2010-luvun popklassikot

#59 Grimes – Genesis (2012)

“Grimes teki entisen poikaystävänsä kanssa jonkun asuntolaivaristeilyn, jolla ne söi pelkkiä perunoita. Miks menisit jonnekin perunaveneeseen kun voisit mennä Elon Muskin kanssa Marsiin?”

Iida Sofia Hirvonen kävi kovan debatin uusliberalismista, rakkaudesta ja Grimesin relevanssista itsensä kanssa.

”I am the one in love”

– Mun pitäis kirjoittaa Grimesista Nuorgamiin, mutta se on vähän vaikeeta koska kuulin että Grimes seurustelee Elon Muskin kanssa.

– Et saisi koskaan aloittaa tekstiä sanomalla ”pitäis kirjottaa”. Helvetin epäkiinnostavaa. Ei kukaan pakota sua. Sä itse kirjoitat tälle saitille, koska haluut ”sanoo jotain” merkityksellistä musasta, että siitä jää joku ajankuva vaikka sitten tulevaisuutta varten, jos joku tutkija haluaa Nuorgamia lukemalla tarkastella, että millaista elämä oli 2010-luvulla. Ryhdistäydy nyt. Sitä paitsi kuulostaa jotenkin misogyyniseltä, että sä olisit jotenkin valmis antamaan naispuolisen artistin ihmissuhde-elämän vaikuttaa tapaan jolla sä siitä kirjoitat. Toimisitko samoin jos kyseessä olisi mies?

– En mä sitä, mutta hei camoon Elon Musk. Elon Muskin nimikin kuulostaa siltä, että se olisi joku bodattu scifielokuvan pahis. Vain Mark Zuckerberg olisi romahduttavampi poikaystävävalinta. Miten sä voit kirjoittaa jotain analyyttista popklassikotekstiä sen jälkeen kun sä oot nähnyt kuvan jossa Grimes on Elon Muskin kainalossa Tesla-choker kaulassa? Siitä tulee olo että Grimes olisi vaan yks uus Teslan teollisuudenhaara. Musk omistaa yrityksen, joka poraa reikiä ja se on nimeltään ”Boring Company”, tarvitseeko enempää sanoa?

– Entä sitten? Eikö jokaikinen 30-vuotias nainen ole joskus miettinyt että mitä jos heivaisin nämä vaikeilevat taidejäbät helevettiin ja alkaisin seurustella jonkun normi tech bron kanssa. Ja mitä jos se tyyppi vieläpä ”tajuaisi” mua ihan eri levelillä kuin ne itseriittoiset taide brot ja tekisi minut onnelliseksi? Grimes teki entisen poikaystävänsä kanssa jonkun asuntolaivaristeilyn, jolla ne söi pelkkiä perunoita. Miks menisit jonnekin perunaveneeseen kun voisit mennä Elon Muskin kanssa Marsiin?

– No mutta onhan tämä surullista. Kun luin tästä aamulla, reaktioni oli samanlainen wtf, kuin silloin kun luin Donald Trumpin voitosta. Yhdessä Instagram-meemissä sanottiin, että Grimesin ja Elon Muskin seurustelu on ”milleniaalien nine eleven”.

– Kaksi julkkista seurustelee, big news!

– Katso nyt Genesiksen videota. On käärmeitä, miekkoja, tribaalimeininkiä niin kuin jossain Jaakko Pallasvuon Klaani-sarjaa jäljittelevässä elokuvassa. Ajattele, että Grimes on kuusi vuotta sitten hengannut tollaisessa intersektionaalisessa Mad Max -kollektiivissa keskellä aavikkoa ja nyt kun videota katsoo niin sitä vaan kuvittelee, että kohta Elon Musk kaahaa tonne heikkakentälle itse rakentamalla sähköautollaan peililasit päässä ja Grimes jättää ihanan yhteisönsä ja hyppää kyytiin ja sitten ne menee kahdestaan Burning Maniin ja osallistuu johonkin Eyes Wide Shut -henkisiin rikkaiden ihmisten orgioihin ja syö sieniä start up -yrittäjien kanssa. Koska Grimeskin on lopulta tyypillinen ”valkoinen nainen” ja välittää lopulta eniten menestyksestä ja vaikutusvaltaisista miehistä. Grimesin Twitter-biossa luki ennen anti-imperialist, mutta kun se alkoi seurustella Elon Muskin kanssa niin jotenkin se vaan mystisesti katosi sieltä!

– Valkoinen nainen kommentoimassa, miten jonkinlainen toiminta on ” valkoisille naisille” tyypillistä… Sinäpä olet aikamme kriitikko. Kyllä tech brolla voi olla goottityttöystävä. Sitä paitsi ”goottius” ei nykyään edes tarkoita mitään. Tai siis jos vielä kymmenen vuotta sitten goottityylin rakentaakseen piti metsästää korsetteja Berliinistä ja Morticia-kaupasta niin nyt koko ”goottiuspaketin” saa omaksuttua nopeasti ja tilattua netistä kotiin parissa päivästä. Alat vaan kuunnella Depeche Modea, teet kulmakarvasi tietyllä tavalla ja sitten postaat Instagramiin kuvia verkkosukkahousuista, kuihtuneista kukista ja punaviinilasistasi, siinä se… Jos kyllästyttää, parin kuukauden päästä voit omaksua jonkun uuden estetiikan, esim. gabberin.

– Mutta Grimes on intersektionaalinen feministi… ja vegaani. Värjännyt hiukset pinkiksi… Kirjoittanut pitkiä rantteja, joissa avautuu omista epävarmuuksistaan, ja deletoinut ne myöhemmin ahdistuksissaan. Kasvanut ”Tumblrin kuvavirrassa”… Ihan niin ku minä… Grimes haluaa olla samaan aikaan Madonna ja naispuolinen Aphex Twin, ja sellaisessa art school -mittakaavassa se tavallaan onnistuukin siinä. Visions on niin ihana levy, siinä kova teknisyys yhdistyy sellaiseen ”tyttömäisenä” miellettyyn haavoittuvaisuuteen. Se kuulostaa vaaleanpunaisilta hattarapilviltä, joiden joukossa uiskentelee rohkeita lohikäärmeitä ja muita henkieläimiä. Jos Elon Musk olis enemmän kuin vaikka Erkki Kurenniemi 1970-luvulla, niin sitten mä ehkä hyväksyisin…

– Grimes on popartisti, on aika naiivia olettaa, että se ”edustaisi” poliittisesti jotain muuta kuin uusliberaalia oman edun maksimointia? Kuinka ”relevantti” Grimes edes on ollut viime aikoina?

– Mä vaan odotin, että millon sä sanot sanan ”uusliberaali”! Uusliberaali oman edun maksimointi vuonna 2018: hanki ”space daddy” ja pyydä se lähettämään sut avaruusasemalle äänittään sun seuraavaa levyä.

– Ei huono valinta. Sä voisit kyllä olla vähemmän kyyninen. Jos ne oikeasti ”rakastaa toisiaan”, niin mikäs sä olet siihen mitään sanomaan?

– Jaa mitä pitäis sitten tehdä? Lähettää joku kortti? ”Romantic love was invented to manipulate women” – Jenny Holzer.

– Bye!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!