Date Palms – The Dusted Sessions

Thrill Jockey

Date Palms.

Date Palms, ennen tomuttamista.

Date Palms tekee raukeaa, mutta vangitsevaa instrumentaalimusiikkia.

Date-Palms-KansiMusiikki voi olla niin avaraa, että se ei tahdo mahtua minnekään. Kalifornialaisyhtye Date Palmsin The Dusted Sessions -albumi on nimenomaan sellaista musiikkia. Se ei mahdu mp3-soittimen nappikuulokkeisiin, ei läppärin kaiuttimiin, hädin tuskin kotistereoihin.

Yhtyeen meditatiivinen postrock on tunnelmallisuutensa ansiosta poikkeuksellisen vangitsevaa musiikkia. Albumi herättää hetkittäin niin voimakkaita mielikuvia auringonpaahtamista autiomaista ja autioituneista kaupungeista, ettei sitä voi kuunnella milloin ja missä tahansa.

The Dusted Sessions on raukea ja kiireetön albumi. Jo 11-minuuttinen Yuba Source Part 1-avausraita slide-kitaroineen, viuluineen ja sitareineen osoittaa, että yhtye elää omassa rinnakkaistodellisuudessaan, jossa naiset kulkevat pitkissä kukkakuvioisissa mekoissa ja kenen tahansa Intiaan suuntautuva matka herättää poikkeuksellista ihastusta.

Godspeed You! Black Emperorin musiikki saattaisi kuulostaa The Dusted Sessionsilta, jos yhtye olisi nääntymäisillään aavikolla, mutta repuissa olisikin vesipullojen sijaan vain vanhoja kantrilevyjä. Lukemattomista postrockia tekevistä kollegoistaan Date Palmsin erottaa, että yhtye on mitä luultavimmin kuunnellut myös jazzia ja itämaista musiikkia, eikä ainoastaan kalpeiden, mustiin pukeutuneiden miesten tekemää vaihtoehtorockia.

Albumilta jää kuitenkin kaipaamaan hetkeä, jolloin yhtye rikkoisi hellävaroen rakentamansa mielikuvitusmaailman. Night Riding The Skyline -kappale antaa siitä merkkejä, mutta jonkinlainen selkeämpi särö tai kauneusvirhe osoittaisi, ettei Date Palms ole yhden tunnelman yhtye.

80 Jos kuuntelet vuonna 2013 yhtä albumia, jolla soitetaan sitaria, olkoon se Date Palmsin The Dusted Sessions.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!