2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#22 Radiohead – Pyramid Song (2001)

Kuvateksti.

Radiohead – oodeja itsemurhalle?

Mitä voi tehdä, kun on kitararockin parissa saavuttanut jo kaiken mahdollisen? Kadota tietysti.

”I jumped in the river and what did I see?
Black-eyed angels swam with me
A moon full of stars and astral cars
All the things I used to see”

Helpoin keino kadota olisi vain pysyä hiljaa, mutta Radiohead päättikin kadota musiikkiinsa. Useilla Kid A:n ja Amnesiacin kappaleilla Thom Yorken omintakeinen ääni onkin runnottu tunnistamattomaksi, kierretty elektronisen mankelin lävitse. Toisaalla Travis ja Coldplay tekivät miljoonia varhaisesta Radioheadista siistimällään soundilla, mutta Yorken poppoon kunnianhimo oli toista maata.

Amnesiacin ensimmäinen single Pyramid Song on kuitenkin toista maata, sillä harvoin Yorken ääni on näin etualalla, ja se sopiikin kappaleen lievästi arabialaiseen tunnelmaan – josta kappale on saanut tangentuaalisen nimensä.

Pyramid Song on niin harras ja virrenomainen kappale, että popmusiikin kanssa sillä ei hirveästi samoja geenejä ole. Samalla se innoittaa kuulijaa tulkistemaan kappaleen oodiksi itsemurhalle: kuinka muuten voisi saavuttaa tilan vailla pelkoa ellei sitten loikkaisi virtaan mustasilmäisten enkelien kanssa?

Englannin singlelistalle kappale nousi sijalle viisi. Joskus, hyvin harvoin tosin, kansa tietää.

”All my lovers were there with me
All my past and futures
And we all went to heaven in a little row boat
There was nothing to fear and nothing to doubt”

http://youtu.be/s2VzLn6DMCE
Radiohead – Pyramid Song (ohj. Shynola)

Mitä muuta?

Radioheadilta äänestettiin myös kappaleita All I Need, Everything in Its Right Place, Idioteque, Jigsaw Falling Into Place ja Weird Fishes / Arpeggi.