2010-luvun popklassikot

#32 Beach House – Zebra (2010)

Victoria Legrand huokailee ihastellen. Zebra väreilee rauhallisesti ja tapetoi huoneeseen helkkyvän kangastuksen.

Seepra tietää olevansa saaliseläin: siitä kertovat vaistomainen säikkyys ja varuillaanolo. Beach Housen seepra on erilainen otus hevoslauman joukossa, omalaatuisesti kaarteleva ravailija.

”Any way you run
You run before us
Black and white horse
Arching among us”

Seepran raitojen muotoutumista säätelee prosessi, jota kutsutaan morfogeneesiksi. Raidoittuminen pystytään mallintamaan laskennallisesti. Morfogeneesiteorian matemaattisen mallin perusteet kehitti Alan Turing 1950-luvulla.

Zebra on tammikuussa 2010 julkaistun Teen Dream -albumin avausraita, levyn, jolle tiivistettiin Beach Housen beachhousein ydin: ultimaattista turvamusiikkia lämpöisine tavaramerkkisoundeineen.

”You know you’re gold, you don’t gotta worry none
Oasis child, born so wild
Don’t I know you better than the rest”

Suosittu teoria on, että seepran raitojen tarkoitus on sulauttaa eläin ympäröivään kasvillisuuteen saalistajien silmissä. Teorian tosin osittain kumoaa se tosiasia, että hevoseläimet elävät avomaalla, eivätkä metsässä, missä raidat voisivat auttaa naamioitumisessa. Raidat eivät myöskään estä saalistajaa erottamasta seepran muotoa.

Seepra ei siis sulaudu osaksi maisemaa, eikä muutu tavalliseksi hevoseksi. Seepra on erityislaatuinen, kaunis villieläin tupsuhäntineen.

Zebra on kasvanut kertosäkeeseen mennessä massiivisen, laukkaavan lauman mittoihin kaihoamaan ”mustavalkoista hevosta”, joka on erilainen kuin kaikki muut. Victoria Legrand huokailee ihastellen. Zebra väreilee rauhallisesti ja tapetoi huoneeseen helkkyvän kangastuksen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!