Celine Dionin tiukimmat tukanheilautusslovarit

Celine Dion. Ei lisättävää.

Celine Dion. Ei lisättävää.

Meillä 1990-luvun lapsilla on yksi yhteinen ilonaihe – tai trauma, ihan miten vain. Diivojen diiva, Celine Dion. Kanadalaisen Dionin megahitit muistetaan ja niitä vihataan sekä rakastetaan.

Aluksi ranskaksi laulanut Dion nousi tähdeksi voitettuaan euroviisut Sveitsille vuonna 1988 kappaleella Ne partez pas sans moi. Hänen suuri läpimurtonsa meille tapahtui kuitenkin hiljalleen Yhdysvaltojen kautta. Uran huippuhetkeksi muodostui sukupolvikokemukseksi asti kehittynyt Titanic-elokuvaa varten levytetty My Heart Will Go On.

Dion on tuotteliaasti pitänyt yllä rinnakkain sekä ranskan- että englanninkielistä uraa ja levyttänyt runsaasti covereita, joista muutama esitellään tässäkin jutussa. Hänen versionsa AC/DC:n You Shook Me All Night Longista valittiin aikoinaan Total Guitar -lehden toimittajien äänestyksessä kaikkien aikojen huonoimmaksi coveriksi.

Valinta kertoo paljon Celine Dionin saamasta kohtelusta. Hän on popnörtin näkökulmasta puhdas viihdeartisti eli musiikkia niille, jotka eivät juuri kuuntele musiikkia. Voiko häntä fanittaa oikeasti? Jos voi, niin millainen on Celine Dion -fani? Kanadalainen kulttuurikriitikko Carl Wilson on kirjoittanut aiheesta kirjan nimeltä Celine Dion’s Let’s Talk About Love: A Journey to the End of Taste, jota en valitettavasti ole vielä lukenut.

Celine Dionin kuunteleminen ei ole koskaan ollut eikä koskaan ehkä ole asia, jota kannattaa julistaa kovaan ääneen, mutta siitä huolimatta meitä hänen uraansa seuranneita on Suomessakin kymmeniä tuhansia.

Tässä kymmenen englanninkielistä slovaria, jotka kiteyttävät paljon Celine Dionista laulajana. Otsikko viittaa tietenkin hänen lavamaneereihinsa.

#10 Where Does My Heart Beat Now (1990)

Jo Dionin ensimmäiseltä englanninkieliseltä albumilta Unison lohkaistiin iso jenkkihitti, joka heti alkajaisiksi onnistui kiteyttämään Dionin vahvuudet: hän on omimmillaan laulaessaan dramaattisia eroballadeja. Where Does My Heart Beat Now on sellainen kiireestä kantapäähän. Tukkakin olisi ollut sopivan tuuhea tuulikoneen riepoteltavaksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#9 I Surrender (2002)

Miltä tuntuu, kun ei tarvitse elantonsa vuoksi edes poistua hotellistaan? I Surrender tuo vaivihkaa ilmi Dionin 2000-luvun suurimmat ongelmat: tulkinta on muuttunut suorittamiseksi ja mahtipontisuus onttoudeksi. Kun A New Day Has Come –albumi ilmestyi vuonna 2002, sitä pidettiin eräänlaisena paluulevynä, vaikka Dion ei ehtinyt olla poissa kuin parisen vuotta. Siinä vaiheessa 1990-luvulta päivitetyt ideat tuntuivat kuitenkin kierrätetyiltä: ”A thousand dreams I still believe” on karmeaa lyriikkaa, etenkin jos tietää, että Dion lauloi jo Corey Hartin kirjoittamalla kauniilla Where Is the Lovella (1997) ”A thousand dreams that we can still believe”. Korskeasti koliseva I Surrender kuulostaakin lopulta Celine Dionilta kopioimassa Celine Dionia Las Vegasissa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#8 Then You Look at Me (1999)

