Mitä Neil Young merkitsee suomalaisartisteille?

Huomenna maanantaina Helsingin Kaisaniemen puistossa konsertoiva Neil Young on tehnyt mittavan, lähes 50-vuotisen uran. Nuorgam kysyi Helsinki Classic Festivalilla Neil Young & Crazy Horsea lämmitteleviltä suomalaisartisteilta heidän Neil Young -suhteensa tasosta. Yhdelle Youngin merkittävimpiä hetkiä ovat Crazy Horse -yhtyeen kanssa syntyneet sähköiset bändisoittopurkaukset, toiselle taas kanadalaisherran Harvest- ja Harvest Moon -levyjen akustiset kaunokit.

J. Karjalainen

KARJALAINEN076_jii-2129.jpg

J. Karjalainen, mitä Neil Young merkitsee sinulle ja miksi?

”Olen kuunnellut Neil Youngin musiikkia 1970-luvulta asti. Mikään hc-fani en ole koskaan ollut, mutta jotkut kappaleista ovat kolahtaneet tosi kovaa. Miehen käsittämättömän laajan tuotannon tunnen vain osittain.

Neil Young on yksi amerikkalaisen singer-songwriter -perinteen jättiläisistä, joiden harteilla minäkin seison omia lauluja tehdessäni.”

Mikä Neil Youngin kappale on sinulle tärkein? Miksi?

”Tykkään Harvest-albumista (1972). Heart of Gold ja Old Man ovat mielettömän kauniita, ajattomia biisejä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Anssi Kela

anssikela

Anssi Kela, mitä Neil Young merkitsee sinulle ja miksi?

”Neil Young merkitsee minulle paljon. Olen ammentanut paljon hänen tekemisistään, sekä musiikista yleensä että yksittäisistä biiseistä, mutta eniten asennepuolelta. Hän kulkee omia teitään. Esimerkiksi uusimmalla levylläni ei musiikillisesti ehkä kuulu Young-vaikutteita, mutta tekemisen puolella kyllä. Levy näyttää muodostuvan urallani käännekohdaksi, vähän kuten Neil Youngilla Trans-albumi (1982) muinoin.

Young on tehnyt urallaan ratkaisuja, jotka eivät ole olleet välttämättä sitä, mitä hänen yleisönsä on odottanut. Hän on ottanut riskejä, eikä ole kulkenut tuttuja ja turvallisia teitä. Joskus riskien ottaminen on kuitenkin paljon turvallisempaa.”

Mikä Neil Youngin kappale on sinulle tärkein? Miksi?

”Tähän kysymykseen en pysty antamaan vastausta, jonka pystyisin allekirjoittamaan huomenna. Mutta tällä hetkellä se tärkein on Rockin’ in the Free World. Rock-kappaleen arkkityyppi, jossa teksti ja soiton rockmeininki tukevat toisiaan. Se on myös samalla tavalla väärinymmärretty kuin Springsteenin Born in the USA. Etenkin Youngin ja Crazy Horsen biisistä Saturday Night Livessa muinoin esittämä tulkinta, joka tuntuu puskevan väkisin tv-ruudusta läpi – se teki vaikutuksen.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Markus Nordenstreng

mare.jpg

Markus Nordenstreng, mitä Neil Young merkitsee sinulle ja miksi?

”Olen kuunnellut Youngia tauotta teinivuosista saakka ja hepun vaikutus alkaa olla yhtä alitajuista kuin Beatlesin tai Bob Dylanin konsanaan. Jokaisen Youngin uuden levyn olen hankkinut julkaisupäivänä, joskus jopa etukäteen, ja kuunnellut ajatuksella läpi – oli sitten kyseessä masterpiece tai, Youngia vapaasti lainatakseni, piece of crap. Miehen diskografia on varsin lavea ja epätasainenkin, mutta tylsäksi sitä ei voi kritisoida. Haluaisin nähdä toisen 1960-luvulla aloittaneen ja yhtä profiloituneen rock-artistin, joka olisi ollut kykeneväinen levyttämään kahdeksan vuoden sisällä grunge-kantria á la Country Home, rockabillyä á la Everybody’s Rockin’, elektropopia á la Transformer Man ja protestifolkia á la Rockin’ in the Free World. Lou Reed ja David Bowie lienevät tässä mielessä ainoat Youngille vertailukelpoiset kameleontti-ikätoverit.

