
Glukoza loihtii eloa vaikka animaatiohahmoihin.
Tyttöpopkeskiviikko on viikottainen katsaus, jossa paneudutaan tyttöpopin maailmaan pintaa syvemmältä mutta pintaa unohtamatta.
Kuka haluaa ihmisen, kun voi saada elämää suuremman, elämää ohuemman kiiltokuvan tai piirroshahmon? Poptähtien imagoja rakennetaan usein muovista, mutta paikoin itse tähtikin on puhdasta plastiikkia. Tai ainakin yrittää olla. Tämän juttusarjan kuluessa pyrin nostamaan esille muovia ja muistuttamaan siitä, kuinka paljon hauskempaa Barbie-nukeilla on.
Glukoza & Lady Gaga
Popin sarjakuvahahmot ja muukalaiset
Vuonna 2002 uransa aloittanut venäläislaulaja Glukoza starttasi piirroshahmona. Tai sellainen ainakin on hänen varhaisissa musiikkivideoissaan esiintyvä persoona:
Ensimmäisen videon nimi on Nenavizhu (“Vihaan”). Glukozan lauluääni ja biisin lallatteleva tyyli tekevät artistista entistä karikatyyrimäisemmän.
Tietokoneanimoitu Glukoza toistui videosta toiseen. Paras on nimeltään Schweine, joka oli mukana myös videopelin GTA IV soundtrackillä. Siinä Glukoza on vapaustaistelija, joka sotii sika-Hitleriä vastaan.
Kun oli ensin tottunut videoissa esiintyvään animaatio-Glukozaan, oli outoa nähdä keikkavideoita.
Kukas tämä henkilö on? Miksi piirroshahmon biisiä laulaa ihminen? Kappale on edelleen Schweine, tällä kertaa englanniksi.
Toki ihminenkin voi tehdä itsestään karikatyyrin. Tästä paras esimerkki on Lady Gaga. David Bowie oli avaruuden muukalainen, joka on pudonnut keskuuteemme taivaalta. Myös Lady Gaga edustaa vierasta maailmaa, mutta paljon eksoottisempaa kuin joku taivaalla killuva planeetta. Lady Gaga esittää olevansa kotoisin nykytaiteen ja muodin maailmasta.
Biisi on Paparazzi. Videolla toistuu useissa Lady Gagan videoissa esiintyvä asetelma, jossa Gaga on puolustuskyvyttömässä, alisteisessa tai riippuvaisessa asemassa. Tällä kertaa hänet yritetään murhata, jonka jälkeen hänestä tulee rampa.
Lady Gaga on tunnettu erityisesti keikkojensa ylimaallisesta spektaakkelista. Tässä sama biisi vuoden 2010 VMA Awards -tapahtumasta:
http://www.youtube.com/watch?v=j7vWWYmB9sY
Lady Gaga on näppärästi ottanut wow-taiteen ja erityisesti muodin estetiikkaan kuuluvan suurellisen absurdismin näppärästi osaksi omaa tyyliään. Hänen tapauksessaan siihen kuuluu tietty huumorittomuus. Herkkä pianonkilkuttelu jättimäinen pinkki rusetti päässä ei ole mikään naurun asia! Se, että kaikki absurdeimmatkin jutut tehdään aina täysin tosissaan, on tärkeä osa Lady Gagan viehätystä.
Biisi on Marry the Night.
Karikatyyrisen pophahmon ongelma on samaistumispinnan puute. Aitouden estetiikkaa tavoitellaan, koska sen myötä kuuntelija kokee tuntevansa poptähden ihmisenä. Sen myötä musiikki merkitsee hänelle enemmän.
Ehkä karikatyyrin rajat tulivat Glukozallakin vastaan. Uudemmalla matskulla piirroshahmotyylistä on luovuttu:
http://www.youtube.com/watch?v=cm9DNep4cYk&list=FLRWwEV57VN0HoVAK4bQHceg&index=40
Kappaleen nimi on High Sign. Venäjänkielisen version nimi on Взмах:
http://www.youtube.com/watch?v=SquslLapaMo
Yhteenveto
Karu totuus on, että animaatio-Glukoza on hauskempi kuin ihmis-Glukoza. Lady Gagasta voitte vetää omat johtopäätöksenne. Tässä pre-Gaga Stefani Germanotta, flyygelitunnelmissa:
Kumpi voittaa, tuo vai kappale Telephone (feat. Beyoncé):
Huomatkaa erityisesti alussa esiintyvät palavista röökeistä kootut aurinkolasit.
Juhana Pettersson on kirjailija, toimittaja ja roolipelitaiteilija. Kirjoittajan ensimmäinen romaani Sokerisamurai ilmestyy 13.3.2013 (Into Kustannus) ja sijoittuu tyttöpopin maailmaan. Läsnä Twitterissä ja Facebookissa.