Taylor Swiftin Jyväskylän-piipahdus ja kolme muuta 2000-luvun megakeikkaa, jotka jäivät toteutumatta

Taylor Swiftiä haviteltiin Jyväskylän Laajavuoreen vuonna 2014. Havitteluksi jäi. Kuva: Kimmo K. Koskinen.

Kun Sampo Kaulasen kaveri näki unta, että Metallica soittaa Ylläksellä, niin siitä alkoi puuhamiesten keikkaprojekti. Nuorgam esittelee neljä tavanomaista erikoisempaan ympäristöön suunniteltua 2000-luvun megakeikkaa, joita ei erinäisistä syistä johtuen saatu toteutettua.

Olympiastadion, Kaisaniemen puisto, Hietaniemen uimaranta ja sittemmin Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuisto ovat vakiintuneet suurten artistien ja yhtyeiden keikkojen tapahtumapaikoiksi. Jos keikka järjestetään jollain edellä mainituista paikoista, se myös todennäköisesti toteutuu.

Mutta on sitä muuallekin yritetty. Nuorgam esittelee neljä tavanomaista erikoisempaan ympäristöön suunniteltua 2000-luvun megakeikkaa, joita ei erinäisistä syitä johtuen saatu toteutettua.

Jutun yksityiskohdat perustuvat julkiseen, mediassa esitettyyn tietoon. Jos joku yhtä erikoinen epäonnistunut suurkeikka on jutusta unohtunut, siitä voi muistuttaa kommenteissa.

Tapahtumat on esitelty aikajärjestyksessä.

#1 AC/DC Tuurin Miljoonarockiin 2007

Vesa Keskisen unelma AC/DC:n Tuurin-konsertista ei ole toteutunut – ainakaan vielä. Kuva: Kimmo K. Koskinen.

Kesällä 2007 Suomen kuuluisin kyläkauppias Vesa Keskinen täytti 40 vuotta. Kolme vuotta aiemmin, vuonna 2004, nelikymppisten suunnitelmat olivat jo pitkällä: Miljoonarockissa esiintyisi Australian megasuuruus AC/DC.

Sue-lehden toimittaja Kimmo Jaramo kävi kyläkauppiaan kanssa vuoden 2004 Miljoonarockissa tämän keskustelun.

– Keskinen, terve, hieno ilta! Mites sen AC/DC:n laita, saatko senkin tänne vielä joskus?
– Terve, 2007.
– Häh?
– 2007, se on jo varma!

Tämän jälkeen Miljoonarockin esiintymisjulkistuksia odotettiin ”vesi kielellä”. Voisiko Australian suuruus oikeasti esiintyä pienen pohjalaiskylän kesätapahtumassa? Yhden tarinan mukaan koko Miljoonarock oli perustettu sen takia, että AC/DC saataisiin sinne joskus esiintymään. Jos ei kauppiaan juhlavuonna 2007, niin milloin sitten?

Täysin mahdottomana ajatusta ei pidetty. Keskinen oli saanut kyläkaupan parkkipaikalle esiintymään Scorpionsin, joka toki bändinä oli joka tavalla parikin kaliiberia pienempi.

Huhu AC/DC:n keikasta eli omaa elämäänsä vuosien varrella. Yhtenä vuotena AC/DC:n keikka ehdittiin jopa julistaa varmaksi Stara.fi:n toimesta.

Se oli kova skuuppi. Toki väärässä.

Vuoden 2007 Miljoonarockin ja AC/DC:n liittoa pidettiin varmana. Varsinkin, kun festivaalin ohjelmistoa mainostettiin suurelle yleisölle kiusoittelevasti ”huippuyllätysnimen” julkistuksella.

Helmikuussa 2007 Miljoonarock julkisti Keskisen odotetun synttärijuhlavuoden ohjelmiston. Miljoonarockin 2007 pääesiintyjäksi paljastui Suomen musiikkimaailman ykkösvaltti” HIM .

Ihan hyvä veto, mutta ei kuitenkaan mikään AC/DC.

40-vuotissynttärit menivät, mutta haave AC/DC:stä pysyi hengissä. Keskinen ei ollut unohtanut lupaustaan. Hän sanoi haluavansa nuoruutensa suosikkiyhtyeen Tuuriin ”hinnalla millä hyvänsä”.

Hinnalla millä hyvänsä! Eli kahdella miljoonalla eurolla.

Ja olihan tulossa jotain entistä isonumeroisempaa, nimittäin Keskisen 50-vuotissynttärit, kesällä 2017. Sekin vuosi kuitenkin meni, taas ilman AC/DC:tä. Miljoonarockin pääesiintyjänä soitti taas HIM, tällä kertaa uraansa lopetellen.

AC/DC:tä ei ole tähäänkään päivään mennessä nähty Pohjanmaalla, mutta Keskinen on jatkanut yhtyeen fanittamista. Mies vietti polttareitaan yhtyeen keikalla Hämeenlinnassa.

Ehkä haave toteutuisi, jos Tuurissa järjestettäisiin Miljardirock?