Neil Young on mielestäni kiinnostava yhdistelmä äärimmäistä intensiteettiä, kunnianhimoa, taiteellista ennakkoluulottomuutta ja ajoittain hulluuteen venyvää perfektionismiä. Ei sovi unohtaa sitäkään, miten hieno muusikko mies on. Mun kirjoissa Young on ehkä ollut se kaikista tärkein kitaristiesikuva.

Muistan elävästi sen, kun tapasin Youngin naamatusten ensi kertaa vuonna 1993. En aluksi tajunnut Youngin edes olevan kanssani samassa paikassa, mutta sen hepun presencen tuntee ennen pitkää nahoissaan – vähän kuin istuisi samassa huoneessa Darth Vaderin kanssa. Youngin pimeä intensiteetti purkautuu parhaimmillaan äärimmäisen intohimoisena musiikkina, mutta on kolikolla toinenkin puoli. Olen ollut läsnä Youngin yhtyeen treeneissä maestron huutaessa pää punaisena taustalaulajana toimineelle vaimolleen. Veikkaan, että soittaminen Crazy Horsessakaan ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista.”

Mikä Neil Youngin kappale on sinulle tärkein? Miksi?

”Potentiaalisia kandidaatteja on satamäärin, mutta jos yksi pitää valita niin sanotaan vaikka Birds, albumilta After the Goldrush. Kyseessä on yksi popmusiikin kaikkien aikojen kauneimmista levytyksistä. Se esitys on koskettanut mua siitä asti, kun levyn kuulin ensi kertaa joskus 14–15-kesäisenä. Olen itsekin laulanut biisiä, mutta silti mulla ei ole aavistustakaan siitä, mistä Birds itse asiassa kertoo. Siinä biisissä esiintyy kuitenkin mielestäni se kaikista hienoin piirre Youngin musiikissa eli harmonia. Jos voin vielä toisen biisin tähän lisätä niin se voisi olla Like a Hurricane, jossa harmonia on yhdistetty esimerkillisellä tavalla Crazy Horsen säröiseen, ajoittain kakofoniseenkin äänivalliin.”

http://youtu.be/lEFgw0DTaKI

Tokela

aki_25.tif

Tokela, mitä Neil Young merkitsee sinulle ja miksi?

”Minun ja Neil Youngin välinen suhde ei ole kauhean syvällinen. Nuoruudessani en piitannut sen tyyppisestä musiikista, mutta toki isoimmat hittibiisit olen tuntenut. Ensimmäisen kerran tajusin Youngin olevan hemmetin lahjakas muusikko, kun näin 1990-luvulla MTV Unplugged -ohjelman, jossa hän esitti erilaisia versioita hiteistään. En omista yhtään Neil Youngin levyä. Crosby, Stills, Nash & Young -levyjä, kyllä, mutta heräsin miehen musiikilliseen hienouteen melko myöhään.”

Mikä Neil Youngin kappale on sinulle tärkein? Miksi?

”MTV Unplugged -ohjelmassa Young esitti todella vaikuttavan version Like a Hurricanesta itseään uruilla säestäen. Toinen suosikki on Cinnamon Girl.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Neil Young & Crazy Horse esiintyvät Helsinki Classic Festivalilla Kaisaniemessä maanantaina 5. elokuuta. Lämmittelijöinä J. Karjalainen sekä Latebirds All Stars feat. Anssi Kela, Tokela, Jonna Tervomaa ja Tuomo Prättälä.