2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#20 Beyoncé feat. Jay Z – Crazy in Love (2003)

Kuvateksti.

Jay-Z, hulluna Beyoncésta ja päinvastoin.

Hupsis, oho, anteeksi, olen vain rakastunut.

”Uh oh, uh oh, uh oh, oh, no, no
Uh oh, uh oh, uh oh, oh, no, no
Uh oh, uh oh, uh oh, oh, no, no
Uh oh, uh oh, uh oh, oh, no, no”

Destiny’s Childin vetäydyttyä tauolle Beyoncé Knowlesin sooloura käynnistyi hieman yskähdellen, sillä hänen ensimmäinen ikioma singlensä Work It Out (2002) floppasi jenkkilistoilla. Mutta tuskin kukaan täysissä ruumiin ja sielun voimissa ollut päätteli Beyoncén sooloilun jäävän siihen. Hänen huolella valmisteltu Dangerously in Love -esikoisalbuminsa oli tuleva järisyttämään maailmaa. Se oli väistämätöntä.

Minun ja Beyoncén välinen suhde on kaksijakoinen. En jaksa innostua hänen kaikista tekemisistään. Kuinka monta kertaa artisti voi kaupata saman mantran itsenäisistä naisista? Kuinka monta kertaa voi huoletta julkaista albumin, jolla on täytebiisejä vähintään yhtä monta kuin niitä hyviä kappaleita?

Mutta samalla Beyoncéssa on jotain aivan ainutlaatuista. Hän on maaginen esiintyjä ja tulkitsija. Ei tarvitse kuin katsoa Crazy in Loven video, jossa jokainen liike on hallittu, viettelevä ja majesteettinen. Jos planeettamme tarvitsisi kuningattaren edustamaan koko ihmiskuntaa, ehdottaisin Beyoncéa.

Crazy in Lovella Beyoncé houkutteli lopullisesti ansaansa kuin seireeni. Biisi oli Grammy-palkitun Rich Harrisonin vision tulos ja Beyoncélla varsin vähän tekemistä sen sävellyksen kanssa. Harrison oli hankkinut Chi-lites-samplen (nuo upeat torvet!) käyttöönsä jo kauan ennen Crazy in Loven levyttämistä.

Harrison tiesi pitävänsä hallussaan jotain erityistä eikä sitä voinut antaa kenelle tahansa. Hän esitteli kappaleen Beyoncélle, joka ei ollut heti täysin vakuuttunut. Crazy in Lovella kaikki on hyvin rosoista ja retroa, ja tähti pelkäsi biisin olevan liian vanhanaikainen. Ei kukaan käytä torvia hittikappaleessaan enää vuonna 2003!

Huoli oli turha, kaikki menivät sekaisin. Biisi rullaa, suorastaan vyöryy tajuntaan sekä kotikuuntelussa että tanssilattialla. Se ei vanhene koskaan. Levytysten aikaan Beyoncé oli juuri alkanut tapailla Jay Z:tä, joka aivan viime hetkellä kävi studiossa vetämässä mainiosti kokonaisuuteen sopivan rap-osuuden. Se on piste sen kuuluisan i:n päälle: mikäpä sen sopivampaa kuin vastarakastunut pariskunta laulamassa yhdessä siitä, miten rakkaus saa käyttäytymään oudosti.

”Looking so crazy in love’s
Got me looking, got me looking so crazy in love”

Kuningatar oli saapunut.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Beyoncé – Crazy in Love [feat. Jay-Z] (ohj. Jake Nava)

Mitä muuta?

Beyoncélta äänestettiin myös kappaleita Countdown ja Single Ladies (Put a Ring on It).