2010-luvun popklassikot

#76 Justin Bieber – Sorry (2015)

“Purpose-albumilla Justin Bieberistä kasvoi oikea poppari, joka ymmärsi myös popin tärkeimmän attribuutin eli oikeanlaisen estetiikan päälle.”

Justin Bieberin myöhäinen anteeksipyyntö – hyväksytään!

”Yeah I know that I let you down
Is it too late to say I’m sorry now?”

Anteeksi pyytäminen ja toisen mahdollisuuden kinuaminen on popin kolutuimpia aiheita: Voidaanko vielä yrittää? Saanhan toisen mahdollisuuden?

Suurimmalta osalta artisteja pyynnön voisi evätä hyvällä omallatunnolla. Esimerkiksi jos Justin Timberlake olisi talvisella Man of the Woodsilla alkanut kinuta toista mahdollisuutta, olisin toivottanut hänelle hyvää matkaa hevon kuuseen.

Mutta Justin Bieber on toista maata.

Bieberin parin vuoden takaisella Purpose-albumilla – viimein, voisi sanoa – kohtasivat tyylitaju ja hänen selittämätön karismansa. Mentorinsa Usherin tapaan hän on aina yrittänyt ja myös osannut myydä yleisölle jos jonkinlaista yritelmää, mutta oikeastaan vasta Purposella hänestä kasvoi oikea poppari, joka ymmärsi myös popin tärkeimmän attribuutin eli oikeanlaisen estetiikan päälle.

Jotain Bieberin vaivattomasta voitokkuudesta kertoo sekin, että läpeensä mainion Purposen lisäksi hän vieraili noin vuoden sisään lukuisilla erinomaisilla popsingleillä (Where Are U Now, Cold Water, Let Me Love You, Despacito ja I’m the One), jotka kaikki voisivat olla mukana tässä rankingissa.

Hänelle tarjotaan vain parasta ja hän ottaa omakseen vain parhaat: on helppo kuulla, mille kappaleille hän on oikeasti omistautunut ja mille ei. Bieber auttaa auliisti kavereitaan, mutta osaa pistää tarvittaessa autopilotin päälle (kuunnelkaa vaikka Post Malonen Deja Vu).

Sorry on Bieberin uran huippuhetkiä. Sen lämmintä dancehall-poljentoa viilennetään niin kylmästi kilkuttavalla tropical housella kuin mahdollista. Julia Michaels ja Justin Tranter kirjoittivat mitä herkullisimmin kiemurtelevat säkeistöt, jotka huipentuvat alun pyyntöön. B-osan siirtymä kertosäkeeseen on huikean vaivaton, eikä kieppuvan biitin päälle tarvitse oikeastaan enää edes laulaa muuta kuin ”ooh, ooh I’m sorry”.

Kenties sattumalta puoli vuotta myöhemmin listoilla nähtiin myös Beyoncén Sorry. ”Sorry” on sanana niin universaali, että oikeassa ympäristössä siitä kasvaa paljon enemmän kuin viisikirjaiminen englanninkielinen sana.

Bieber ja Beyoncé tarjosivat sille sinkuillaan juuri täydelliset raamit: ensin mainittu halusi anteeksipyynnöllään uuden mahdollisuuden, jälkimmäinen nosti sen esille korostaakseen, että tässä ei olla yhtään pahoillaan.

”Sorry seems to be the hardest word”, lauloi Elton John aikoinaan, mutta Bieberille ja Beyoncélle sen voitokas esittäminen on naurettavan helppoa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!