Tyttöpopkeskiviikko

Osa 9: Sadomasokismi tyttöpopissa

Joku roti olla pitää, Rihanna tietää.

Joku roti olla pitää, Rihanna tietää.

Tyttöpopkeskiviikko on viikottainen katsaus, jossa paneudutaan tyttöpopin maailmaan pintaa syvemmältä mutta pintaa unohtamatta. Sarja päättyy viikon päästä.

Tyttöpop on kurinalaista, tiukkaa treeniä ja tinkimätöntä otetta vaativaa suorittaista. Kenties siksi ei ole ihme, että sadomasokistinen kuvasto on löytänyt tyttöpopin maailmasta luontevan paikkansa. Tämän juttusarjan kuluessa pyrin osoittamaan, että balettikorot, sitomisleikit ja kumi ovat yhtä keskeinen osa tyttöpopin sielunmaisemaa kuin cheerleaderit ja diivaposeeraukset.

Rihanna, Christina Aguilera, Lady Gaga & Kerli

Kumi, nahka ja kuri

Lady Gaga on viljellyt sadomasokistista kuvastoa monilla eri biiseillä ja videoilla: kappaleessa Poker Face sanotaan, että hauskaa on vain jos se sattuu, Bad Romancen videolla fetissivetimet sulautuvat osaksi laajempaa, nykytaiteesta ja muodin maailmasta ammentavaa kokonaisuutta, ja Paparazzin videolla päästään jo sairaalatarvikkeiden ja vammaisuuden estetisöimiseen.

Tämä ei jäänyt huomaamatta. Rihanna lähti leikkiin mukaan ytimekkäästi nimetyllä kappaleella S&M.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Videon ydinmetafora koskee artistin suhdetta lehdistöön: toimittajilla on suukapulat, mutta samalla artisti liimataan kelmulla seinään. Rihanna on domina, mutta joutuu silti alistumaan nöyristelevän lehdistön joukkovoiman alla.

Liveversiossa kappaleesta on mukana Britney Spears. Esitys on vuoden 2011 Billboard Music Awardsista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Christina Aguileran S&M-video on biisistä Not Myself Tonight.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Samaan tapaan kuin Rihannakin, Aguilera ottaa vuorotellen dom- ja sub -roolin. Taustatanssijoiden ympäriöimänä hän hallitsee, mutta seuraavalla hetkellä hän onkin lattialla lähestymässä koiranruokakuppia. Bonuspisteitä video saa kullalla ja jalokivillä koristellusta glitterbondagesta.

PVC, nahka ja korkosaappaat ovat popvideopuvustuksessa niin peruskamaa, ettei niillä vielä erotu joukosta. Siihen tarvitaan balettikorkkarit. Ne ovat fetissijalkineita, joissa korko on nostettu niin ylös, että jalka on balettitanssijatyyliin varpaiden varassa.

Balettikorkkareita voi tarkastella Beyoncén videolla Green Light. Itse asiaan päästään ajassa 1:12.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Fetissiuskottavat korkkarit esiintyvät myös virolaisen purkkagoottiartisti Kerlin videolla Walking on Air.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kerli on muutenkin videoillaan ja keikoillaan hankalien jalkineiden ystävä, eivätkä kengät paljoa tätä hankalammiksi pääse. Kenties siksi ne sopivatkin parhaiten kivisängyllä makailuun, kuten ajassa 2:03.

Yhteenveto

Mitä on sadomasokismi? Tähän asti käsiteltyjen videoiden perusteella se on ennen kaikkea fetissivetimiä ja estetiikkaa, joka näyttää niin upealta, että sitä sopii viljellä kaikkialla. Vallan ja seksin yhdistelemää voi vähän tapailla vielä koreografioissa ja esiintyjän asenteessa, ja paketti onkin valmis.

Lady Gagan Paparazzi-videolla seksiin liittyvät valtapelit liitetään artistin ja lehdistön suhteeseen, samalla tavalla kuin Rihannankin biisissä S&M. Tällä kertaa meininki on kuitenkin kipeämpää. Videolla ei lainata S&M:n pintaa, vaan mennään jonnekin syvemmälle. Kuten monilla muillakin Lady Gagan videoilla, artistia riepotellaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Juhana Pettersson on kirjailija, toimittaja ja roolipelitaiteilija. Kirjoittajan ensimmäinen romaani Sokerisamurai ilmestyi maaliskuussa 2013 (Into Kustannus) ja sijoittuu tyttöpopin maailmaan. Läsnä Twitterissä ja Facebookissa.