Toxic (2003)

Kuvateksti.

Britney, ex-lolita.

Poptastista, beibi.

”And I love what you do
don’t you know that you’re toxic?”

Popin tulevaisuuteen oli helppo uskoa, kun Toxicin kaltaisia ääniankeriaita tuntui paljastuvan vuosituhannen alussa joka nurkan takaa.

Ne nopeutetut, ääniväriä äkkiä vaihtavat viulut ja se rautalankakitara! Se säröinen väliosa, jonka Tricky tuotti. Tai jos ei tuottanut, niin triphopkuninkaan Maxinquaye-debyytiltä se voisi silti olla. Vakoojatar on käynyt ujuttamassa stereoihisi ihanaa toksiinia, joka viiltää kuin viidakkoveitsi, kun painat korvasi diskanttipäähän selvittämään soundin saloja.

Britneyn ääni värisee jossain ihmisyyden ja parfyymimyrkkyä puhaltavien äänikuvajaisten välillä. Toxicin laulajaa ei oikeasti ole olemassa: kaikki on Britneyn tarjoamasta erittäin raa’asta materiaalista tuplattua, triplattua, silvottua ja vääristeltyä. Joukossa on tavaramerkin mukaista nuhakähinää, mutta kaikki muu vie siltä huomion.

Tässä vaiheessa Britneyn oma poppersoona oli paljastunut mitättömäksi. Hahmo rakentui alkujaan teiniviattomuuden ja kiusoittelevan lolitan väliselle jännitteelle. Koskaan ei tiennyt, milloin sylissä istuminen muuttuu siinä tanssimiseksi. Kun tämä poistettiin – luonnollisista syistä – ovat Britneyn biisit kompensoineet yliyrittämällä ja survomalla hänen lauluaan yhä perusteellisemmin. Toxic teki sen ensin ja paremmin kuin muut.

Vuonna 2003 oli siis helppoa olla poptimisti. Kymmenen vuotta myöhemmin, kun Yhdysvaltojen singleykköset ovat variaatioita Queenin We Will Rock Yousta, kun olemme vasta päässeet eroon niistä vuosista, jolloin kaikki hitit tuntuivat olevan klubitanssiraitoja, jotka kertoivat klubeissa tanssimisesta klubitanssibiisien tahtiin ja kun Britneyn viimeisin julkaisu on masennusta tartuttava Scream & Shout, on yletöntä poptimismia syytä epäillä. Kummoista perintöä ei Toxic jättänyt.

Mutta pop vähät siitä välittää. Pop amputoi ajoittain jonkun lonkeronsa niin, ettei siitä tule liian rakennettua, liian mutkikasta, liian epäpoppia. Onneksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Britney Spears – Toxic (ohj. Joseph Kahn)

Mitä muuta?

Britney Spearsiltä äänestettiin myös kappaletta Gimme More.