#2 Timbaland Lahden mäkimonttuun 2008

Kriittinen piste jäi tavoittamatta, kun Timbalandia houkuteltiin Lahden mäkimonttuun. Kuva: Kimmo K. Koskinen.

Cheek ei ole suinkaan ensimmäinen rap-artisti, jonka on buukattu esiintymään Lahden mäkimonttuun.

Päivälleen kymmenen vuotta ennen tämän jutun julkaisua eli 8. toukokuuta 2008 mediassa levisi yllättävä uutinen: amerikkalainen tuottajaguru Timbaland esiintyisi vain reilun kahden kuukauden kuluttua Suomessa, mutta ei missä tahansa paikassa, vaan Lahden urheilukeskuksessa eli käytännössä mäkimontussa.

Timbalandin keikan lava piti rakentaa ”maauimalan päälle samaan tapaan kuin vuonna 1991, kun New Kids On The Block esiintyi Lahdessa”.

Keikan järjestäisi tuotantoyhtiö RHS Promotions ja tapahtuman puuhamiehenä toimisi mies nimeltä Sheldon Monderoy – keikkapromoottori, jota Cheek kutsuu elämäkerrassaan nimellä ”Säätäjä”.

Alku näytti lupaavalta. Konsertille avattiin omat nettisivut ja lipunmyyntikin ehdittiin aloittaa.

Mutta hyvin pian sieltä täältä alkoi tulla ristiriitaisia tiedonmuruja: Lahden-keikan päivämääränä Timbalandin pitäisi esiintyä myös Australiassa ja Puolassa. Alkoi koko kesän kestänyt epävarmuuden aika ja juupas-eipästely Timbalandin saapumisesta Suomeen.

Epäilijät voittivat. Konsertti peruttiin vain kuukautta ennen tapahtumapäivää.

Yhden tiedon mukaan Timbalandin Lahden-keikalle ehdittiin myydä jopa 7 000 lippua. Se on paljon, mutta ei missään tapauksessa tarpeeksi keikkalavan rakentamiseksi maauimalan päälle, muista suurkeikan kuluista puhumattakaan.

Vertailun vuoksi: Cheekin loppukesän Valot sammuu -keikalle on myyty 30 000 lippua. Saman verran yleisöä vetivät aikoinaan ”Nyykkäritkin”.

Jopa tuhat Timbaland-keikalle lipun ostanutta ei ilmeisesti koskaan saanut rahojaan takaisin. Monderoyn mukaan syy oli Timbalandin edustajien, jotka eivät suostuneet palauttamaan ennakkomaksuja.

Paha Timbaland vei rahat.

Ihan selkeä kuvio ei ollut tuottajamogulinkaan puolelta. Timbaland päätyi haastamaan australialaisen keikkajärjestäjän oikeuteen. Lopulta Timbaland esiintyi Puolassa Krakowan Coke Live Festivalissa 22. toukokuuta 2008, eikä ole vieläkään esiintynyt Suomessa.

Timbalandin korvaajana Lahdessa piti olla Sean Paul.  Sekavaa ja tulehtunutta tilannetta lepyteltiin tarjouksella: RHS Promotionsin järjestämälle Sean Paul -keikalle pääsisi kaksi henkilöä yhdellä Timbaland-keikan lipulla.

Myös Sean Paulin keikka kuitenkin peruttiin, tällä kertaa ”huonon sääennusteen vuoksi”.

Tuleeko mieleen muita puolitoista viikkoa ennen sään takia peruttuja keikkoja?

#3 Metallica Ylläkselle 2012

Ennen kuin Sampo Kaulanen tunnettiin Jounin kaupan villinä kyläkauppiaana ja ”Selviytyjät-Sampona”, hän oli ”Diili-Sampo”, jolla oli hurja unelma: saada Metallica esiintymään Ylläkselle, jossa Kaulanen vaikutti Lapin suurimman kyläkaupan taustajoukoissa.

I will survive!

Hankkeen pohjalla oli Kaulasen ja hänen kahden Diili-kollegansa Arttu Lipsosen ja Jouni Talvisen perustama hyväntekeväisyysjärjestö Sataprossaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kolmikko visioi hyväntekeväisyyskonserttia, jonka tuotto menisi Sataprossaa-yhdistyksen kautta hyvään tarkoitukseen. Julkiset lähteet eivät kerro, mihin konsertin tuotot olisi kohdistettu, mutta aiemmin yhdistys oli lahjoittanut kalenterimyynnistä saatuja varoja vanhustenhoitoon Lohjalla.

Rempseää menoa.

Metallica-haave ei alkanut perinteisin menetelmin. Idean keikasta oli saanut Jouni Talvinen – unessaan. Ensimmäisenä yhteyshenkilönä oli jääkiekkoilija Janne Niinimaa, joka oli ”ollut johonkin Metallican jäseneen yhteydessä”. Keikkapalkkioarvio, miljoona euroa, perustui Googlen avutta löydettyihin tietoihin.

