
Elämä Via Grassa on kuluttavaa: bändissä on ollut sen olemassaolon ajan 13 eri jäsentä.
Tyttöpopkeskiviikko on viikottainen katsaus, jossa paneudutaan tyttöpopin maailmaan pintaa syvemmältä mutta pintaa unohtamatta.
Venäjältä, Ukrainasta ja muualta Itä-Euroopasta tuleva tyttöpop on valtava ilmiö. Siinä on paljon samaa kuin meikäläisessäkin, mutta silkassa pornoilussa ja rahan palvonnassa erityisesti ukrainalaiset ovat lyömättömiä. Tämän juttusarjan kuluessa pyrin osoittamaan, että itäeurooppalainen tyttöpop on maailman parasta. Siihen verrattuna kaikki suomalainen pop on puhdasta köyhyyden ylistystä.
Via Gra & Vera Brezhneva
Jos joskus rikastut, kaikki tämä voi olla sinun
Näin ukrainalaisen tyttöbändi Via Gran livenä pari vuotta sitten yökerhossa Minskissä. Se oli yksi uskomattomimpia keikkoja, joita olen koskaan nähnyt. Ei bändin, vaan yleisön ja keikkapaikan takia.
Hotellin yhteydessä oleva yökerho oli tarkoitettu kauniille ja rikkaille ihmisille. Poke katsoi seurueemme rähjäisiä persoonia epäluuloisesti, mutta kun kävi ilmi, että puhumme ulkomaata, pääsimme sisään.
Yökerhossa oli valloillaan sama status-estetiikka, johon pääsee tutustumaan myös ukrainalaisten tyttöbändien musiikkivideoissa. Tässä Via Gran biisi Stop Stop Stop:
Tyyli on vieläkin paremmin esillä ukrainalaisen Vera Brezhnevan videolla Sexy Bambina:
Huomatkaa erityisesti kohdalla 2:17 alkava osuus, jossa verikoirat huolehtivat esiintyjän strippaamisesta.
Keikalla lippuja oli kahta sorttia: kalliita ja ihan helvetin kalliita. Meillä oli kalliit liput. Olimme siis tavalliseen valkovenäläiseen verrattuna eliittiä, mutta tämän yökerhon standardeilla ankeita proleja. VIP-alueelle olisi päässyt pulittamalla useita satoja euroja.
Keikka oli organisoitu tavalla, joka oli ainakin itselleni uusi. VIP-alue sijaitsi välittömästi lavan edessä, siinä missä yleensä innokkaimmat fanit tanssivat. Alue oli rajattu köysillä, ja sitä vartioi joukko parimetrisiä pukuihin sonnustautuneita korstoja. Seisoin itse yhden tällaisen korston vieressä, suoraan lavan edessä mutta VIP-alueen toisella puolella.
Tässä liveversio Via Gran kappaleesta Anti Geysha:
Yökerho oli tupaten täynnä, ja ihmiset fanittivat bändiä, mutta VIP-alueella oli väljää ja välinpitämätöntä. Rikkaille oli tuotu sohvia, eivätkä he olleet moksiskaan siitä, että parisataa ihmistä kiinnitti heidän tekemisiinsä yhtä paljon huomiota kuin itse bändiin.
Mukana oli nuoria, tyylikkäitä ja kauniita tyttöystäviä, vanhoja rikkaita setämiehiä ja nuoria korskeita mulkkuja. Keikan kuluessa köyden toisella puolella, noin puolentoista metrin päässä minusta, vedettiin kokaiinia pöydän pinnalta. Yksi nuorista naisista otti mieheltä suihin tämän katsellessa välinpitämättömänä ympärilleen.
Se oli vaikuttavaa.
Tässä vielä liveversio Via Gran biisistä Biologiya:
Saman biisin musiikkivideolla bändin tytöt kutistetaan, laitetaan luodin sisään ja ammutaan vanhan pervon aivoihin:
Itä-Euroopan ulkopuolella nimellä Nu Virgos esiintynyt Via Gra vuodesta 2000 vuoteen 2012 jatkuneen kaarensa aikana käydä läpi 13 eri jäsentä. Bändi oli tuottajavetoinen: manageri Dmitriy Kostyuk ja biisintekijä Konstantin Meladze olivat vastuussa siitä, mitä bändi teki ja kuka siinä oli mukana.
Luksuksen estetiikka on vahvasti läsnä myös omalla suosikillani Via Gran biisien joukossa:
Kappaleen nimi on L.M.L. Tässä vielä sama englanniksi:
Huomatkaa erityisesti 2:48 alkava ranskankielinen osuus. Siihen luksus tiivistyy.
Yhteenveto
Venäjällä, Ukrainassa ja muualla Itä-Euroopassa tyttöpop on onnistunut välttämään ironian ja itsetietoisuuden, aitouden ja herkkyyden joka riivaa niin suurta osaa meikäläisestä popista. Tai ainakin tyyli on kalibroitu vähän toisin, sillä suurellista tragediaa videoista usein löytyy. Olennaista on lupaus paremmasta elämästä:
Musiikki myy unelmaa siitä, että joku päivä sinäkin olet poken ja köysiaidan paremmalla puolella vetämässä kokkelia samalla, kun sadat ihmiset katselevat kateellisina ympärillä.
Juhana Pettersson on kirjailija, toimittaja ja roolipelitaiteilija. Kirjoittajan ensimmäinen romaani Sokerisamurai ilmestyy 13.3.2013 (Into Kustannus) ja sijoittuu tyttöpopin maailmaan. Läsnä Twitterissä ja Facebookissa.