2010-luvun popklassikot

#30 Kendrick Lamar – Swimming Pools (Drank) (2012)

Swimming Pools (Drank) julkaistiin sinkkuna Kendrick Lamarin Good Kid, M.A.A.D City -albumilta, joka on hänen toinen levynsä.

Kendrick Lamar kirjoitti hitin lähipiirinsä alkoholinkäytöstä.

”Some people like the way it feels
Some people wanna kill their sorrows
Some people wanna fit in with the popular that was my problem”

Teini-iässä ihmiset saattoi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: niihin, jotka käyttävät alkoholia, ja niihin, jotka eivät käytä alkoholia.

J käy kanssani samaa lukiota. Hänet tunnistaa paikallisen jalkapallojoukkueen keltaisesta putkikassista. J:llä on tapana varata itselleen istumapaikkoja putkikassillaan. Hän heittää sen huolettomasti tuolille tai pulpetille ja poistuu sen jälkeen irrottamaan nuuskapaakkua ylähuulestaan.

J viettää viikonloppuillat nuorisotilan ja kirjaston väliin jäävällä betonikaistaleella. Niin olen ymmärtänyt. Minä en ole siellä koskaan ollut, koska vietän viikonloppuillat pääsääntöisesti kotona. Luen kirjoja, katson televisiota.

Istun penkillä koulun käytävällä, kun J lähestyy.

”Läheksää tänään ottaa kaljaa? Lähekkö?” hän huutaa.

Seuraavaksi hän läimäyttää minua lapaluiden väliin näennäisen toverillisesti.

”Läheksää ottaa keittoo? Lähekkö?”

J tietää, että en lähde. En ole vielä koskaan käyttänyt alkoholia.

Noin vuotta myöhemmin vietämme lauantai-iltaa A:n luona, koska hänen vanhempansa ovat poissa kotoa. J on luultavasti silloinkin nuorisotilan ja kirjaston väliin jäävällä betonikaistaleella.

Me saunomme, me juomme Lapin kultaa. En ole koskaan aiemmin kaatanut olutta lasiin. Sen vuoksi se on kuohuta pöydälle jokaikisellä kerralla, kun otan itselleni lisää juotavaa. Tunnen, kuinka poskiani punottaa ja päässäni humisee.

Puoliltaöin voin niin huonosti, että menen kylpytakki päällä lepäämään säkkituoliin A:n olohuoneeseen. Hänen siskonsa katsoo televisiota ja teeskentelee, ettei minua olisi olemassakaan. (Ymmärrän vasta myöhemmin, että A:n sisko saattoi olla kotona vain siksi, että hänet oli pakotettu meille lapsenvahdiksi.)

Seuraavana aamuna herään kotona vuoteestani. Kello ei ole vielä edes seitsemää. Kieriskelen levottomana. Suuta kuivaa niin, että kieleni liimautuu kiinni kitalakeen.

Tunnen kuitenkin ylpeyttä. Minä olen ylittänyt rajan. Viimeinkin minä olen käyttänyt alkoholia, minä olen ollut humalassa ja minä tiedän, mitä krapula tarkoittaa. Kenties myös J alkaa pitää minua vertaisenaan, koska olen nyt edes pikkuriikkisen niin kuin hän.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!