2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#71 Lady Gaga – Bad Romance (2009)

Kuvateksti tähän!

542 miljoonaa Youtube-katselua ja silti sija 71? Voi pettymysten pettymys!

Onko Lady Gagan ja kuuluisuuden välinen avioliitto luotu vain särkymään?

”Rah-rah ah-ah-ah!
Ro-mah ro-mah-mah
Gaga ooh-la-la!
Want your bad romance”

Lady Gaga on kiinnostavinta, mitä populaarikulttuuri on meille tarjonnut sitten Michael Jacksonin hullujen vuosien. Hän on arvoituksellinen, kunnianhimoinen ja lahjakas. Kukaan ei tiedä, onko Gaga lintu vai kala. (Sosiaalisessa) Mediassa keksitään kilpaa merkityksiä Gagan kaikelle tekemiselle. Mistä tuo säe kertoo? Mitä hän tuolla asulla haluaa sanoa? Millainen hän on oikeasti?

The Fame Monster -minialbumilla kuultava Bad Romance kiillotti jo Poker Facella (2008) hyvin lähelle täydellisyyttä päässeen ruotsalaistuottaja RedOnen ja Gagan perussoundin briljantiksi timantiksi. Kappaleet ovat keskenään hyvin samanlaisia musiikillisesti, mutta Bad Romancesta tekee kiinnostavamman sen sanoitus, joka luultavasti kertoo Gagan vaikeasta suhteesta julkisuuteen. Hän elää ja hengittää huomiota – ilman sitä hän ei olisi poptähti.

Ja poptähti Lady Gaga haluaa olla. Hän lauloi samasta aiheesta myös fantastisella Paparazzilla (2008) – itse asiassa koko The Fame -albumipari ammentaa paljon kuuluisuuden iloista ja kiroista – mutta Bad Romancella julkisuus on vienyt maailmaansa niin, ettei menneisyyteen ole paluuta. Nyt katsotaan, miten pitkälle tämä repivä parisuhde kantaa:

”I want your love
And I want your revenge
I want your love
I don’t wanna be friends”

Kamppaillakseen kuuluisuuden kanssa Gagan on täytynyt laittaa itsensä likoon sataprosenttisesti ja synnyttää todellinen populaarikulttuurin supersankari. Hänen on yksinkertaisesti ollut pakko verhota sielunsa. Ja parhaiten se onnistuu muodin avulla – muodin, jonka tehtävä on luoda illuusioita.

”Walk, walk fashion baby
Work it, move that bitch crazy”

Täten Gaga on itsekin taideteos, satojen tuhansien muodista kiinnostuneiden ja siitä elantonsa saavien muusa. Jokainen suunnittelija haluaa vaatteensa Gagan ylle, koska hän edustaa kaikkea, mitä muotikin: suvereeniutta, asennetta ja tinkimättömyyttä. Omien parhaiden puolien korostamista.

Gaga on kerännyt valtavan seuraaja-armeijan olemalla kulmikas kiiltokuvaolento. Hänessä on yhtä aikaa jotain inhimillistä ja jotain tavoittamatonta, jota ihannoida. Jokainen voi halutessaan samaistua Lady Gagaan iästä, sukupuolesta, musiikkimausta tai elämäntilanteesta riippumatta.

Stefani Germanotta on vienyt poptähteyden kenties pidemmälle kuin kukaan koskaan. Toivottavasti Lady Gaga särkyy palasiksi mahdollisimman kivuttomasti.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Lady Gaga – Bad Romance (ohj. Francis Lawrence)

Bonus!

Lady Gagalta äänestettiin myös kappaleita Poker Face ja Telephone.