2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#23 Wilco – Jesus, etc. (2002)

Wilco. Jay Bennett ei kuvassa. Hän on kuollut.

Wilco. Jay Bennett ei kuvassa. Hän on kuollut.

Jesus etc. on romantiikkaa ihmisille, jotka eivät enää usko romantiikkaan.

“Jesus, don’t cry
You can rely on me, honey
You can combine anything you want
I’ll be around
You were right about the stars
Each one is a setting sun”

Oli kyse sitten Ginsbergin Huudosta tai Kubrickin Kellopeliappelsiinista, monia kaupallisesti menestyneitä ja kriittisesti arvostettuja klassikkotaideteoksia edeltää huomattavat julkaisuongelmat. Näin kävi myös chicagolaisen Wilcon tapauksessa vuonna 2001, kun se yritti saada kunnianhimoisen Yankee Hotel Foxtrot -albuminsa ulos silloisen levy-yhtiönsä Reprise Recordsin kautta. Warnerin alainen Reprise ei jostain syystä halunnut julkaista sitä. Niinpä Jeff Tweedy bändeineen istui hetken erinomaisen materiaalin päällä, antoi sen sitten vapaasti kuunneltavaksi nettiin ja päätyi lopulta tekemään sopimuksen Nonesuch Recordsin kanssa. Ilmestyttyään Yankee Hotel Foxtrot käväisi Billboard 200 -listan sijalla 13, on tähän päivään mennessä Wilcon suurin kaupallinen menestys, valittiin monille vuoden 2002 parhaat levyt -listoille ja muistettiin vielä koko vuosikymmenen parhaita albumeja valitessakin. Onnea Reprise.

Yankee Hotel Foxtrotin tekeminen oli turbulenttia aikaa myös bändin sisällä. Laulaja-kitaristi Tweedy riitautui äänityssessioissa yhtyeen toisen taiteellisen voimahahmon, multi-instrumentalisti Jay Bennetin kanssa, joka sai kenkää. Sam Jones taltioi draaman I Am Trying To Break Your Heart –dokumenttiinsa, joka kartoittaa tapahtumia raadollisen tarkasti.

Kaikista vaikeuksista huolimatta Yankee Hotel Foxtrot on upea albumi, joka työntää perinteisen yhdysvaltalaisen biisinkirjoittamisen rajoja ulos- ja ylöspäin. Minulle sen itsestäänselvä huippuhetki on kuitenkin aina ollut levyn konventionaalisin kappale, Jesus Etc. Se on niitä harvoja biisejä, joista tietää kaksi ensimmäistä tahtia kuultuaan, että sitä tulee rakastamaan.

Ei siihen edes tarvita mitään erityistä. Jesus Etc. on vain traditiotietoinen americana-laulu, joka on erittäin hyvin kirjoitettu. Se sisältää kaikki americana-musiikin tyyppielementit: Neil Youngin Harvest Moonin kalifornialaisen ilta-auringon paahtaman rennon poljennon, steel-kitaran ja tietenkin jouset. Kappaleen jousisoittimet on sovitettu riemastuttavan monipuolisiksi: ne ovat pääosassa introssa, A-osissa puolestaan kuullaan taustalla häilyviä, uhkaavia tremoloja, jotka sulautuvat pitkiin ja kauniisiin ääniin. Välillä viuluja näppäillään kielisoitinten rinnalla. Seuraksena koko äänimaailmasta muodostuu rikas ja lämmin.

Jesus Etc.:lla on kaikki edellytykset olla ällöttävän siirappinen. Se keikkuu koko ajan sentimentaalisuuden yllä putoamatta kuitenkaan sen upottavaan silmäkkeeseen kertaakaan. Sen sijaan Tweedyn surumielinen teksti ja laulun sielua hivelevä melodia synnyttävät riipaisevan melankolian tunteen. Jesus Etc. on väsyneen ihmisen itkuntuhruinen rakkaudentunnustus. Jesus etc. on romantiikkaa ihmisille, jotka eivät enää usko romantiikkaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Wilco – Jesus, etc.

Mitä muuta?

Wilcolta äänestettiin myös kappaleita Ashes of American Flags, At Least That’s What You Said, Heavy Metal Drummer, I Am Trying to Break Your Heart, Impossible Germany ja Poor Places.