2010-luvun popklassikot

#27 FKA Twigs – Two Weeks (2014)

“FKA Twigsin minimalistinen ja abstrakti funk on niin rakastettavaa ja upottavaa, samaan aikaan kulmikasta ja kodikasta.”

FKA Twigs on aikamme Sade – kaunis, saavuttamaton ja oman tilansa herra. 2010-luvulla 6. käskyä on rikottu toistaiseksi kauneiten tässä biisissä.

”I know it hurts, you know I’d put you first
I can fuck you better than her”

FKA Twigs manifestoitui musiikin maailmaan valmiina taiteilijana, jolla on todella tunnistettava tyylinsä. Se on harvinaista. Laulutyyli oli valmiiksi oma, perkussiivinen olematta tai edes muistuttamatta räppiä. Soundi oli ensimmäisistä lyönneistä lähtien peloton ekonomisuudessaan.

Two Weeks on poikkeuksellisen suorasukainen biisi. Siinä ei kierrellä eikä kaarrella tai ilmaista asioita näppärin vertauskuvin. Se ei ole runollinen, ja vaikka sen substanssi on omalla tavallaan hyvin romanttinen, ilmaisu on kaukana siitä.

Two Weeks heittäytyy, usein lähes tyhjän päälle. Twigsin minimalistinen ja abstrakti funk on niin rakastettavaa ja upottavaa, samaan aikaan kulmikasta ja kodikasta – kuin kubistiset mjukisbyxorit. Kutsuva kuin täyttyvä kylpyammeellinen lämmintä mutaa. Se kasvaa suureksi kuin huomaamatta, kun laulu siirtyy C-osasta alkaen perkussiivisesta elementistä yhä korkealentoisemmaksi.

Two Weeks elää epätodellisessa ja monomaanisessa tilassa, kuin unen ja valveen rajamailla, mutta ehkä se on enemmän panetusta, halua.

Se, mistä suorasukaisesti puhutaan, on 6. käskyä vastaan rikkominen. Kertoja haluaa toisen puolisoa. Heittäytymistä on sekin, kun kerrotaan toiselle ihmiselle rehellisesti mitä halutaan.

Sovituksessa on hieno draaman kaari varovaisesta ja hillitystä alusta aina maanisempaan otteeseen. Kun on kerran alkanut kertoa toiselle, varatulle ihmiselle, miten paljon paremmin häntä panisi kuin hänen nykyinen puolisonsa, on luonnollista ottaa koko ajan lisää kierroksia.

Ajatus on kuin huume.

”Higher than a motherfucker
dreaming of you as my lover”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!