Leevi and the Leavings Top 40

#13 Unelmia ja toimistohommia (1989)

LeeviMusiikki

Göstan mahdollisesti komeimmaksi popsävellykseksi jäi hämmentävästi samaa kahta osaa kiertävä oodi arkeenpaluulle.

“Tunnen hankaussähköä, kipinöitä munissa,
Minä se vasta kehtaan…
olla mies”

Komean kuulaalla introlla verkkaisesti maanantaiaamun tavoin käyntiin pyörähtävä kappale toistaa Göstan aiemminkin hyväksi havaitsemaan keinoa alittaa rima selkä suorana: kaikkien kolmen säkeistön sanoitukset ovat täysin yhtenevät. Kuin arkipäivät, ne kiertävät ympäri samaa kehää, kunnes viikonloppu viimein vapauttaa.

Kuten Göstan teoksissa yleensäkin, sävellys ja sanoitus kulkevat tyylikkäästi läpi kappaleen käsi kädessä. Arkirealistisissa säkeistöissä sanoituksien seinäntuijotus ja munien kipinöinti ovat täydessä synkronissa musiikillisen maanläheisyyden kanssa, kunnes kertosäkeistön sanoituksellinen eskapismi ja suurieleisesti maalaileva instumentaatio tempaisevat kuulijan pilviin maalailemaan seksuaalisväritteistä haavekuvaa.

“Nainen
Tahdotko että sut pois näistä kuvioista veisin?
Jos haluat voit vaikka istua kasvojen päälle hajareisin
Ja syviä naarmuja raapia selkääni punaisilla kynsillä
Puhua kielillä, kiusata hengiltä tekemällä kaiken
Kaiken”

Unelmia ja toimistohommia on kokonaisuutena sen tason popkappale, että jos sen olisi tehnyt joku brittiläinen vässykkä sopivaan aikaan maailmanhistoriassa, se olisi kanonisoitu maailmanlaajuisesti yhdeksi ihmishistorian ikivihreistä. Nyt me suomalaiset saamme elää tyytyväisyydessä, että meillä on salaa jotain paljon muita parempaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!