Tulevaisuuden popklassikot

Azealia Banks, klassikkomimmi.

Azealia Banks, klassikkomimmi.

Kesäkuun 29. ja 30. päivän välisenä yönä Radio Helsingin taajuuden valtasi yhteensä 11 tuntia kestänyt Nuorgamin yöradio. Kesäisen lauantain vaihtuessa sunnuntaiksi Radio Nuorgam vietti yhden puolitoistatuntisen kuunnellen tulevaisuuden popklassikoita. Jos tuo ohjelma jäi aikanaan kuulematta, on nyt hyvä aika tarttua noihin tuleviin klassikkoihin Spotify-soittolistan muodossa.

Ohjelmaan päätyi loppujen lopuksi yhteensä 14 kappaletta, jotka oli julkaistu 24 edeltävän kuukauden aikana. Kappaleita haettiin eri genreistä, ja kriteerinä oli saada mukaan ne teokset, jotka tulevat tulevina vuosikymmeninä nousemaan klassikkoasemaan ja inspiroimaan nuorisoa.

Harvasta kappaleesta voi sanoa heti, että kyseessä on klassikko, mutta tuolloin vielä polttavan kuumana joka paikassa soineesta Daft Punkin Get Luckysta aisti klassikkostatuksen ensi kuulemalta. Siksi se tuntui väistämättömältä valinnalta ohjelmaan. Se onkin tuorein ohjelmassa kuultu biisi. Muiden kappaleiden sisällyttämistä klassikkolistalle jouduimme pohtimaan tarkemmin yhdessä ja erikseen.

Vaikka listalle on tiensä löytänyt muutama muukin suuri radiohitti, ei hittistatus itsessään tee klassikkoa. Klassikkoaseman saaminen tapahtuu usein hitaammin ja myöhempien tapahtumien seurauksena. Lisäksi luonnollista on, että tällainen listaus on enemmän tai vähemmän valitsijoidensa näköinen ja koostuu subjektiivisista valinnoista. Mutta silti uskomme, että jos jokin taho ryhtyy tulevaisuudessa tekemään vastaavia popklassikkolistoja kuin mitä Nuorgam on kahden ja puolen viime vuoden aikana tehnyt, löytyvät nämä kappaleet oman julkaisuvuotensa listalta.

14 tulevaisuuden popklassikkoa

 1. Jay-Z & Kanye West – Niggas In Paris
 2. Azealia Banks – 212
 3. Mikal Cronin – Weight
 4. Pimeys – Elämä kiinnostaa
 5. Fun. – We Are Young (feat. Janelle Monáe)
 6. Dean Blunt & Inga Copeland – 2
 7. Todd Terje – Inspector Norse
 8. Swedish House Mafia – Don’t You Worry Child [feat. John Martin]
 9. Deerhunter – Monomania
 10. Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
 11. Rustie – Slasherr
 12. Tame Impala – Feels Like We Only Go Backwards
 13. Frank Ocean – Pyramids
 14. Daft Punk – Get Lucky

Kuuntele soittolista tästä.