2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#17 Justin Timberlake – LoveStoned / I Think She Knows (2007)

Kuvateksti.

Timberlake ja Timbaland – kunnianhimoa valtavirrassa.

Myönnän, olin nuorempana kammottavan yksiulotteinen indiefasisti. Kuten Holmes tarvitsee Moriartynsä, Ali Frazierinsä ja Hommafoorumi maahanmuuttajansa, elin maailmassa, jossa valtavirta edusti pysähtyneisyyttä, pahuutta, laskelmoivuutta ja korruptoituneisuutta musiikissa, riippumattomien kanavien ja artistien edustaessa hyvää, puhdasta ja aitoa.

Toki 20-ja-risat-ihmisen kuuluukin rakentaa maailmansa näin, joten en kadu mitään. Olen vain onnellinen, että voin sanoa tuon tukahduttavan elämänvaiheen jääneen taakse.

En olisi mitenkään pystynyt aloittamaan henkistä matkaa kohti avarampaa mieltä ilman selkeitä askelmerkkejä piirtäviä äänitteitä. Vaikka koen aloittaneenikin matkan jo hieman aiemmin, lopullisesti minut taisi rajan valoisammalle puolelle kantaa Justin Timberlake Timbalandin avustuksella FutureSex / LoveSounds –levyn voimin.

Kyseinen albumi viimeistään hakkasi minusta kaikki ennakkoluulot, ettei valtavirrassa uskalleta kokeilla, venyttää rajoja ja mennä kunnianhimossa alakulttuurejakin pidemmälle. Tehden kaiken tämän tinkimättä musiikin myyvyydestä tai vetovoimasta keskivertokuulijan korvissa.

Albumin kappalemateriaali on lähes kauttaaltaan yli 5-minuuttista ja noudattaa kaavaa, jossa sinkkueditille otollinen nerokas turboahdettu pariminuuttinen laajenee albumiversiossa saman idean laajempaan tutkimiseen tai kahden samaa teemaa eri kantilta tutkiskelevan teoksen saumattomaan yhteenliittymään.

LoveStoned / I Think She Knows noudattaa näistä jälkimmäistä lähestymistapaa. Alkupuolisko LoveStoned on estoton ylistyslaulu yökerhojen hedonistiselle lihatiskille, josta kertoja poimii kuumimman ilmestyksen mukaansa haureuden tielle yhdeksi yöksi.

“She looks like a model
Except she’s got a little more ass
Don’t even bother
Unless you’ve got that thing she likes”

Jälkipuolisko I Think She Knows löytää itsensä LoveStonedin hikisistä lakanoista kokemasta tunteita, joita yhden yön huumaan ei pitäisi kuulua. Yön saalistaja on muuttunut uhriksi ja himo on vaihtunut kaipaukseksi.

“Those flashing lights come from everywhere
The way they hit her I just stop and stare
I’m love stoned from everywhere and she knows”

Kappaleen yli seitsenminuuttinen runko on erittäin harkiten rakennettu ja eheä matka. Alkupuoliskon huoleton itsevarmuus läikkyy yli maljasta ja poljennon etukeno on kuin Matti Ijäksen Katsastus-elokuvan Öövinin askellus nakkikioskin tyttöjä narraamaan: röyhkeä ja saalistava.

Jälkipuoliskon jousivetoisen melankolia häivyttää tuon röyhkeyden hetkessä ja korvaa sen raastavalla kaipuun tunteella. Sillä tyhjyydellä, joka kalvaa ihmistä, joka haluaa palavasti jotain saavuttamatonta.

Timberlaken lisäksi LoveStoned / I Think She Knows löytyy erittäin korkealta sijalta myös Timbalandin meriittien pitkältä listalta. Etenkin alkupuoliskon tuotanto on oppikirjaesimerkki miehen tuotannon parhaista puolista. Voittopuoleisesti sämplätyistä ihmisäänistä koostuva tausta on yhtäaikaisesti orjallisen konemainen, mutta samalla valloittavan inhimillinen. Ihmisäänien valta-asemaa ei välttämättä edes huomaa, mutta kun instrumentaatiota kuuntelee tarkemmin, koko äänimaailma on täynnä pieniä palasia, jotka tunnistaa välittömästi inhimilliseksi, vaikka Mosleyn akan poika onkin ne Akai MPC:llään orjuuttanut.

Kappaleen sovituksen kruunaava hetki on kuitenkin noin 4 minuutin ja 20 sekunnin kohdalla alkava siirtymä, jossa ensin jousiosuutta kiusoitellaan leikellysti, sitten annetaan sen rauhoittaa tunnelma pariksi tahdiksi, jonka jälkeen kuin tyhjästä ilmestyy mahdollisesti jumalaisin koskaan nauhalle tarttunut, Timberlaken mukaan Interpolin innoittama kitaralinja, joka murtaa hetkessä taian ja kääntää kappaleen päälaelleen.

Kaikki kuitenkin nojaa Justin Timberlaken vahvuuteen tulkitsijana. Hänen kykynsä eläytyä koko biisin tunnelmaspektriin vaivattomasti myisi koko tarinan, vaikka taustalla rämpytettäisiin epävireistä Landolaa. Miehen kuulas tenori tihkuu seksiä sekä röyhkeyttä läpi alkupuoliskon ja uskottavan haurasta tuskaa loppuosuuden.

Huikeaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Justin Timberlake – LoveStoned / I Think She Knows (ohj. Robert Hales

Mitä muuta?

Justin Timberlakelta äänestettiin myös kappaleita Cry Me a River, FutureSex/LoveSound, Like I Love You, My Love, Rock Your Body, Sexyback ja What Goes Around… Comes Around.