Leevi and the Leavings Top 40

#36 Mäyrä (1988)

LeeviHäntä

Jokainen on mäyrä nussiessaan.

“Moni poika sua mielessään tulisesti lempi
Minä satamaasi suoraan uin
Moni sänkysi laidalla istui ja empi
Mä jo eteisessä innostuin
Minä mäyränä melskasin mekkosi alla
olin lipevä ja liukas kyy
sinä säälistä annoit ja painostamalla
sinuun tehosi myös huonompi syy”

Kuten tiedetään, seksi oli Gösta Sundqvistille läheinen aihe. Karnevalististen panojuttujen viljely näyttää olleen yksi hänen missioistaan. Joskus, varsinkin myöhempinä vuosina, tuloksena saattoi olla vähän autopilotilla kirjoitetun oloisia härskiyksiä, mutta miehen parhaissa seksibiiseissä oveluus ja kansanomaisuus lyövät kättä tavalla, joka ei kaipaa selittelyjä.

Mäyrä majailee Leavingsin tunnustetusti ikonisimmalla albumilla Häntä koipien välissä ja edustaa toisen rasvaisen klassikon Sopivasti lihava ohella sen kepeintä antia. Näistä kahdesta valitsen itse Mäyrän. Sitä kuljettaa hilpeä mandoliiniriffi, se on kauttaaltaan järkyttävän tarttuva ja sen teksti briljeeraa kaikilla sanoittajan käytössä olevilla teknisillä keinoilla: alkusoinnuilla, loppusoinnuilla, kielikuvilla ja kontrasteilla. Se on eräänlainen lauluntekijän mestarinäyte.

Mitään kovin kummallista siinä ei sanota: iloisen nussimisen litinän alle tosin kätkeytyy jonkin verran valtapelitematiikkaa. Kuka iskee ja kenet? Kertojalla on ehkä hieman liian suuret luulot casanovan kyvyistään. Eläinvertaukset tuntuvat ironisoivan sitkeästi elävää käsitystä miehisestä seksuaalisuudesta kontrolloimattomana voimana.

Ehkä Mäyrä on ennen kaikkea äijäporukassa kerrottu rehvastelujuttu hieman Juha Seppälän klassisen Super Market -teoksen limaisten tarinoiden tapaan. Pitäisin sitä silti myös vilpittömänä petipuuhien ylistyksenä. Göstan maailmassa seksi ei tarkoita ahdistusta ja hammastenkiristystä. Se tarkoittaa aikuisten leikkiä, jonka hauskuus ei siitä vähene, että joltakulta joskus viedään hiekkalapio.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!