Ensin mä olin, että ääh onpa elämä ankeaa ja olin eksyksissä, mutta sitten sä katsoit minuun. ”People run sun to sun caught in their lives ever flowing”. Ettäs tiedät Paulo Coelho. Sulla on vain sanat, Celinellä myös ääni. All the Way: A Decade of Song -kokoelmalla julkaistu biisi päättyy huimaan venytykseen ja jouset raikaavat. Huomatkaa videon perin kiinnostava muotiluomus.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#7 I Hate You Then I Love You (1997)

Edesmenneen Luciano Pavarottin kanssa duetoitu I Hate You Then I Love You kaappaa prameaan syleilyynsä Dionin viihdemusiikin suuntaan kallistuneet kuuntelijat. Kaunis elokuvallinen sävellys menee pilalle kahden diivan sietämättömän kilpalaulannan takia, mutta ”hyvä maku” ja ”kohtuus” eivät kuulu Dionin sanavarastoon.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 The Power of Love (1993)

Kaikukoon sulosävelet ympäri valtakuntaa: “I’m your ladyyyyyyy and you are my maaaaan”. Dionin versio Jennifer Rushin hitiksi laulamasta The Power of Lovesta on helppo ja suuruudessaan sympaattinen slovari. Hän saa puhkuttua siihen ihan omaa henkeään, ja kuulijan tehtäväksi jää päättää, onko se hyvä asia. Tähän tapaan kappale avasi Dionin keikan Memphisissä vuonna 1997:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 All By Myself (1996)

Ainakin Bridget Jonesinsa katsoneet tietävät, että All By Myself on Eric Carmenin kappale, mutta varmasti monet keski-ikäiset jakkupukuiset naiset muistavat ensimmäiseksi Dionin sirkkelinkirkkaan version, josta ei ole kovinkaan paljoa hyvää sanottavaa, mutta jonka viimeinen minuutti kiteyttää, mistä tukanheilautusslovarissa on kysymys. Joskin Dionin tukka oli Falling Into You -albumin aikaan muodin mukaisesti varsin lyhyt.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 I’m Your Angel (1998)

R. Kellyn kirjoittama ja Dionin kanssa duetoima I’m Your Angel on aika kova pala niellä kummankin artistin diskografiassa, mutta oikeastaan niin sanotusti match made in heaven. Kun toivo menee ja myrsky iskee, Kells to the rescue with his pretty mama Celine. Biisi julkaistiin Dionin joululevyllä (lisäpisteitä) These Are Special Times ja siitä tuli totta kai valtava hitti.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 It’s All Coming Back to Me Now (1996)

Dion astui Meat Loafin saappaisiin Jim Steinmanin It’s All Coming Back to Me Now’lla. Lihamurekkeen galakseja syleilleistä ja sulkumerkkejä rakastelleista jättihiteistä oli ehtinyt kulua jo pari vuotta, mutta tyyli kelpasi yhä, kunhan esittäjä oli tarpeeksi suuri tähti. Dion on kuin kotonaan kiekumassa tätä kohtalokasta eeposta, joka osaltaan teki Falling Into You -albumista hänen uransa taiteellisen kohokohdan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 Water from the Moon (1992)

Mitä minun tarvitsee tehdä, jotta rakastaisit minua? Pitääkö tässä hakea vettä kuusta, perkele! Dionin läpimurtoalbumiksi osoittautuneen nimettömän levyn kulmakivi hehkuu diivan toivoa ja turhautumista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#1 Think Twice (1993)

Suurimmalla brittihitillään (seitsemän viikkoa listaykkösenä) Dion rukoilee kumppaniaan olemaan varma ennen kuin tekee päätöksen jäädäkö suhteeseen vai ei. Think Twicella voi kuulla sen kohtalokkaan loistokkuuden, johon Dion parhaimmillaan – mutta nykyisin valitettavan harvoin – kykenee. Se on arvokkaassa jykevyydessään hänen uransa merkkiteoksia ja hänen parhaita kappaleitaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!