Leevi and the Leavings Top 40

#7 Poika nimeltä Päivi (1985)

LeeviRaha

Tarina olennaisesta.

”Olin poika nimeltä Päivi
Enkä tiennyt oonko romeo vai julia
Olin poika nimeltä Päivi
Tahdoin vain suudella sun maalattuja huulia”

Kuvittele, että et tietäisi, haluatko olla mies vai nainen vai molemmat vai et kumpikaan.

Poika nimeltä Päivi on Leevi and the Leavingsin koskettavin kappale, vaikka siinä ei ajeta autolla kuolemaan tai vietetä koko talvea kesämökillä rahatta ilman lämmitystä, kun vaimokin lähti. Se on koskettavin siksi, että siinä haetaan hyväksyntää sille tunteelle, että on syntynyt väärään sukupuoleen. Monessa Leavings-klassikossa roikutaan köyden varassa toivon ja epätoivon välisessä kuilussa, mutta harvassa tullaan niin rohkeasti lähelle ihmisen perusminuutta kuin Poika nimeltä Päivissä.

Kappale on kaihoisalla tavalla positiivinen: jo ensimmäisessä säkeistössä pikkukaupungin ahdistus on jätetty taakse ja lähdetty hakemaan uutta, parempaa ja ennen kaikkea itselle oikeaa tapaa elää. Toisessa säkeistössä muistellaan, millaista kohtelua joutui sietämään – vaikka kaikki eivät välttämättä tarkoittaneetkaan pahaa. Sanat sattuivat silti, tikari on terävä, vaikka se osuisi vahingossa:

”Ihmiset mulle sanoi niin
jos et muutu voit joutua helvettiin”

Ihmisen sukupuoli- tai seksuaali-identiteetti voi olla itsestään selvä lapsesta pitäen tai sitten sitä ei tiedä vielä kolmekymppisenäkään. Kappaleen kestäessä kertoja vaikuttaa jo aloittaneen matkan kohti parempaa elämää – imperfekti muuttuu preesensiksi – ja keskiöön asettuukin kaipaus:

”Ystävyys meitä yhdistää
etäisyys tekee sielussa kipeää”

Kaipauksen kohde asunee yhä samassa pienessä kaupungissa, josta kertoja on joutunut kokemansa vuoksi lähtemään. Se tekee tarinasta entistä riipaisevamman. Kaipaus on universaali ja kulunut poplaulujen aihe ja sydäntäsärkevyyden sen käsittelyyn tuovat sen syyt.

Vain Gösta Sundqvist pystyi vuonna 1985 esittämään hlbt-väelle tärkeän asian ihan jokaiselle kaduntallaajalle tärkeässä muodossa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!