2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#5 The Killers – Mr. Brightside (2003)

Kuvateksti.

The Killers – farkkutakit vs. nahkatakit 2–2.

Mr. Brightsidessa on kaikkea – tai ainakin kaikki tarpeellinen.

”It started out with a kiss
How did it end up like this?
It was only a kiss, it was only a kiss”

Kirjoitin näkemykseni The Killersistä bändinä jo viimevuotisessa Battle Born -arviossa, joten keskityn tässä 2000-luvun parhaaseen popsingleen.

Kyllä, parhaaseen.

Biisin voi nimetä vuosikymmenen parhaaksi popsingleksi, jos…

…siihen on onnistuttu yhdistämään uuden vuosituhannen ryhdikkäin muka-kasarisyna, särmikäs rytmikitara, upeat rummut ja eräs aikamme korskeimmista laulajista.

…se on yhtä kertosäettä. Mr. Brightsiden säkeistötkin sisältävät niin intensiivisiä melodiakulkuja, että on aivan mahdotonta sanoa, mihin kappaleen varsinainen kliimaksi on piilotettu. Kuuntelijan popkorva joutuu koko ajan koetukselle.

…se kertoo epäonnisesta rakastumisesta. Monet popihanuudet syntyvät väärään aikaan ja paikkaan osuvista ihastuksista ja rakastumisista. Kerrankin löysin jonkun. Sen piti olla vain suudelma, miksi siitä tuli paljon enemmän!? Miksi!? Nyt hän on sängyssä jonkun toisen kanssa, varmasti on!

”And it’s all in my head but she’s touching his chest, now
he takes off her dress, now
Let me go!”

…kappale on samanaikaisesti kiihkeän raadollinen ja sarkastisen analyyttinen. Lopulta Mr. Brightsiden kertoja vakuuttaa itselleen, ettei enää koskaan anna käydä näin. I never! Kunnes.

…se saa sinut tanssimaan/ilmakitaroimaan/laulamaan kovaäänisesti/harrastamaan muuta aivotonta, mutta hauskaa toimintaa. Mr. Brightsidea ei tarvitse tutkia sen tarkemmin, jos ei halua. Vaikka biisin sanoituksessa on syvyyttä, ennen kaikkea se nostaa adrenaliinitasoa, vaikka ei olisi sitä kuullut koskaan ennen eikä koskaan kuule, paitsi indie-diskossa joka toinen kuukausi aamukolmelta.

Mr. Brightsidessa on kaikkea – tai ainakin kaikki tarpeellinen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
The Killers – Mr. Brightside (ohj. Brad & Brian Palmer)

Mitä muuta?

The Killersiltä äänestettiin myös kappaleita Jenny Was a Friend of Mine, Somebody Told Me ja When You Were Young.