Miesten visiossa ”jenkkibändi vetäisi paikalle 50–60 000 rockfania, jotka kuljetettaisiin tunturiin useilla kymmenillä, jopa sadoilla linja-autoilla”. Käytännössä puhuttiin koko puolen Suomen bussikapasiteetin valjastamisesta yhtä keikkaa varten.

Vielä heinäkuussa 2011 ”Diili-Sampon Metallica-projekti puksutti eteenpäin kovaa vauhtia”. Bändiinkin oli tarinoiden mukaan saatu yhteys. Hjallis Harkimo oli ilmeisesti jollain tavalla hankkeessa mukana. Muonion kunta oli antanut hankkeelle ”vihreää valoa”.

Aikataulu oli tarkentunut, mutta keikan ajankohta siirtynyt vuoteen 2013, sillä rahoituksen suhteen oli yhä ongelmia. Tämän Kaulanen tunnusti, mutta siihenkin oli keksitty ”viritelmiä”. Metallican Ylläs-keikka kun nähtiin ”käsivarren Lapin yhteisenä ponnistuksena”.

Viisi kuukautta myöhemmin Metallica-projektin vaiheista tunnollisesti uutisoinut MTV3 kertoi ”Diili-Sampon kunnianhimoisen Metallica-hankkeen olevan jäissä”. Uutisen mukaan hanketta hidasti sekä rahan että ajan puute.

Tämän jälkeen Metallican Ylläs-keikasta ei ole uutisoitu.

Metallica on esiintynyt vuoden 2011 jälkeen Suomessa kolme kertaa, mutta ei koskaan Poria pohjoisempana.

Metallica Ylläs-keikka nähtiin “Pohjoisen yhteisenä ponnistuksena. Ponnistus jäi vajaaksi. Kuva: Kimmo K. Koskinen.

#4 Taylor Swift Jyväskylän Laajavuoreen 2014

Yksi 2010-luvun suosituimmista tähdistä yllätyskeikalla jyväskyläläisessä laskettelukeskuksessa? Ei voi olla totta?

Eikä tietenkään ollutkaan, mutta silti näin vuonna 2014 spekuloitiin.

“Tekee mahdollisesti” LOL

Tämäkin homma perustui alkujaankin hataralle pohjalle. Helmikuussa 2014 Laajavuorella järjestettiin ”maailman ensimmäinen World Ice Cross Liigan osakilpailu ja maailmanmestaruuskilpailu”.

Älkää kysykö, mitä on World Ice Cross. Nuorgam ei ole urheilu- vaan musiikkimedia. (Ilmeisesti kyse on alamäkiluistelusta.)

Tapahtuman puuhamiehenä hääri kanadalainen Tim Cimmer, ”jolla on kokemusta kansainvälisistä palkintogaaloista ja julkkistapahtumista Yhdysvalloissa.”

Cimmer lupasi, että ”tapahtumasta tulisi urheilukisojen ’Oscar-tapahtuma’ punaisten mattojen, suomalaisten sekä kansainvälisten tähtien ja julkkisten voimin”.  Paikalle luvattiin alamäkiluistelua harrastava näyttelijä Mikko Leppilampi ja seitsenkertainen Grammy-voittaja Taylor Swift.

Leppilampi, ok. Swift, WTF?

Olettamus amerikkalaistähden saapumiselle Suomeen perustui siihen, että Tim Cimmer oli katsonut Swiftin keikkakalenteria ja huomannut, ettei Euroopassa tuolloin kiertävällä artistilla ollut alamäkiluisteluviikonloppuna omaa keikkaa.

Siispä hän tekisi extrakeikan Jyväskylässä?

Rumba perkasi järjettömältä tuntuvan kuvion heti tuoreeltaan.

“Saattaa olla” TOD!

Cimmer ajatteli, että koska Swiftillä ei ole tapahtumaviikonloppuna omaa keikkaa, tähti voisi tulla piipahtamaan Jyväskylässä ja esiintyisi ilman omaa bändiään ilmaistapahtumassa – ja vieläpä ilman palkkiota, koska kyseessä olisi hyväntekeväisyystapahtuma, jolla kerätään rahaa lastensairaalalle.

Cimmer väitti, että hän tuntee ”jonkun” Swiftin kiertueorganisaatiosta ja että hän on itsekin tavannut supertähden monta kertaa erilaisissa gaaloissa.

Ehkä näin. Tai sitten ei.

Cimmerin Rumballe antaman haastattelun perusteella koko kuvio tuntui puhtaalta PR-tempulta, mutta Iltalehdelle hän kertoi lentäneensä Swiftin perässä Lontooseen. Reissulla haaveet kaatuivat lopullisesti: Cimmer ei päässyt tapaamaan Swiftiä eikä puhumaan tämän kanssa ”asiasta henkilökohtaisesti”.

“Ei tule?” OHO

Mikko Leppilampi sentään nähtiin Jyväskylässä alamäkiluistelemassa. Taylor Swiftiä ei ole nähty Suomessa vieläkään.