Leevi and the Leavings Top 40

#2 Rin Tin Tin (1988)

LeeviHäntä

“Jos etsit kadonnutta aikaa jotain, josta jouduit luopumaan
liian usein huomaat ei se totta ollutkaan
ja joku tuskin tietää mitä etsii vailla määränpäätä harhailee
monen vuoden jälkeen ystävälleen kirjoittaa”

Jos jonkin musiikkimaailman musiikkihahmon olisi pitänyt kuulla jokin musiikkimaailman musiikkikappale niin John Peelin Leevi and the Leavingsin Rin Tin Tin.

Sillä John Peel jos kuka olisi sitä rakastanut.

Rin Tin Tin on australialaisin koskaan Suomessa sävelletty popkappale, jollaisesta The Churchin ja Go-Betweensin kaltaiset yhtyeet vain unelmoivat.

Lisäksi Rin Tin Tin on suomalaisen voimapopin kulma- ja jalokivi. Kappale, jolla ei ole mitään hävettävää Teenage Fanclubin tai Big Starin tekosten rinnalla. Suomalaisen popmusiikin The Concept ja September Gurls.

Kolmanneksi Rin Tin Tin on Leevi and the Leavingsin näkemys siitä, kuinka twee popin naiivi, nuori ja sentimentaalinen ihastuminen kääntyy vuosien jälkeen musertavaksi ja aikuiseksi kaipaukseksi. Sen teksti kuvaa kokemusta, jonka Belle and Sebastianin Stuart Murdoch voisi kirjoittaa siinä vaiheessa, kun hänestä tulee vähän nykyistä keski-ikäisempi.

Toisin kuin monissa muissa Leevi-biiseissä, Rin Tin Tinin tragediassa ei ole kyse mistään konkreettisista asioista. Kappale vangitsee sen abstraktin, aivan liian myöhään keksityn idean, että se myyttinen oikea olisi ollut olemassa ja häntä ei voi enää koskaan saada.

Kertoja itse on jo joutunut naimisiin. Jo lähtökohtaisesti pielessä olevan avioliiton tila on se kriisi, joka Rin Tin Tinin liittää osaksi Häntä koipien välissä -levyn sielunmaisemaa.

Jos koko levyn haluaa lukea juuri suomalaisena ajan- ja mielentilankuvana, Rin Tin Tin olisi suomalaisen miesstereotyypin tragedia. Loppuelämäksi sisintä kalvava kaipuu on seuraus ujoudenkaltaisista olotiloista johtuvasta kyvyttömyydestä puhua tunteista. Kaipuu on seuraus hiljaisuudesta. Ja mitäpä sitä puhumaan, jos voi kerran heiluttaa koipien väliin asemoitua häntäänsä.

Rin Tin Tin on kuitenkin paljon universaalimpi. Sillä vaikket olisikaan keski-ikää hipova, suomalainen, keskiluokkainen ja kaukaasialainen heteromies, onko mikään niin vaikeaa kuin sanoa toiselle ihmiselle tärkeitä asioita ääneen, rehellisesti ja kiemurtelematta. Olisihan se aina riski. Varsinkin, kun voi heiluttaa sitä häntäänsä.

Rin Tin Tinin kertojalta jäi sanat sanomatta ja hän katui sitä koko elämänsä. Uskaltakaa te, koska #yolo.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!