
Kirsikankukka-akatemiassa on kivaa niin kauan kuin on riittävän nuori.
Tyttöpopkeskiviikko on viikottainen katsaus, jossa paneudutaan tyttöpopin maailmaan pintaa syvemmältä mutta pintaa unohtamatta.
Japani on teollisen tyttöpopin ykkösmaa. Kaupallinen laskelmointi hallitsee järjestelmää, jossa jokaisesta uudesta ideasta pyritään pusertamaan viimeinenkin pisara. Kaupallisuus ei silti tarkoita aina mielikuvituksen puutetta, sillä joskus laskelmointi johtaa kummallisiin lopputuloksiin. Tämän juttusarjan kuluessa pyrin osoittamaan, kuinka joskus kirjanpitäjän luovuus päihittää taiteilijan, ja osoittamaan, että todellinen omaperäisyys voi olla täysin keinotekoista.
Sakura Gakuin, Twinklestars, Logica? & Babymetal
Kirsikankukka-akatemiassa opiskellaan tyttöpoptähdiksi. Japanilaisen Babymetal-bändin videosta Doki Doki Morning tuli viraalihitti:
Japanilaisen tyttöpopin ja metallin yhdistelmä vetosi laajalti myös Japanin ulkopuolella. Video on purkaus popkulttuuriavaruudesta, jossa eri elementtejä voi yhdistellä vapaasti yhä puhuttelevampien synteesien löytämiseksi.
Kaipuu aihetta kohtaan oli esillä jo vuonna 1998 ilmestyneessä elokuvassa Blade. Siinä on kohtaus, jossa vampyyrit hengaavat baarissa samalla, kun japanilaiset koulutytöt esiintyvät:
Uploadaaja on huomaavaisesti luupannut matskua muutamaan kertaan, jottei katsojan fiilistely keskeytyisi banaalisti siihen, että video loppuu.
Babymetal on Sakura Gakuin -nimisen “emobändin” alajaosto. Sakura Gakuin (suom. Kirsikankukka-akatemia) on kouluaiheinen teemabändi, jossa on joidenkin japanilaistyttöbändien tapaan yli kymmenen jäsentä. Kouluaiheen mukaisesti vuonna 2010 perustettuun bändiin tullaan nuorina ja kun ikää on liikaa, pitää lähteä.
Bändin taustalta löytyy Amuse-niminen tuotantoyhtiö, joka tekee myös tv:tä, radiota, elokuvia ja muuta viihdekamaa.
Tässä emobändin ensimmäinen video Yume ni Mukatte:
http://www.youtube.com/watch?v=BwJwmnzg7Hc
Kouluteemaa herutetaan antaumuksella. Tarkkasilmäinen voi bongata kaikki samat naamat kuin Babymetal-videollakin.
Sakura Gakuinin alaryhmien ideana on, että emobändi tekee peruspoppia, ja alabändit yhdistävät tyttöpopin aina johonkin musiikkityyliin. Babymetal on näistä kaikkein persoonallisin. Alabändit ovat olevinaan koulun kerhoja. Mukana on muun muassa ruuanlaittokerho, journalismikerho, tenniskerho ja metallikerho eli Babymetal.
Toinen alabändi on nimeltään Twinklestars, ja sen ensimmäinen video Dear Mr. Socrates:
http://www.youtube.com/watch?v=pzWS5E6FaYg
Sokrates katsoo kaukoputkeen ja näkee Twinklestars-yhtyeen tähdet.
Ainakin näin Japanin ulkopuolelta tarkasteltuna Babymetal on kuitenkin parasta, mitä Sakura Gakuin on saanut aikaiseksi. Metalliuskottavuus on ottanut askeleen eteenpäin videolla Headbangeeeeerrrrr!!!!!:
Videolla on erityisesti pakko arvostaa moshaamaan pakottavaa sairaalafetisististä kaulatukea ja japanilaisiin kauhuelokuviin, kuten Grudge-sarjaan, viittaavaa valokuvien tarkastelua.
Mikäli aiempi neljän minuutin video Blade-elokuvan tyttöbändikohtauksesta ei ollut riittävä, tässä vielä melkein kahdeksan minuutin mittainen versio:
Yhteenveto
Japanissa tyttöpop on teollisempaa kuin Suomessa tai vaikkapa Yhdysvalloissa. Laskelmointi voi silti johtaa erikoisiin yhdistelmiin, joista Babymetal on yksi esimerkki. Tuotantoyhtiössä joku keksi, että tyttöpop + ? = menestys.
Aina laskelmointi ei tuota tulosta. Logica?-alabändin kappale Science Girl Science Boy on labratakeista ja tekokaljusta huolimatta peruskamaa:
http://www.youtube.com/watch?v=fLrD8Zwiw40
Babymetalin viimeisimmällä videolla Ijime, Dame, Zettai sen sijaan tapaillaan Nightwish-tyylistä paatoksellista soundia:
Videota katsoessa ajattelee pakostakin, että tekijöille tyttöpopmetallista on tullut jotain suurempaa.
Juhana Pettersson on kirjailija, toimittaja ja roolipelitaiteilija. Sarjan kirjoittajan ensimmäinen romaani Sokerisamurai ilmestyy alkuvuodesta 2013 (Into Kustannus) ja sijoittuu tyttöpopin maailmaan.