Leevi and the Leavings Top 40

#27 Nainen toiselta planeetalta (1986)

LeeviPerjantai

48 sanaa, joita on puntaroitu jo 27 vuotta.

Onpa kaunista musiikkia, akustisuutta sähköisimmillään, jonka kotikutoinen eteerisyys tuo ajoittain mieleen jopa Cocteau Twinsin. Sävellys kelpaisi vallan hyvin pelkkänä instrumentaalina tai Liz Fraserin tapaan siansaksaksi laulettuna, mutta onneksemme Gösta Sundqvist kirjoitti siihen myös sanoja.

”Vieraiden lähdettyä ulos vielä hetkeksi jäin
sammutin savukkeen kun pimeässä jotakin näin”

Hups. Tajuatteko, että tuossa tuli jo neljäsosa biisin lyriikasta! Tekstin niukkuudesta ja ilmaisun ironiattomuudesta huolimatta Nainen toiselta planeetalta herättää niin monta tulkintaa, että olo on kuin etsivä Kokilla Bruno Rygseckin murhamysteerikarttaa piirtäessä. Eri teoriansa Kokki (Leo Jokela) ketjutti lauseella ”Tai sit voi olla”.

Päähenkilö siis kohtasi hymyilevän ja hyväilevän alien-naisen, mutta yleisen tulkinnan mukaan toinen säkeistö vetää maton kohtaamisen alta vaimon kertomuksilla: laskuhumalainen päähenkilö käyttäytyi oudosti ja keskusteli kissan kanssa, mitään naista tavannut. Jos päähenkilö itse muistaa alienin mutta ei kissaa, kyse voi olla eri näkökulmista samaan tilanteeseen.

(Etsivä Kokin äänellä) Tai sit voi olla… että koska kohtaamista kuvaava kertosäe tulee uudestaan, se tarkoittaa toista kohtaamista. Nyt ”se oli nainen toisen planeetan” voi viitata myös edellä mainittuun vaimoon. Tai toistuvuus päähenkilön toistuvaan taipumukseen kokea tietyssä mielentilassa intergalaktista yhteenkuuluvuutta.

Tai sit voi olla… että päähenkilön kertomus on niin vilpitön ja vakuuttava ja sen musiikillinen dramatisointi kumpuaa niin aidosta kokemuksesta, että skeptisyys käy mahdottomaksi. Sivuutamme ilonpilaajavaimon väitteet tai oikeastaan koko vaimon fiktiona. Kissasta puhumattakaan. Kuuletko hiljaisena suuren valtameren pauhun?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!