Tyttöpopkeskiviikko

Osa 7: Totalitaarinen tyttöpop

Gogoosha on pressan pikku prinsessa.

Gogoosha on pressan pikku prinsessa.

Tyttöpopkeskiviikko on viikottainen katsaus, jossa paneudutaan tyttöpopin maailmaan pintaa syvemmältä mutta pintaa unohtamatta.

Kukapa ei rakastaisi tyttöpoppia? Näin ajattelevat epäilemättä myös Valko-Venäjän, Uzbekistanin ja Pohjois-Korean valtaapitävät, sillä näissä maissa tyttöpop on voimissaan diktatoriaalisen vallan palveluksessa. Tämän juttusarjan kuluessa pyrin osoittamaan, että tyttöpopilla on mahdollista myydä mitä tahansa girl powerista kansallistunteeseen. Länsimainen rahaa palvova pop alkaa maistua puulta näiden ylpeän nationalististen ylistysten jälkeen.

Anastasia Vinnikova, Googoosha & Moranbong Band

Tyttöpop absoluuttisen vallan palveluksessa

Totalitaarinen tyttöpop teki vahvan esiintulon vuoden 2011 Euroviisuissa Saksassa. Demokratiavajeesta kärsivän Azerbaidjanin edustajat Eldar & Nigar voittivat biisillä Running Scared. Tämän vuoksi seuraavana vuonna Euroviisuista tulikin azerinationalismin ylistyslaulu, jossa esiintyi myös aidossa diktatuurinepotismin hengessä maan presidentti Ilham Aliyevin tyttären aviomies, laulaja ja liikemies Emin Agalarov.

Saksan Euroviisujen nationalistisin kappale ei kuitenkaan ollut Running Scared, vaan valkovenäläisen Anastasia Vinnikovan esittämä, ytimekkäästi nimetty I Love Belarus:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Euroviisuihin menevistä kappaleista on tapana tehtailla halpismusiikkivideot ellei artistilla muuten sellaisia ole, eikä Vinnikova ole tässä poikkeus:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kappale tuli ohjelmistoon viime hetkellä, sillä alunperin Vinnikovan piti osallistua biisillä nimeltä Born in Bielorussia. Suunnitelma kariutui, kun kävi ilmi, että kappale oli esitetty aiemmin jo vuonna 2010.

Siitäkään ei puuttunut kansallistunnetta:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Huomatkaa erityisesti kohdassa 2:38 aloittava ylväs mieskuoro.

Uzbekistanissa tyttöpop on valjastettu tiukasti nepotismin ja egoismin palvelukseen. Maan presidentti Islam Karimov on ollut virassa vuodesta 1990 asti. Hänen vanhin tyttärensä Gulnara Karimova on ilmeisesti todellinen monilahjakkuus. Hän on ehtinyt toimia ulkoministerin neuvonantajana, ollut mukana edustamassa maataan YK:ssa ja palvellut maan suurlähetystössä Moskovassa. Vuonna 2008 hänet nimitettiin Uzbekistanin pysyväksi edustajaksi YK:lle ja muille Genevassa toimiville kansainvälisille järjestöille. Vuonna 2010 hänestä tuli maan suurlähettiläs Espanjassa.

Tämän lisäksi Karimovalla on tietenkin bisneksiä monella eri alalla, muun muassa logistiikassa, mobiiliverkoissa, terveydenhuollossa ja mediassa.

Tämä ei tietenkään riitä. Lisäksi Karimovalla on tyttöpopura, jonka varhaisiin huippukohtiin kuuluu duetto Julio Iglesiaksen kanssa. Biisi on Besame Mucho.

Karimovan taiteilijanimi on Googoosha. Ensimmäinen kansainvälistä huomiota saanut biisi on Round Run, vuodelta 2012. Musiikkivideo on hieno:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Musiikki, diplomatia ja liiketoimet eivät toki riitä pitämään presidentin tytärtä puuhassa. Siksi Karimovalla on myös oma korubrändi Guli, jonka pääsuunnittelijana hän toimii. Guli-brändillä syntyy myös hajuvesiä, joista uusin on nimeltään Victorious, “tuoksu vahvalle, voimakkaalle, voittamattomalle ja suurelle miehelle.” Se tarjoaa “sielun rikkautta, valtaa ja suuren voittajan viisautta”.

Pohjois-Koreassa tyttöpop on valjastettu propagandan palvelukseen. Individualismi ei sovi maassa vallitsevaan juche-ideologiaan, ja siksi bändissäkin piisaa jäseniä.

Seuraava keikkataltiointi on tunti ja 40 minuuttia pitkä, mutta pohjoiskorealaisen musiikki-ilmaisun raikkaus saa konsertin varmasti kulumaan yhdessä hujauksessa:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kyseessä on Moranbong Band, ja keikka on pidetty 6.7.2012. Bändin alkusysäyksenä toimi tietenkin suuri johtaja Kim Jong Un.

Yhteenveto

Tyttöpopin arvo totalitaarisen diktatuurin propagandavälineenä on toki kiistämätön. Googooshan tapaus herättää kuitenkin mielenkiintoisen kysymyksen: onko mahdollista puskea itsensä supertähdeksi, jos on joidenkin arvioiden mukaan 600 miljoonan dollarin omaisuutta hallitseva diktaattorin tytär?

Sen voi kukin päättää itse:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kappaleen nimi on How Dare. Googoosha on presidentti Karimovin lapsuuden lempinimi tyttärelleen.

Juhana Pettersson on kirjailija, toimittaja ja roolipelitaiteilija. Kirjoittajan ensimmäinen romaani Sokerisamurai ilmestyy 13.3.2013 (Into Kustannus) ja sijoittuu tyttöpopin maailmaan. Läsnä Twitterissä ja Facebookissa.